MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
Untuk pertanyaan, hubungi (call)/ whatsapp : 0127799705 atau sms 0127844524

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri chocolate lava Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Wednesday, September 29, 2010

NASI BERIYANI VS NASI ARAB

ASSALAMUALAIKUM wbt

ASYIK cerita pasal asam pedas, jemu jugakan. Jadi hari ni saya nak buat selingan sikit, nak cerita pasal nasi.

Kalau diikutkan resepi nasi ni tersangatlah banyakkan. Nasi putih, nasi lemak, nasi goreng, nasi minyak (paling popular dulu-dulu), nasi mentega, nasi beriyani, nasi jagung, nasi tomato... macam-macam nasilah.

Sekarang ni lagilah banyak resepi yang menggunakan nasi. Yang tak pernah dengar pun ada. Nasi beringin, nasi maqlubah, nasi hujan panas, nasi bukhari, nasi nenas, nasi epal, nasi oren, nasi itu.. nasi ini. Pendek kata.. hehe... memang tak tertulis dekat sini. (Nasi nenas, epal, oren tu menu nasi kat kantin pejabat saya tau)

Tapi jangan marah ha... nasi yang ada kat bawah ni kalau ikutkan dah basi kot, pasal gambar ni dah diambil pada minggu kedua Ramadan yang lepas. Tak datang-datang semangat nak berblogging, jadi dah 20 Syawal baru masukkan gambar ni.. hehe.

Juadah berbuka yang terlampau, makan tak hengat.. Nasi Beriyani yang dibeli dari MS Pondok Beriyani, Bazar Ramadan Bandar Baru Uda dan kemunculan adik saya dari Kuala Lumpur beberapa minit sebelum waktu berbuka membawakan sebekas Nasi Arab berlaukkan kambing sebesar paha budak setahun dari Restoran Shaba, sebuah restoran arab yang terletak di Putrajaya.

Kalau nak dibandingkan saiz orang Arab dengan orang Melayu memang berbeza rupanya patutlah... tengok jer beras yang digunakan untuk memasak Nasi Arab ni. Tiga kali ganda saiznya dengan beras basmathi kita dan rasanya pun adoiiiilaaaaaaaaa.... beribu-ribu kalori yang masuk ke mulut dan ke perut yang cuma boleh dibakar semula dengan berlari 20km... huhu.

Tak percaya... tengok gambar sebagai bukti!



2 comments:

  1. wah kak yus, panjangnya beras tu...nampak pun sedap...

    ReplyDelete
  2. salam sari..nasi arab..mungklin berasnya pun dari sana kan..tu yang besar dan panjang2..sikit aje makan dah kenyang..

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?