MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Friday, April 22, 2011

SIPUT GONGGONG



ASSALAMUALAIKUM wbt

ADA yang pandai makan siput ni tak?? Oittt! tengok tu jahatnya mulut, ada yang kata cam siput babeh ya? Ini siput gonggonglah, sangat popular di sebelah-sebelah daerah belah Kota Tinggi sana. Pandai makan ni belajar dari ER. ER pandai makan ni apabila siput ini dihidangkan dalam satu program gotong royong yang diadakan di sebuah tempat di Kota Tinggi kalau tak silap, mungkin juga Mersing, dah lama jadi makcik lupa... hehehe.

Biasanya kalau saya yang masak siput ni (ER yang masak sebenarnya.. ngeh2) beliau akan merebusnya terlebih dahulu. Almaklum, siput ni suka dok merayapkan, tapi siput ni sedap tau, lebih sedap dari siput sedut yang femes tu sebab dagingnya lebih tebal. Feberet kami tiga beranak, paling sedap dimasak goreng bercili... perghhhh! Tapi rasanya masa masak dulu takde blog lagi kot... urmmm.. dah tak ingat pulak.. hehe.

Hari tu konon-konon naklah beli siput ni pasal Sis Lin bisik, ada jual kat Pantai Lido. Bila sampai gerai tu, kakak tu kata dah habis. Urmmm... akhirnya teringat lak gerai 6 Corner Cik Wan, apalagi terjahhhhhh..! Puas hati dapat makan walaupun tak dapat masak sendiri... biasalah, kalau masak sendiri kan lagi berbaloi-baloi... huhuhu.

26 comments:

  1. macamana cara makan siput ni ye? nak masak tu kena ketuk dulu mcm siput sedut jugak ke? rasa belah2 lembah klang tak pernah jumpa lagi siput ni... mesti dah abis dulu dek org johor sebab sedap sangat kan... pasal tu tak sempat sampai ke lembah klang.. hehehe...

    ReplyDelete
  2. Yus..aku pernah makan kat senibong...tak puas..rasa nak pergi lagi tapi ntah bila agaknya.

    ReplyDelete
  3. akak.. saya kan gerun nak makan siput ni bila tengok dia bertelur banyakkk je .dulu kat kampung siput ni memang kami buat main lontar2 je..hehe

    ReplyDelete
  4. Salam Yus, waaaaaaaaa x penah tgk siput gonggong...apa lg makan...akak ni mmg kureengg sikit bab siput2 nih..tu pasal xda resepi kat rumah..hehehehe..sedap ni eks?

    ReplyDelete
  5. sedap ke Sari?? Saya siput sedut yg biasa orang suka tu pun tak pandai makan, kalau yg ni lagi tak tahu makan rasanya..:D

    ReplyDelete
  6. wahhh...dah lama x makan siput gonggong ni kak....peberet kami sekeluarga...dulu lia pun x pandai makan tp en.suami yg ajar...sekali dapat makan terus jatuh chenta....huhuhuhu...

    klu kat kota tinggi cari jer "restoran haji daud" kat situ ada jual...tp kdg2 ikut nasib2 juga....kdg ada..kdg x der....

    lia selalu beli yg fresh kat Smart pandan kak...klu beli 3 kg...sekali hadap jer dah licin....!

    ReplyDelete
  7. Yus, Naz x pernah mkn siput ni.. Siput sedut biasa tu pernahlah.. Buat masak lomak cili padi sodap ni...

    ReplyDelete
  8. tak pernah dgr pasal siput ni tp siput sedut pun ila tak reti makan...hehee

    ReplyDelete
  9. sedap ke?
    tekak akak takleh telan semua siput a.k.a binatang bercengkeram...siput sedut ke..lala ke...kepah ke...hehe...

    ReplyDelete
  10. siput ni x penah mkn tp kalau siput gondang...yg duk dlm sawah tu mmg peberet..yummy

    ReplyDelete
  11. assalam sariyusa..camana nak dapatkan isinya tu ye,,

    ReplyDelete
  12. Kat sini ada jual siput jenis ni. Yg lg besar drp ni pn ada org jual tp sy tak penah beli sbb gerun tgk cengkerangnya..hehe..

    ReplyDelete
  13. Assalam kak..wow nampak mcm sedap jeranak dara tu makan..tp kita x pernah tengok n makan,first time tengok n tahu yg siput ni boleh makan..nantilah cuba2 cari kat restoran n cuba2 rasa hehehehe..

    ReplyDelete
  14. Sari...siput tu sedap.. kenyal dan lemak...

    ReplyDelete
  15. 1st time dgr nama siput ni kak...sedap ke?...tak pernah mkn teringin lak nk rasa..

    ReplyDelete
  16. kak sari~~ tun x leh makan!! hahaha.. siput sedut tu pun x berani nk makan. siput ni lagi laa.. apa nama dier? siput gonggong?? hihi.. lucu betul..

    ReplyDelete
  17. ayu pun sama...
    baru first time tau ttg siput nie.. wah!!1 jakun daku..nak try lah rasa....

    kak yus belanjer eik??

    ReplyDelete
  18. Madiha, Kak Erna, isinya tu kalu nak keluarkan tarik durinya keluar, biasanya duri atau tanduk siput tu tkeluar bila masak, kalau susah nak tarik, cucuk hujung daging siput tu ngan lidi pas tu tarik pelan2.. wallaaaaaaaaa... kenyal gitu.. hik2

    ReplyDelete
  19. Naem, kalu mkn kat kedai, mmg tak puaslah, samalah, nipun aku mkn kat senibong..

    Izah, izah pastikan ni yg izah buat main lontar2, ni kalu dulu izah jual, msti skrg izah dah jutawan, RM16 sekilo dik.. hihi..

    Kak Ummi, sedappppppppp... nikmat...... hehe

    ReplyDelete
  20. Yus, hehe, agaknya tak biasa jumpa tu yg tak pndi mkn kot, sedap, cubalah..

    Mamamya, pnah juga gi restoran tu tapi nsb tak baik, tutup plak.. huhu. Siput ni femest kat KT kan..

    Naz, a'ah, ada org gtau sedap msk cili padi.. nyummynya...

    ReplyDelete
  21. Ila, ila ni samalah kes ngan Yus.. hihi..

    Kak Kam, ala.. kang sy kata sedap pun akak tak lalu.. hihi

    Intan, siput gondang??? Mcm pnah ku dgr nama itu.. hehe

    ReplyDelete
  22. Adry, kalu yg besar tu cengkerangnya leh buat terumpit tu... hahaha

    Mak Et, mmg feberet dia tu, mak et carilah, try bagi anak dara mak et tngok dorg suka ke tak..

    Kak Ani, mmg sedapkan.. urmmm..

    Nieza, first time dgr ke, nanti cuba cari kat Finland, mana taw ada tercampak lak kat sana... hehe

    ReplyDelete
  23. Tun, ala Tun ni, tak baik tau ketawakan siput tu.. hik2

    Ayu, alah, baru nak suruh Ayu jual kat Citarasa Rinduan, dia suruh kita lak banjer dia.. hek2

    ReplyDelete
  24. siput gonggong? disedut atau digonggong saja?

    ReplyDelete
  25. hahahaha.. kak gerau, suka hatilah nak buat cemana, janji dpt isi... kih3!

    ReplyDelete
  26. Bestnyer..belah klang mna nk dpt niek.

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?