MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja. Saya tidak lagi akan menjawab pertanyaan melalui email. Sebarang soalan boleh dibuat melalui panggilan/sms : 0127844524 atau Whatsapp Sahaja : 0127799705. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah bubur burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri chocolate lava Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tmj tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Thursday, October 13, 2011

LALA BERCILI


ASSALAMUALAIKUM wbt

AIK!
Ada yang dah lapar balik, maklumlah, dah lebih dua jam makan tengahari. Mak saya kata, tekak bocor, perut kenyang tapi sebenarnya tekak tu yang mengada-ngada. Tadi, masa singgah rumah Kak Ita Masam Manis, amboiii.. bukan main lagi orang baru habis PMR tu kan.. apa nak makan, orderrrrrrrrr jer, gerenti mak buat, hihi. Jadi maknya yang memang teramat rajin tu masaklah Lala Tam Plon. Hahaha.. tak tahu pulak permainan kecik-kecik tu dari masakan Thai tu, Kak Ita. Kita rasa, orang Thai tu yang ambil nama permainan kita, hihi. Eh! Kat Thai diorang panggil ni Lala jugaklah, baru perasan. Jadi, saya pun teringatlah gambar Lala Bercili ni yang dah diupload terlebih dahulu di dalam fb ER. Kiranya entri tertunda.. ialah, masa-masa ni demam M melanda kan, faham-faham sajalahhhh.

Resepi saya ni tidak menggunakan sebarang sos, masak pun pakai campak baling jer. Jadi, siapa nak mencuba, bolehlah agak-agak bahan yang digunakan sebab memang tak bersukat. Lala tu saya rebus sekejap dengan air panas supaya tak berpasir bila nak makan nanti. Okey, boleh tengok bahan-bahannya kat bawah ni, saya nak lari sekejap rumah Kak Ita, nak mintak lala tamplon dia, hehehe.

Lala Bercili
Bahan-bahan: (anggaran)
1 kg lala (direbus sekejap sahaja -agak2 dah terbuka semuanya terus toskan dan lalukan di bawah air sejuk)
3 4 ulas bawang putih dipecah2
3 cm halia dihiris halus
1/2 btg serai diketuk
1/2 biji bawang besar dipotong bulat
7 tangkai cili padi dipecah atau ditumbuk kasar
garam, gula secukupnya - (gula kena 2x ganda garam, nak manis boleh tambah sikit lagi)
1 - 2 sb cuka masak/ bleh ganti dengan perahan limau nipis
minyak menumis
daun ketumbar untuk ditabur
2 tangkai akar ketumbar
2 helai daun limau purut

~ Tumis bawang putih, halia, serai dan cili padi sehingga agak garing dan naik bau. Masukkan sekali akar daun ketumbar (basuh bersih).
~ Masukkan lala, bawang besar, gaul sekejap (buka api besar), masukkan garam, gula dan cuka serta daun limau purut. Kacau cepat2 dan dihidangkan panas2. Taburkan daun ketumbar.

4 comments:

  1. waaa...cantik..menarik n tertarik...^_____^ lia mmg dah lama x masak lala ni....esok en,suami balik kene heret dia pi pasar borong pandan lah nak jugak join dgn kak yus n kak ita main lala tam plon.....

    p/s: kak yusss.....sgt..sgt..sgt..sgt...t'haru dgn msg akak kat n3 lia hari ni tau...w'pun cuaca arini panas terik yp jiwa rasa melankolik plak masa baca komen akak...i lap u la sista!!

    ReplyDelete
  2. Alamak Sari... dah cantik dah blog...spesel skit... sespesel lala bercili tu... feveret anak2 ni...tak jadi lauk nanti habis diratahnya

    ReplyDelete
  3. soalan serius.mana nak dapat template blog macam akak punya ni? he~~lawa~~

    ReplyDelete
  4. kalau makan seafood, selalunya ikan bakar dengan sotong goreng tepung lambat siap.. lala yang menu pertama sampai ke meja. memang sedap ratah gitu je tanpa nasi.. nyamnyam..

    ReplyDelete

komen anda amat dihargai... terima kasih

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?