MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Sunday, November 14, 2010

SOSEJ GULUNG RANGUP


ASSALAMUALAIKUM wbt

ADOILAAA... Sejak pukul 9 pagi tadi, dah berapa kali saya keluar masuk angkut pakaian dan cadar yang tersidai di luar. Macam main-main lak panas hujan panas hujan, tapi tak baiklahkan saya ni, itukan semua kuasa Allah swt tetapi rasa macam dugaan betul.. hehe. Akhirnya sekarang ni hujan mula turun mencurah tetapi tak berapa lebatlah, cukup untuk membasahkan perkarangan rumah. Maknanya, tak payahlah keluar masuk lagi, bergantunganlah baju-baju yang lembab dalam rumah, dah macam kedai dobi pulak, hehe.

Kali ni saya nak tayang sosej gulung rangup yang saya ambil dari DTS. Bukan ambil makanannya, ambil resepi jer. Terrrrrsangatlah mudahnya, asalkan anda ada dua benda ajaib ni sekarang, maka sekarang juga anda boleh membuatnya iaitu sosej dan pastry puff. Siapa-siapa yang selalu lapar tu kenalah pastikan sentiasa ada stok ni, sebab berguna di saat-saat kemalasan.. hahaha. Resepi asal boleh tengok di sini. dan terima kasih untuk sifu pastry saya CMG.
Resepi di bawah saya gunakan stok yang ada di rumah saya.

BAHAN-BAHANNYA:
4 batang sosej (saya guna sosej lembu jenama Ramly)*
4 keping puff pastry jenama kawan*
Mayonnaise
Cili sos
Kuning telur + 1 camca teh susu cair = kacau rata
Sedikit serbuk lada hitam yang baru dikisar (lupa nak letak.. haha)
*kalau ramai nak makan buatlah lebih
CARA MEMBUATNYA:
~ Sosej dicelur sekejap, toskan dan biar sejuk. Belah 2 tapi jangan putus untuk setiap batang sosej. Ketepikan.
~ Ambil 1 keping kulit puff pastry (biar pada suhu bilik). Letak 1 batang sosej dan sapu sedikit sos cili dan mayonnaise antara dua belahan tadi, kemudian gulung puff pastry tadi dan kemaskan. Buat hingga siap dan susun dalam dulang pembakar.
~ Sapu dengan kuning telur tadi dan tabur serbuk lada hitam atasnya. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 20 minit atau hingga kuning keemasan.

PESANAN:Jika oven anda ada sistem "hot fan", boleh on kan masa membakar puff pastry, ini akan menambah kerangupan puff pastry. Kelar-kelar sedikit hujung puff pastry sebelum digulung untuk mendapat kesan seperti dalam gambar.(adoiiii.. tengoklah perbezaan kerjatangan sifu ngan anak murid.. huhu)


yang ni CMG punya... tak terlawan kita ngan sifu blogger masak ni..

2 comments:

  1. kak yus...ok la sosej puff akak, cantik...

    ReplyDelete
  2. Memang best ni,makan pula masa panas....

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?