MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Sunday, November 22, 2009

TENGGEK AYAM PUNYA CERITA


JIKA anda bermain 'Farmville' iaitu satu permainan yang terdapat di dalam facebook, pasti anda tahu minggu ini 'Farmville' seperti biasa menawarkan siri 'limited edition' iaitu decoration dan bangunan berkonsepkan sarkis dan fun fair.
MMM... nampaknya tak terbeli jugak lah villa 1Juta coins tu walaupun saya dah layak untuk membeli kerana coins tak pernah cukup, ada saja yang nak ditambah untuk mencantikkan farm. Sebab itulah, saya pelik betul kerana ada seorang jiran farmville 'mat saleh' saya yang dah sampai level 70, yang dengarnya level terakhir dalam farmville tapi yang ada di kebunnya cuma deretan pokok peas dan beberapa biji hay bale. Langsung tiada pokok, binatang, rumah dan sebagainya. Tak tahu apa kepuasan yang dia dapat selain kini dah sampai level tertinggi dalam farmville.
Sebenarnya saya bukan nak membebel pasal farmville ni, tapi aneka bentuk decoration fun fair dan bangunan khemah sarkis ni mengingatkan saya tentang pengalaman menonton sarkis dari sebuah pertunjukan yang agak terkenal juga, iaitu London Circus.
Sepanjang beberapa kali London Sarkis membuat persembahan di Johor Bahru, saya mendapat tiga kali tiket menonton secara percuma iaitu sekali di Extra, Taman Suria, Johor Bahru (kini Giant) dan dua kali di Danga Bay.
Jemputan yang pertama masa tu anak saya kecil lagi, masih duduk dalam stroller, kami dapat tiket VIP, jadi dapatlah duduk depan sekali di atas kerusi rotan beralas kusyen macam zaman 80-an dulu. Tapi, okeylah, depan sekali, free plak tu.
Kali kedua, anak saya dah pandai berjalan. Kali ni tak dapat kerusi VIP, tapi takper, yang penting free.. haha.
Masa saya pergi menonton yang pertama ibu saya tanya, duduk kerusi macam mana? Saya cakaplah kerusi rotan yang ada kusyen boleh angkat-angkat tu. Sekejap duduk melungsur, kena betul-betulkan kusyen bagi tegak-tegak, pas tu melungsur balik.
Ibu cakap, untunglah dapat kerusi macam tu, zaman ibu dulu duduk kat bangku tenggek ayam. Peliknya.. camana rupa bangku tenggek ayam tu... Ibu cakap, bangku panjang, dibuat dari papan, macam bangku kat kantin sekolah. Oh, saya cuba membayangkan bangku di kantin sekolah lama saya.
Jadi apabila menonton kali kedua tu, kami di arahkan masuk ikut pintu tengah, mungkin belakang kot. Agak kecewa sikit sebab kali ni tak dapat tempat VIP. Kami duduk bersama-sama penonton yang membeli tiket.
Aha... rupanya inilah rupanya bangku tenggek ayam. Ia merupakan sekeping papan yang disusun berderet panjang dan bertangga. Anda akan berjalan di atas papan yang juga disusun berderet dan labuhkan saja punggung anda pada papan yang saya harap teguh sepanjang persembahan berlangsung. Awas, bahagian bawah papan yang anda duduk tiada apa-apa dan anda boleh melihat tapak khemah sarkis lebih kurang 2 hingga 3 meter tingginya.
Nak dijadikan cerita, duduk sebaris dengan kami ialah sebuah keluarga yang terdiri daripada sepasang suami isteri dan anak-anaknya yang mungkin masih sekolah rendah. Mereka turut membawa seorang makcik yang tidaklah begitu tua, mungkin ibu kepada salah seorang suami isteri tersebut.
Sedang asyik menonton tiba-tiba saya terdengar si isteri memberitahu suaminya, sandal ibu mereka jatuh ke bawah. Mmm.. nasib baik saya pakai kasut masa tu, jadi agak kejaplah kasut tu di kaki.
Si suami minta tunggu sekejap. Tak lama kemudian saya nampak dia bangun menuju ke ruamg keluar. Bukan nak kepoh.. tapi apabila ada orang lalu lalang di lantai papan tu memang kita boleh rasa. Orang sebelah bergerak pun boleh rasa. Jadi apabila si suami naik dan memegang sebelah sandal di tangannya saya turut memandang. Si suami menyerahkan sandal itu kepada isterinya.
Walaupun suasana agak riuh dengan bunyi muzik yang kuat dari persembahan, tapi kerana jarak kami yang tak berapa jauh, saya dapat mendengar si isteri berkata lebih kurang begini bunyinya," Lah, bang.. ni bukan selipar mak.." Dan inilah jawapan si suami. " Manalah abang tau... banyak lagi selipar kat bawah tu.."
Hahaha.. rasa macam nak ketawa kuat-kuat tapi saya cuma menutup mulut menahan ketawa dari pecah.. saya buat-buat memberi tumpuan pada persembahan di hadapan cuma yang saya ingat si suami mengajak isterinya sama-sama turun mencari sandal mak mereka.. mmm, rupanya ramai yang pulang kaki ayam gara-gara bangku tenggek ayam tu.. wooo, sakit lor pinggang saya duk kat bangku tenggek ayam tu..

