MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Monday, October 17, 2011

TUTORIAL TEMPLATE - DYNAMIC VIEWS

ASSALAMUALAIKUM wbt

PENING YA
dengan format design di Alam Sari sekarang. Ada yang kata canggih, ada yang pelik, saya suka tapi ada masanya pening juga. Mana taknya, dah penat-penat komen dalam satu kotak, tetiba jer keluar kotak komen lain pulak ya.. teruslah lupa apa yang kita komen tadi. Nak komen balik takut keluar dua komen pulak.... errrrrkk!!

Tapi ada juga yang bertanya, mana nak dapat template macam ni. Jadi untuk tidak menghampakan saudara yang bertanya tu, meh sini saya tunjukkan bagaimana nak dapatkan dynamic views ni. Sebenarnya MR Blogspot nilah yang tetiba jer keluarkan satu window mencadangkan saya mencuba templates ini. Sajalah suka-suka, memang menarik kerana semua pos kita dipaparkan dalam satu page. Klik sahaja mana-mana post yang anda hendak baca akan keluarlah windownya.

Untuk ruangan komen tu pulak, sebelum ini terus keluar satu kotak dan boleh komen terus di situ tanpa 'word verification'. Tapi entah kenapa tetiba saja boleh keluar pulak kotak baru. Nanti saya cuba tengok apa yang patut ya. Sebenarnya saya ni tak ada latarbelakang langsung tentang dunia IT ni. Asal tahu klikkkkkkkkk jer, hahaha. Buat masa ini, saya agak selesa dengan design templates ini. Sebab gambar nampak banyak, cantik dan menarik juga. Rasa segar sikit mata.. hehe. Dah panjang pulak membebel, mari saya tunjuk bagaimana nak tukar templates dynamic views ni. Tapi, saya tak jamin ya kalau anda boleh dapat semula templates anda yang asal cuma kalau tak silap saya, semua setting yang anda buat sebelum ini seperti follower, labels, blog link, link gambar dan sebagainya, insyaAllah.. masih ada dan ia takkan hilang, cuma tak dapat dikesan je bila anda menggunakan dynamic views ini.. Selamat Mencuba... :D

TUTORIAL
  1. Pergi ke 'DASHBOARD'. Seperti biasa akan keluar window seperti di bawah. Okey, sekarang anda klik 'DESIGN'.
  2. Paparan ini akan keluar, klik Dynamic Views (bulatan hijau). Nanti di bawahnya akan dipaparkan design-design yang terdapat dalam Dynamic Views ni (tulisan biru). Pilihlah mana-mana satu. Tapi sebenarnya bila anda pilih satu pun, anda boleh tengok juga semua paparan yang lain dalam blog anda. Tak faham??? Cuba buat dulu, nanti faham.. hehe.

5 comments:

  1. okey, tuan rumah sedang testing ni.. hehe

    ReplyDelete
  2. kak sari... nmpk elegant. tp kan, dh xde widget2 lain kt tepi..

    ReplyDelete
  3. t'ingin juga nak try tp takut lia pulak x pandai nak manage...dah le ilmu IT mmg x der...huhuuuu.....kene blaja lama sikit baru berani nak tukar.... :D

    komen dah ok lah kak...da x kuar 2 kotak mcm aritu..... :)

    ReplyDelete
  4. Tun Telani. widget2 kat tepi tulah yg takde jadi tak best, so kalu nak tengok entry baru, akak kena terjah blog saomebody dulu..

    ReplyDelete
  5. Mamamya, hihi.. akak dah setting balik comment.. akak punya nipun kalau rasa tak selesa tak lama tukar baliklah, hehe

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?