MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Iman itik jalan-jalan jeruk Johor kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin minuman mistik muffin myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang ngeteh no label novel nukilan untuk teman ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sayur sejarah semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Friday, October 14, 2011

TAUHU GORENG TEMASIK




ASSALAMUALAIKUM wbt

MAAFLAH, pandai-pandai jerkan tukar nama.. huhu. Sepatutnya resepi ni bertajuk Tauhu Goreng Singapura dihiasi pula oleh timun, taugeh atau sengkuang tapi dah malam-malam, malas Puan Sari nak mencari timun, taugeh segala tu, jadi gunalah apa yang ada.. hehe. Janji, memang teringin bebenau nak makan tauhu dengan sos kacang ala-ala Temasik, dah macam mengidam pulak, kui kui!!

Kali ni saya terjah blog Kak Yatie manis. Kalau nak tahu, sos kacang ini memang sangat mudah dan tak perlu dimasak tapi saya dengan rajinnya memasak juga.. alah, gula melaka tu kan berketul-ketul, jadi saya didihkan bersama sedikit air, lebih kurang 1/2 cawan sehingga larut. Terima kasih juga kepada Hana dan CMG yang terlebih dahulu berkongsi resepi ini.

Kalau nak tengok bagaimana rupa sebenar Tauhu Goreng Singapura ni bolehlah singgah di blog Kak Yatie, Hana dan CMG. Di sini saya cuma kongsikan cara menyediakan sos kacang yang sangat sedap dan mudah ini.

TAUHU GORENG SINGAPURA @ TEMASIK
Sumber : Sinar Kehidupanku
6 keping tauhu (digoreng garing dan dipotong 4)

SOS KACANG
  • 4 ulas bawang putih
  • 5 - 6 biji cili padi
  • 200 g kacang tanah
  • 3 - 4 camca besar gula melaka
  • 3 camca besar kicap pekat
  • 1 1/2 - 2 camca besar cuka makan @ jus asam jawa
  • Sedikit air
  • Minyak untuk menggoreng kacang secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kacang tanah digoreng tanpa minyak hingga perang, buang kulit dan tumbuk separuh halus. Kisar cili padi dan bawang putih. Campurkan semua bahan2 sos kacang dan kacau hingga rata. Tambah sedikit air jika perlu, jangan terlalu cair atau pekat, sesuaikan rasa dan tambah gula@garam@asam jika perlu.
CARA ALAM SARI:
  1. Bawang putih dipecahkan dan digoreng bersama kacang tanah. Apabila bawang putih bertukar warna agak kecoklatan (jangan sampai garing sangat nanti kacang hangus), angkat kacang dan toskan minyaknya. Sejukkan sebentar kemudian kisar separuh halus dan separuh agak kasar (lepas kisar boleh campur keduanya)
  2. Gula melaka dididihkan bersama 1/2 cawan air. Tapiskan.
  3. Tumbuk lumat cili padi dan masukkan kicap pekat.
  4. Masukkan sedikit air gula melaka tadi. Tambahkan kacang tanah yang dikisar. Kacau dan tuang lagi air gula sampai mencapai kepekatan yang diingini.
  5. Masukkan cuka dan tambahkan air masak jika perlu.
  6. Sedia dihidang bersama tauhu goreng tadi.
Nota: Ini adalah resepi tertunda ;p

2 comments:

  1. Oh! ok! ok!

    Suka tauhu heheh.. tak kesahlah Temasik ker.. mana ker..
    Eh! Sebut Temasik ingat 'Tok Selampit.. Datuk budiman..' hik3

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?