Tuesday, November 10, 2009

kering idea

MINGGU ni tak tau apa nak ditulis. Idea kering kontang & gersang. Mungkin kerana banyak kerja di pejabat. Kerja di rumah pun berlambak-lambak. Mungkinkah kerana musim hujan maka kepala otakku pun ikut beku gak. Yang pasti kepenatan...

Thursday, November 5, 2009

Cerita Seorang Guru

Email..adakala membuat kita tertawa, kadangkala boleh bergenang airmata...

Baru-baru ini saya menerima email dari seorang teman. Saya sedar email mudah dihantar kepada sesiapa sahaja. Mana yang baik, ambillah pengajaran daripadanya dan kongsilah bersama yang lain.

Cerita Seorang Guru

Saya mengajar di sekolah rendah di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur. Saya mengajar sesi petang. Salah seorang murid saya setiap hari datang lambat ke sekolah. Kasut dan bajunya selalu kotor. Setiap kali saya bertanya tentang baju dan kasutnya dia hanya berdiam diri.

Saya masih bersabar dengan keadaan pakainnya, tetapi kesabaran saya tercabar dengan sikapnya yang setiap hari datang lambat. Pada mulanya saya hanya memberi nasihat. Dia hanya menundukkan kepala tanpa berkata-kata kecuali anggukkan yang seolah-olah dipaksa. Kali kedua saya memberi amaran, dia masih juga mengangguk tetapi masih juga datang lambat keesokannya. Kali ketiga saya terpaksa menjalankan janji saya untuk memukulnya kalau masih lambat. Anehnya dia hanya menyerahkan punggungnya untuk dirotan.

Airmata saja yang jatuh tanpa sepatah kata dari mulutnya. Keesokan harinya dia masih juga lambat, dan saya memukulnya lagi. Namun ia masih tetap datang ke sekolah dan masih tetap lambat. Suatu hari saya bercadang untuk mengintipnya ke rumahnya. Setelah mendapatkan alamatnya, saya meneruskan niat saya. Dia tinggal di sebuah kawasan setinggan tidak berapa jauh dari sekolah. Keadaan rumahnya sangat daif. Saya nampak murid saya itu sedang berdiri di depan rumahnya dalam keadaan gelisah. Seorang wanita yang mungkin ibunya juga kelihatan gelisah. Lebih kurang pukul 1.30 seorang anak lelaki sedang berlari-lari sekuat hati menuju ke rumah itu. Sambil berlari dia membuka baju sekolahnya. Sampai di depan rumah baju dan kasutnya diserahkan pula kepada murid saya yang terus bergegas memakainya. Sebelum pakaian sekolah sempurna dipakai, dia sudah berlari ke arah sekolah.

Saya kembali ke sekolah dengan penuh penyesalan. Saya memanggil anak itu sambil menahan airmata yang mula tergenang. "Maafkan cikgu. Tadi cikgu pergi ke rumah kamu dan memerhatikan kamu dari jauh. Siapa yang berlari memberikan kamu baju tadi?" Dia terkejut dan wajahnya berubah. "Itu abang saya. Kami kongsi baju dan kasut sebab tak ada baju lain. Itu saja baju dan kasut yang ada. Maafkan saya, cikgu." Jawabnya
"Kenapa kamu tak beritahu cikgu dan kenapa kamu biarkan saja cikgu pukul kamu?"
"Mak pesan, jangan meminta-minta pada orang, jangan ceritakan kemiskinan kita pada orang. Kalau cikgu nak pukul serahkan saja punggung kamu." Sambil menahan airmata yang mula berguguran saya memeluk anak itu, "Maafkan cikgu, ......."

Kejadian itu cukup menginsafkan saya. Selepas itu saya cuba membantunya setakat yang mampu. Cerita-cerita begini membantu melembutkan hati yang keras. Kata seorang guru, sekiranya hati kita mula keras lembutkanlah dengan perkara-perkara berikut;

i. Solat sunat
ii. puasa sunat
iii. berzikir
iv. bersedekah
v. mengusap rambut anak yatim
vi. mendengar cerita2 kesusahan orang lain
vii. membantu orang susah

Wednesday, November 4, 2009

yang popular



inilah orang-orang popular yang saya temui pada malam Konsert Black Dog Bone di Persada Johor, 31 Okt 2009..

