MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sayur sejarah selfie semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Tuesday, May 22, 2012

PEDAL... DAH KAHWIN BARU TAHU...

ASSALAMUALAIKUM...

APABILA saya mengambil keputusan untuk berkahwin dengan ER yang berasal dari negeri jelapang padi, saya seringkali menerima reaksi yang begini...

1. "Amboiiiiiiiiiiiiii... jauhnyaaaaaaaaaa kahwin orang Kedah, susah nak balik kampung nanti..."

atau...

2. "Urmmmmmmm.. raya nanti mesti gaduh nak raya kat mana dulu..."

atau...

3. "Kau jangan main-main, orang Kedah ni tak suka tau menantu orang luar."

dan mereka lebih memandang negatif apabila ada satu drama bersiri yang bertajuk 'Kutub Utara Kutub Selatan' lakonan Nasya Aziz dan Hans Isacc yang seolah-olah menyokong persepsi mereka apabila ibu-ibu mertua di Kedah bermenantukan orang luar.

Ada juga yang bertanya, "Kenapa tak kahwin dengan orang Johor?" Dan saya balas semula dalam bentuk pertanyaan, "habis tu, orang Johor tak masuk meminang??" Kui.. kui.

Ibarat kata orang lama, 'Ikan di laut asam di darat, dalam kuali bertemu juga... begitulah saya dan ER, seorang dilahirkan di utara dan seorang di selatan, kami ditemukan sebagai kawan sepejabat di NSTP, Johor Bahru yang mana masa tu saya main-main jer menulis sambilan untuk akhbar nombor SATU Malaysia.

Errrrr.... sebenarnya saya bukan nak cerita pasal tu... hehehe.. intro meleret-leret ek..

Saya dibesarkan dalam keluarga yang sederhana, kami bukan orang senang tapi Alhamdulillah, tak pernah lagi tak cukup makan dan tak pernah pula tak pergi sekolah kerana tak ada duit. Memandangkan ibu saya tak makan ayam jadi jarang sekalilah kami berlaukkan ayam. Kalau dapat jemputan makan kenduri tu, bolehlah makan lauk ayam walaupun ibu tak makan ayam tapi kami adik beradik suka pulaklah makan ayam tapi bukanlah tak pernah beli ayam langsung, adalah juga sekali sekala. Oleh kerana pantang larang Arwah Abah yang takut kami adik-beradik cedera di dapur jadi saya tidak pernah menolong menyiang ayam, ikan atau mengopek bawang. Sehinggalah bila dah pandai memasak itupun lepas tamat tingkatan lima, sekali sekala saya ada menyiang ikan, ayam tu biasanya ibulah yang kerjakan. Kalau ketam tu, memang tak tahu langsunglah tang mana yang nak dikopek, hehe.

Jadi... apabila jodoh saya dengan orang yang suka makan lebih-lebih lagi masakan isteri maka hendak tak hendak saya kena belajar. Percaya atau tidak, ER yang mengajar saya bagaimana nak kopek kulit luar ketam tu, hihi. Kalau siang sotong tu memang fail-lah, selalu jer dakwatnya terpancit ke dinding sebab salah teknik, tapi tu dululah masa baru kahwin, sekarang dah 12 tahun kalau tak reti-reti memang nak kena luku.. huhu.

Biasanya setiap Jumaat petang kami akan ke pasar untuk membeli bahan mentah santapan hari minggu dan yang paling kerap masuk senarai adalah ayam. Mesti beli ayam dan ulang-ulang lauknya ialah kari ayam, sambal ayam.. kari ayam.. sambal ayam.. ayam goreng... ayam goreng.. ayam goreng. Kadang-kadang boring juga bila setiap kali ER ajak ke pasar maknanya saya kena menyiang dan memasak tapi hati saya akan berkata begini, 'untung aku ada laki nak ajak ke pasar, kalau dia tak hiraukan langsung nak beli lauk pauk lagi susah, kalau dia penting diri baik dia pi makan kat kedai sendiri... huhu.

Bila dah siap masak sambal ayam atau kari ayam dan wajibnya mesti ada ayam goreng, ER akan bertanya begini, "Pedal takde?"

Jawab saya, "pedal takdelah... orang tu tak bagi, terbuang agaknya kot, hati ngan jantung ni jer ada..."

Dan episod di lain waktu ketika menikmati ayam goreng...

"Pedal takde?" tanya ER.


Jawab yang sama, "takdelah... orang tu tak bagi, terbuang agaknya kot, hati ngan jantung ni jer yang ada..."

Episod lain..

"Mana pedal?"

"Takdelah... orang tu jual lain kot. teruk betullah, patut bagilah kat kita sekalikan.." huhuhu...

Satu hari ketika saya sedang menyiang ayam...

"Pedal ada tak?"

"Tak adalahhhh, hati ngan jantung ada...," sambil membuang segala sisa perut lemak ayam dalam tong sampah.

"Biar betul???"

"Betullah... tak percaya, carilah dalam ni..." sambil tunjuk plastik yang ada sisa perut, jari dan lemak ayam.

ER seluk plastik macam orang nak cabut nombor ekor bertuah...

"Ni pedal," saya memandang pelik benda bulat sebesar telur ayam gred C dalam tangan ER.

"Apa pulak tu pedal? Pedal lainlah... pedal yang leper tuuuu..."

"Ya Allah, inilah pedal.. cuba tengok sini babah buat.." ER terus capai pisau dan membelah benda yang bulat licin berlemak tu. Saya ternganga sekejap.. lepas tu ER tunjuk keadaan dalam bahagian yang dibelah yang macam berpasir, ER tarik kulit dalam tu dan terus cuci... lepas tu tunjuk kat saya..

"Haaaaaa... nilah pedal, memang kena belah dulu..."

Wkwkwkwkwkwkwkwkwk...

Saya terus gelak tak ingat dunia... "Ya Allah... manalah tahu yang itu pedal, selalu makan dah siap kopek... wkwkwkwkwkwkwk...  selalu ada, buang jer ingatkan apakebenda... wkwkwkwkwkwk.. sorrylaaaaaaaaaaa..."

Pandaikan saya???? Ekekekeke...

kredit gambar dari blog http://biologigonz.blogspot.com/2010/03/hewan-bertulang-belakang.html
P/S Bila kahwin dengan orang Kedah ni... saya dah pandai makan Laksa Penang dengan petis.. tapi saya lagi suka rasa kuah yang ori tanpa petis.

sila abaikan perkataan Pattaya United tu
Saya juga dah pandai makan murtabak dengan kuah bawang dan makan bihun sup utara dengan cabai merah.

orang utara cicah murtabak dengan kuah bawang macam ni.. kredit gambar dari fp http://shahwatie.fotopages.com/?entry=1891646

bihun sup utara meenya warna kuning, sambalnya merah... adoiiii.. kecurrrrr.. harus cari balik kampung hujung minggu ni.. ;p
P/S Dulu..... saya cuma tahu ketam masak lemak cili padi, sekarang ni saya dah pandai masak ketam black pepper...

aummmmmm... eh! ketam tak bunyi cam tulaaaaaaa...

 Dan saya dah pandai makan siput gonggong...

mabeles.. masakan ER..

Jawapan kepada reaksi-reaksi para atas tu...

1. Saya balik kampung ER paling kurang dua kali setahun (saya anak Johor Jati)

2. Tak pernah gaduh nak raya mana dulu setiap kali raya puasa atau raya haji.

3. Mak mertua saya adalah mak mertua paling best dalam dunia.. mak mertua kengkawan pun best jugakan... ;-)))




27 comments:

  1. Hehehee... tapi seronok juga eh baca kisah gini.. :)

    diana x reti makan pedal ayam... Hiihii.. n ketam tu.. nampak sedap tau... suka sgt makan ketam masak gitu.. mmg best.

    ReplyDelete
  2. hahahahaaa..lawak lah kak yus nih! gelak sorang lia baca n3 ni tau..klu ada damya kompom b'kerut seribu dahi dia tgk mama dia t'sengih2 depan lappy nih....

    pedal ayam ni lah kegemaran lia n suami...suka grg kunyit jer pastu ratah sambil tgk TV (zaman blm ada anak dulu2)1kg pun blh habis tau...caya x..caya x?? sila lah percaya heheee... tp lia x suka hati ayam...kurang lah..sesekali mkn jg sikit...


    kakkkk..kenapa asyik tayang siput gonggong nih....uhuhuuu...harus ku terjah pasar smart pandan bila balik kg nnti... :)

    ReplyDelete
  3. salam sari,.pedal juga kesukaan k.atie & HB.Sedap diratah klu goreng brkunyit :D
    Siput gonggong tu k.atie xpernah mkn...sedap erkh???

