SOTONG KUNG PAO - Alam Sari Di Tanah Jauhar

SOTONG KUNG PAO


ASSALAMUALAIKUM wbt


INI KAWAN Encik Siakap malam tadi, Sotong Kung Pao. Kesian encik siakap kalau disantap tak berteman, kan. Wajib ada kailan sos tiram, tapi dah selalu, jadi memang sengaja tak diposekan.. hehe. Pertama kali masak sotong buat kung pao, selalunya udang atau ayam, kali ni tukar dengan sotong. Resepi hentam sendiri.. hehe. Sesiapa yang nak mencuba, silakan ya..


Bahan-bahan:

5 ekor sotong sederhana (dipotong kepingan dan dicelur sekejap dengan air panas)

5 - 6 tangkai cili kering (dikerat-kerat sesuka hati)

1" halia (dihiris nipis)

2 sb sos tiram

2 - 3 titis minyak bijan

1/2 labu bawang besar (hiris bulat kasar)

sedikit minyak masak


Cara-cara:

~ Panaskan minyak masak dan tumiskan cili kering hingga agak garing.

~ Masukkan halia dan tumis lagi hingga wangi.

~ Masukkan sotong, gaul sekejap kemudian masukkan sos tiram. Percikkan sedikit minyak bijan. Masukkan bawang besar.

~ Masak sehingga bawang layu.

No comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih