MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja. Saya tidak lagi akan menjawab pertanyaan melalui email. Sebarang soalan boleh dibuat melalui panggilan/sms : 0127844524 atau Whatsapp Sahaja : 0127799705. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah bubur burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri chocolate lava Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tmj tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Thursday, October 27, 2011

KOKO JELLY SQUARE


ASSALAMUALAIKUM wbt

HAAAA!
Inilah akibat terlampau derhaka, nasib baik tak ada yang patah gigi.. kih kih kih...

Bila Kak Azlita Masam Manis menayang Maltesers Square di sini, maka saya pun verangan terlebihlah nak mencuba. Tambahan pula timbunan biskut-biskut yang banyak di rumah ni yang tak terhabis-habis. Maklumlah, rakyat dalam rumah ni kalau ada biskut memang tak dipandang, lainlah roti, sekejap saja habis, asyik membeli roti, roti dan roti. Sebab, roti kami letak di luar kabinet, biskut dalam kabinet, dalam tin jadi tak nampak, sebab tulah sering dilupakan.. hehehe. Jadi sementelah pula ada stok coklat masak yang telah dibuka (belum buka pun ada) maka sekonyong-konyong saya pun terbayanglah nak menghasilkan Maltesers Square ni tapi nak gantikan dengan koko jelly sebab koko jelly yang ER beli untuk Yaya pun tak habis dimakannya sorang. Ada juga saya bagi pada anak saudara yang datang beraya, pun masih banyak lagi sehingga Yaya naik jemu, fikir-fikir modified masuk dalam adunan resepi dari DailyDelicious ini.

Lepas tu, bila dah siap, mak aih! Keras jadinya koko jelly tu bila masuk peti ais. Nasib baik tak sompek gigi menggigit tapi bahagian biskut tu sedap sangat.. betulllllll.. tak percaya, cer try buat. Yaya siap cakap, kalau bonda guna Maltesers lagi sedap. Ialah, anaknda, nanti bonda buat lagi guna maltesers ya. Bukan apa, maltesers tu 150gm jer dah RM8++, tu yang fikir 33X... kih kih kih..

Kepada Kak Ita dan Dailydelicious, terima kasih kerana berkongsi resepi yang sekelip mata siap ni. Nanti lain kali saya akan buat Maltesers Square yang original di Alam Sari, InsyaAllah..

Koko Jelly Square
Adaptasi dari :
Maltesers Square
Resepi : DailyDelicious
Sumber : Azlita Masam Manis

Bahan-bahan :
100 gm butter
200 gm coklat masakan dipotong kecil
3 sudu besar golden syrup - sila kurangkan - kalau tak ada boleh gantikan dgn madu
225 gm Digestive biskut - dikisar halus - Saya macam Kak Ita guna biskut marie
225 gm Koko Jelly (asalnya Maltesers)

Cara-cara:
  1. Kisarkan biskut hingga halus.
  2. Sediakan loyang berukuran 8 inc, gris loyang dengan sedikit butter dan alas dasar dan sisi loyang dengan kertas minyak. Sebelah pun tak pe ini untuk memudahkan kita mengeluarkan ia dari loyang.
  3. Dalam periuk kecil, satukan coklat, butter dan golden syrup dan masak atas api perlahan hingga semuanya larut. Matikan api.
  4. Masukkan biskut yang telah dikisar dan gaul hingga rata. Kemudian masukkan koko jelly dan kacau cepat supaya coklat pada koko jelly tidak cair.
  5. Untuk mengelakkan koko jelly cepat cair masukkan dulu dalam peti ais bila nak masuk dalam adunan baru keluarkan dari peti ais dan terus masukkan.
  6. Tuangkan dalam loyang dan ratakan.
Kak Ita hiaskan atasnya dengan maltesers, saya tak buat pasal bahan tak cukup, koko jelly ngam-ngam jer, hihi.



Nota : Mesti nak buat juga Maltesers Square pasal dah janji dengan Yaya.. huhu

14 comments:

  1. mmg la guna maltesers sedap kak.. tp kan, kalau beli maltesers tu xde nyer jd square nih sbb kompom tgh jalan dlm kereta tu dh tinggal separuh masuk mulut.. haha

    ReplyDelete
  2. AS-SALAM
    SEDAPNYE KOKO JELLY SQUARE TU..ANAK MESTI SUKA NI..

    ReplyDelete
  3. kak yus...jujur lia b'tau..lia x penah makan maltesers tu kak...siyes...1st time nampak kat blog kak ita tu lah...sian kan....

    klu pi shopping n lia jumpa kompom lia sambar..nak jg rasa kesedapannya...

    ReplyDelete
  4. sama ler, tak pernah makan lagi maltesers nih....heheheeh ketinggalan ketapi selalu!!

    ReplyDelete
  5. lalalalalalalalalalalalala..

    lalalalalalalalalalalalala..

    lalalalalalalalalalalalala..

    Saya sedang suka hati.. lalalala..

    sebabbbbbbb...

    posing resepi semakin menarik hati.. lalalala..

    ditambah pula resepi meriah cekelet begini.. lalalala..

    :)

    :)

    :)




    *beginilah antara cara saya mengurang stress yang mengumpali otak kanan dan kiri.. lalalalalala :D

    ReplyDelete
  6. mak aiiii...nak sebut pun tergeliat lidah....
    hantar2 la sikit..:)

    ReplyDelete
  7. Yus, tak tau nak cakap apa.. nak senyum jer..:) :) :)

    ReplyDelete
  8. Tun Telani, itu mcm kena beli 4 bungkus la, tiga buat square, satu buat jajan, hehe

    ReplyDelete
  9. Ady, anak suka, mak lagiiiiiiiiiiiii suka! hihi

    ReplyDelete
  10. Mamamya, sambar jgn tak sambar, tapi rasanya Lia kena sambar 5 bungkus baru cukup, hihi

    ReplyDelete
  11. Kak Zuwaidah, tak ruginya kak kalu tak pnah makan, bkn jadi mslh besar pun.. :-)

    ReplyDelete
  12. Oeya, kamu stress, meh kita gi jenjalan..

    ReplyDelete
  13. Naz, senyum tak perlu kata apa2, :-)))

    ReplyDelete

komen anda amat dihargai... terima kasih

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?