    ReplyDelete
  4. Heheee, pedal memang kena kopek dulu :)

    MJ tak makan tp hubby suka pedal ni :)

    ReplyDelete
  5. suka...suka sangat layan citer nie

    kak.. sebenarnya antara kak dan ayu, ayu lagi kedah riot( kikikikiki) boleh gitu, maklumlah duk permatang pauh 3 tahun.. harus hari2 layan emrtabak yang kuahnya bawang, mula2 makan seram gak, sbb merahnya jelas, sekali inci.. kui...kui.....

    tak apa, janji skrang kak dan ER bahagia selamanya

    tang pedal tu, serius... kak dr kecil, tak pernah siang ayam, kan???
    jangan mare..... (abis aku, kena belasan karang jumpa dengan kak yus nanti)

    ReplyDelete
  6. LOL~~ nk golek2 tun baca.. tun mmg dr zaman sekolah duk menyiang ayam. hihi..
    org ganu pun makan murtabak cicah kuah bawang kaler merah tu jugak ^^

    ReplyDelete
  7. lawak pun ada jugak bila baca...mkn la jugak pedal tuu..goreng kunyit pun sedappp

    ReplyDelete
  8. Astaghfirullah... nasib baiklah kawin dgn Er... kalau org lain sampai ke tualah tak tahu ye hihi...

    ReplyDelete
  9. sama la kita tapi bab pedai tu mmg tak buleh nak telan heheee

    ReplyDelete
  10. Salam akak seronok bila berkongsi pengalaman tu.. sangat comel tau.. tak sangka akak tak kenal pedal.. ha ha ha.. akak jodoh tu takdir yang esa..jauh jdh akak dapat memanjangkan saudara tak gitu.. idok ler dpt merasa masakan n budaya org luar he he he cayalah...

    ReplyDelete
  11. bestnya baca coretan org johor ni...bila nak balik Kedah lagi!

    ReplyDelete
  12. hahaha...kelakar bca entri ni...dlu QH pon jakun juga bile tgk pedal dlm sarung tu...geli nk pegang pon ade gak...hehe...skrg ni xde lg dh cmtu...tp QH xgeti mkn pedal...pssttt...kecur tgk ketam black pepper tu...sedapnya

    ReplyDelete
  13. hihi, saya tak suka pedal, tp saya tahu mana satu pedal dari dulu mak dah ajar cara siang walau saya anak Johor juga...:)

    siput gonggong tu tak pernah makan dan lihatlah...huhu

    ReplyDelete
  14. Good to read posts like this..hehe very interesting. Pedal ayam tak pernah makan.

    ReplyDelete
  15. sibbaik laa hb akk kantoikn ms tu kn..kalo tidak smpai ke sudah org jual tu x bg pedal..kakakaa...
    Ms baru kawin tu biasa laa kak..tp mcm seronok gk bila dkenang..sweet memory kn.. :-)

    ReplyDelete
  16. Assalam sari, best baca citer pengalaman mcm ni, akk tak mkn pedal, hb mkn la, kalo pedal yg dh di buang isinya akk amik la, kalo bulat lagi cik tong la yg mkn heheh, geli nak buang semua tu.

    Utara selatan timur n barat sebenarnya sama saje, janji ada tolak ansur antara kedua2 pihak, kalo ikut sebelah pihak je mkn ati la jwbnya. akk ok je sekampung lagi.

    mmg byk perbezaan mknan antara negeri2kan sari

    ReplyDelete
  17. Salam Kak Sari..seronok bc kisah akk..dh tergelak bc hihii..yana pun kawin dgn org kedah jgk..tp xpnh tgk lg siput gonggong cmtu..nnt nk tnya hubby krg hehee..

    ReplyDelete
  18. heheh.. kelakar lak.. seronok mbacanya.. lya kawin dgn org senegeri. n sedareah je.. hehhe..

    ReplyDelete
  19. kak!!! baca tajuk entry pon dah nak gelak guling2...hihih...risau pulak nak jadi menantu org luar ni. adoi...

    ReplyDelete
  20. Lucu kak bila baca N3 ni..hehe,tersenyum awet muda , saya...

    ReplyDelete
  21. aku kenal pedal ayam tapi selalunya memang aku tong sampahkan hati dan pedal ayam tu...hihihihi

    ReplyDelete
  22. lawak jugak baca kisah pedai ayam ni,saya org kedah kawen dgn n.sembilan...mcm tu la selalu kadang2 salah paham hahahahaha

    ReplyDelete
  23. singgah sini sambung baca citer Yus ni..he3..akak suka baca coretan Yus, buat akak gelak sorang2...aritu tak abes baca, tu yg tak tinggal jejak...nak baca penuh khusyuk, ni yg sambung baca betul2...aritu sambil masak sambil baca...tu yg kena stop dulu, ada kang hangus..

    ReplyDelete
  24. Ya allah selama ari nie asyik di buang jer pedal tuh yer Sari hahahaha

    tak pe tak tahu blajar...
    kelakar betul bila mama baca sampai menangis nih

    ReplyDelete
  25. Assalammualaikum kak,
    First baca entry akak.

    Btw, entry akak yg ni buat sy rasa bersemangat kwn dgn org utara.
    Actually sy pun selalu diajukan soalan mcm akak tu.

    Haha anyway terima kasih kak! Sy pun selatan dan utara.

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?