MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
Untuk pertanyaan, hubungi (call)/ whatsapp : 0127799705 atau sms 0127844524

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri chocolate lava Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Sunday, May 29, 2011

MACARON LAGI




ASSALAMUALAIKUM wbt



TEMPAHAN dari kawan sekerja untuk kudapan anak-anaknya. Kalau diikutkan saya memang tak berani lagi mengambil tempahan macaron tapi tidak sampai hati pula bila kawan ni cakap untuk anak-anaknya. Lalu saya berkata, saya tak berani berjanji, saya akan cuba buat dan kalau jadi saya akan bawa ke pejabat. Alhamdulillah, rezeki Kak Zah dan anak-anak. Cuaca yang tidak menentu semalam membuatkan saya bimbang pada mulanya dan benar seperti jangkaan saya, satu tray tidak menjadi tetapi untuk tray yang seterusnya, ropol skrirtnya kembang tersenyum, hehe. Untuk fillingnya, saya masih menggunakan coklat lepa, tak pandai dan tak belajar lagi membuat yang alaaaaaaahai, namanya pun tak reti nak sebut, kih.. kih.. kih.



Masih ramai yang bertanya saya resepi macaron ini, dan saya kongsikan sekali lagi di sini yang saya intai dari dapur Kak Dzanariah.



ALMOND MACARON


Sumber : Kak Dzanariah




Bahan-bahan:


2 biji telur (L) diambil putihnya sahaja


60 gm gula kastor


80 gm serbuk almond


120 gm gula icing


sedikit esen vanilla




Inti: Ikut citarasa




Cara-cara:




  1. Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih. Pukul lagi sehingga kental dan masukkan sedikit esen vanilla.


  2. Ayakkan gula icing dan serbuk almond. Masukkan sedikit-sedikit ke dalam adunan putih telur dan kaup balik sehingga sebati. Masukkan sedikit pewarna. Sebaiknya satu adunan satu warna jika menggunakan warna cecair.


  3. Masukkan dalam piping bag dan picitkan ke atas loyang yang dialas baking paper. (Lukis dahulu bulatan bersaiz lebih kurang siling 50sen (atau ikut citarasa) di atas baking paper tersebut). Paipkan adunan sehingga memenuhi bulatan


  4. Pecahkan buih-buih udara menggunakan lidi tajam. Hiaskan jika suka.


  5. Biarkan sehingga 30 minit atau sehingga ia tidak melekat di jari. Bakar 150 darjah selsius selama 25 minit. Tanggalkan dari baking paper bila ianya sejuk dan letakkan inti di antara dua macaron.


Selamat Mencuba

8 comments:

  1. amboiii...rajinnya akak sorang ni memaracon.....
    jeless kita..
    entah bila mas nak membuatnya..

    ReplyDelete
  2. Mas, dah janji dengan kawan, cuaca baik semlam, kenalah tunaikan janji... hehe

    ReplyDelete
  3. aduhai sari.. akk pun mcm teringin nk mencuba lagi.. tgh kumpul kekuatan ni..bahan2 dah kumpul lama.. hihihi.. takut failllllllll.. sari punya menjadi n cantik..

    ReplyDelete
  4. assalam sari..
    akak masih tak berani mencuba..
    tengok terinign..tapi nak cuba takut tak menjadi..

    ReplyDelete
  5. nak ngetes rasa camana leh tak?

    ReplyDelete
  6. congrat..jadi cun la tu..ini yg buatkan kita bersemangat nak try..harus try ni..hehhe..izinkan nak cedok resepi ye..

    ReplyDelete
  7. tak teringin lagi nak makan macaroon..nape ntah...awak,ade word verificationlah...boleh disable tak..hehehe

    ReplyDelete
  8. Nasib baik tak ada versi 18SX...hehehe

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?