MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Sunday, October 31, 2010

AGAR-AGAR KARAMEL



Assalamualaikum wbt

SALAM pagi minggu. Mesti ramai yang sibuk membasuh dan mengemaskan. Saya pun sibuk juga, tapi buat-buatlah tak sibuk duduk mengadap lappy pagi-pagi ni. Sajalah nak tayang agar-agar karamel yang saya buat malam tadi. Pagi ni dah bolehpun dimakan sebagai pencuci mulut lepas sarapan benjo tadi tapi gambar benjo takdelah ya.. hehe. Rasa sejuk dan nyaman. Resepi dapat dari pakcik yang teramatlah gebu tu. Terima kasih, ya pakcik, semoga Allah lanjutkan usia pak cik Mat Gebu dan pakcik bertambah-tambahlah kegebuannya.. hik.. hik. Resepi asal boleh tengok di sini. Gambar kat situ pun lagi cun tauuuu... Kalau malas bolehlah salin di sini. Saya C&P ya pakcik..

BAHAN-BAHANNYA :-)
8 g serbuk jelly (saya guna 10gm)
600 ml air (saya letak 1 liter)
300 ml susu cair
120 g gula halus
1 camca besar tepung kastard
1 camca teh esen vanilla
1 cawan gula pasir*
3 camca besar air*(*untuk karamel)

CARA MEMBUATNYA :-)

1.(Karamel)Masak gula dengan api sederhana hingga cair, kacau perlahan-lahan hingga gula bertukar menjadi kuning keemasan dan kelihatan berbuih. Dengan berhati-hati tuang air dan kacau hingga sebati. Masak sekejap lagi hingga pekat. Angkat dan tuang dalam bekas untuk membekukan agar-agar.

2. (Agar-agar)Satukan susu cair dengan tepung kastard, kacau rata dan tapis. Satukan gula, air dan sebuk jelly, kacau rata dan jerang atas api dan kacau hingga semua larut dan mendidih. Perlahankan api dan masukkan bancuhan susu+kastard, kacau rata.
Masak hingga bancuhan kelihatan sedikit pekat (bila angkat senduk, bancuhan jatuh bertali), matikan api dan tuang dalam bekas yang berisi karamel tadi. Biarkan suam dan simpan dalam peti sejuk 2 - 3 jam. Keluarkan agar-agar dan isi dalam piring, hidangkan dingin...

P/S: Cik Mat buat bentuk love, saya pun pusing keliling JB cari bentuk love.. hik2. Kat C Siang, mahal.. RM9.50 sebiji padahal kecik jer tu. Akhirnya jumpa kat kedai Jepun 'Denso', RM5 sebiji. Okeylah tu, Cik Mat nyer pun import dari Jepun gakkan.. hik.. hik..

2 comments:

  1. ala.. comelnya karamel love2 macam tu.. mesti dua kali ganda sedap

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?