Tuesday, November 3, 2009

Malam Kenangan Bersama Black Dog Bone




TERUBAT RINDU... mungkin itu yang dapat disimpulkan apabila saya melihat begitu ramai orang lama yang datang menyaksikan konsert Malam Kenangan Bersama Black Dog Bone (BDB) di Pusat Konvensyen Persada Johor, malam minggu lalu.
Malah bukan sahaja orang lama yang mengisi kerusi berbalut kain krim keemasan tetapi ia turut dimeriahkan dengan orang muda dan remaja bagi mengimbau kenangan membesar dengan lagu-lagu dendangan BDB.
Tentulah ada bezanya melalui zaman kanak-kanak dengan lagu-lagu seperti Geram, Nasi Goreng, Anekaragam dan sebagainya berbanding melalui zaman remaja sambil bersiulan lagu Dulu dan Sekarang, Diganggu Kenangan atau Ku Cari penawar Luka serta rangkaian lagu-lagu 'frust' yang lain.
Black Dog Bone, satu nama besar kumpulan pop melayu pada era 70an. Kalau disebut pada nama, bunyinya memang nampak garang.. tapi bila mendengar lagu-lagunya, memang lentok habis. Mungkin ramai generasi baru yang pelik, termasuklah anak saya bagaimana BDB mendapat nama tersebut, sayangnya kami terlupa untuk bertanya pada sesi santai bersama BDB pada petang sebelum konsert.
Mungkin berlaku 'miss informatian' apabila tidak ramai yang datang pada sesi santai tersebut. Sehinggakan hampir semua yang mendaftar terpilih memenangi cabutan bertuah, sepasang tiket menyaksikan konsert live BDB.
Namun, saya tetap rasa bertuah, kerana nama saya adalah yang mula-mula dicabut dan saya masih ingat kata-kata Jatt Ali, penyanyi utama BDB ketika menyampaikan tiket, "Jemput datang malam ni, ya".
Pertama kali bertemu dengan anggota BDB, saya langsung tidak menyangka yang Jatt bertubuh kecil, sehinggakan beliau nampak begitu muda berbanding anggota yang lain. Walaupun kecil, tapi jangan pandang sebelah mata, tunggu konsert malam nanti.
Lebih kurang 8.00 malam saya sudah tiba di Persada. Turut bersama saya selain suami dan anak ialah Aini dan Ayu kerana kami kelebihan tiket yang dimenangi petang tadi.
Saya tidak melepaskan peluang bergambar dengan 'Papa Rock' Ramli Sarip yang turut sama memberi sokongan kepada BDB. Walaupun nampak garang tetapi Papa Rock tidak sombong dan tetap sporting untuk bergambar.
Tirai konsert dibuka dengan penampilan artis yang amat saya minati di zaman sekolah, Jay Jay yang memang awet muda dari segi rupa mahupun suara. Dengan trademark topi yang sentiasa di kepala, Jay Jay tetap cool walaupun terdapat masalah pada sistem audio. Terdengar juga jeritan nakal yang meminta Jay Jay membuka topi, dan sampai ke sudah topi beliau setia di situ.
Tujuh lagu sahaja, tak boleh lawan tauke.. dan tak sangka anak saya boleh mengikut Jay Jay mendendang lagu Permaisuri dengan begitu baik. Jay Jay menutup persembahan dengan lagu joget semput, Joget Angan Tak Sudah, fuh.. memang semput dibuatnya.
Tepukan kian gemuruh bila kumpulan BDB yang bersuit kuning cair naik ke pentas. Peminat BDB bersorak tidak sabar. Saya percaya mereka adalah peminat setia sejak zaman kegemilangan BDB hampir 30 tahun lalu.
BDB bijak memilih lagu kerana hampir semuanya bagaikan melekat di kepala. Mungkin ada lagu yang agak asing didengar tetapi boleh masuk kerana iramanya yang malar segar. Walaupun ada lagu-lagu BDB yang disadur dari lagu Inggeris, namun lagu itu bagaikan milik BDB lebih-lebih lagi Jatt bagaikan mempunyai tenaga luarbiasa dengan suara yang memukau tidak kurang juga anggota lain yang masing-masing turut menyanyi seperti Ishhar, Masrun dan Hamid. Turut menganggotai kumpulan ini adalah Michael yang sentiasa senyum dan James yang adakalanya menari lenggok 70an.
Sebagai lagenda muzik pop Melayu, BDB membuktikan bahawa kumpulan mereka yang turut mendapat jolokan 'Band Dari Boyan' masih tajam permainan muzik mereka dan mempunyai magis tersendiri.
Ternyata selain berbakat menyanyi dan bermain alat muzik, BDB turut berbakat untuk melawak, ternyata mereka memang penghibur unggul. Patutlah orang Singapura sanggup menyeberang tambak dan mengharungi kesesakan semata-mata untuk menyaksikan BDB.
Dengan iringan orkestra bimbingan penerbit dan pemuzik terkenal S Atan, BDB membawa muzik mereka yang berteraskan rhythm & blues disamping elemen funk, soul dan disko, lagu-lagu mereka begitu hidup dan mempesona dan amat unik sekali.
Sesuai dengan tema konsert Malam Kenangan BDB, konsert malam ini pastinya menjadi kenangan yang tidak akan dilupakan oleh sesiapa sahaja yang datang.

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?