MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja. Saya tidak lagi akan menjawab pertanyaan melalui email. Sebarang soalan boleh dibuat melalui panggilan/sms : 0127844524 atau Whatsapp Sahaja : 0127799705. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah bubur burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri chocolate lava Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tmj tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Friday, July 27, 2012

FRIED DUMPLING GYOZA.. KUIH JEPUN BEROPOL

ASSALAMUALAIKUM...

TU DIA.. bukan langsir raya jer yang beropol, kuih pun beropol ;p


Pertama kali menikmati keenakan gyoza yang diwar-warkan oleh Tun Telani dan setelah dihasut berkali-kali oleh Kak Suheila akhirnya saya terjebak dengan juadah enak dari negara matahari terbit ni. Sudahnya semalam nasi yang dimasak langsung tak bersentuh. Lepas tu boleh sambung lagi mengadap sambil tengok cerita Waris kat TV3 (iklan) sampai tak sedar habis satu tipuware. Bukan peminat makanan Jepun, sushi tu memang tak lalu kat tekak saya ni tapi gyoza ni benar-benar memikat hati pasti ada siaran ulangan. Tun dengan Kak Suheila pun dah dua tiga kali buat tau.. maknanya memang sedaplahkannnn.. Terima kasih dulu untuk Hana & Puan Ros (sumber resepi), Tun & Kak Suheila yang jadi batu api yang baikkkk ;-))))

Tapikan.. ni akibat terlalu yakin sebab 'gyoza skin' aka 'dumpling skin' pun dah beli (maklumlah.. rajin..) jadi yang lain-lain tu memang saya tak ambil pot sangat. Rupanya bawang besar sebiji pun takde.. lupa baru habis buat kisar lada kelmarin, ekeke. Belasah jer.. Di bawah ni resepi suka hati dari Alam Sari untuk inti gyoza dan bagi sesiapa yang nak mencuba resepi yang original ada juga saya sertakan di bawah.

Jom semak bahan-bahan di Alam Sari :
  • Kulit gyoza secukupnya (saya guna dumpling pastry yang ada dijual di bahagian frozen Giant - tengok gambar bungkusannya di bawah, satu pek tu ada 30 helai kulitnya)
Inti :
  • 3 keping dada ayam atau bahagian isi dihiris kecil-kecil
  • 3 ulas bawang putih*
  • 2 tangkai cili padi*
  • sedikit halia* (tumbuk halus bahan bertanda)
  • sedikit minyak untuk menumis
  • sedikit serbuk pati ayam (lain kali nak letak daun bawang hiris halus lagi sedap rasanya)
Cara : Tumis bahan ditumbuk halus sehingga naik bau. Masukkan ayam yang dihiris kecil dan serbuk pati ayam, masak sehingga ayam 3/4 suku masak. Biarkan sebentar sebelum diisikan ke dalam dumpling pastry.

  • Cara menyediakan gyoza : Ambil sekeping dumpling pastry dan masukkan inti kemudian kelim seperti SINI atau boleh gunakan acuan gyoza. (acuan gyoza ni adalah rupanya macam acuan karipap, tak tahu sama ke tidak sebenarnya).
  • Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Susun gyoza, tuang air bancuhan tepung jagung (saya guna air biasa sahaja lebih kurang tak sampai suku gelas), kemudian tutup kuali tersebut (bagusnya gunakan non-stick pan). Biarkan sehingga air kering dan bawah gyoza keperangan. Bila dah masak, ambil pinggan, terbalikkan kuali ke atas pinggan . Hidangkan dengan sos gyoza. 
Sos Gyoza / Dumpling Dipping Sauce
Sumber : Tun Telani 
  • 1/4 cawan kicap manis
  • 1/2 inci halia-  tumbuk
  • 1 ulas bawang putih- tumbuk
  • 2 biji cili padi- tumbuk
  • 1 sb cuka- tun guna apple cider vinegar (saya guna cuka masak)
  • 1 sb minyak bijan

Cara-cara:
  • campurkan semua bahan dan biarkan seketika supaya rasa dia sebati. 
DI BAWAH ADALAH RESEPI ORIGINAL TAPI SAYA KURANG PASTI INTINYA ITU DIMASAK TERLEBIH DAHULU ATAUPUN TIDAK. ORANG JEPUN MEMANG SELALU MAKANANNYA MENTAH GITU-GITU KAN...

GYOZA
Resepi : Hana's Family
Sumber : Tun Telani & NShafeareen

Bahan-bahan

Untuk kulit gyoza :
  • 250g tepung gandum
  • 1/2 - 3/4 cawan air sejuk - setengah resepi guna air panas dan ada setengah campuran sejuk+panas
  • 1/4 sk garam
  • Extra tepung gandum untuk canai
  • 1/2 sudu kecil baking powder (P.Ros tambah)

Untuk Inti
  • 250g daging kisar/ ayam/ udang (P.Ros guna 200 grm daging hancur)- tun guna ayam
  • 1/2 genggam daun kucai - potong kecil (P.Ros ganti dgn daun bawang)
  • 50g kubis - cincang dadu halus- tun guna kobis ungu
  • 1 sudu makan halia parut
  • 2 sudu makan bawang putih parut
  • 1sk minyak bijan (Puan Ros guna lbih kurang 1 1/2 sudu)
  • 1sk gula
  • 1/4 cawan bawang besar - potong dadu
  • Daun negi - jika suka (tak masuk)-  tun xtau apa nih.. saya pun tataw
  • garam dan pepper
  • Puan Ros masukkan 1 sudu kecil tepung jagung kedalam adunan filling- tun pun
  • 1 sm tepung jagung/katakuriko + air - bancuh utk stim gyoza (Puan ros stim guna air tampa tepung jagung) 
  • tun tambah shredded carrot and mushroom

Cara-cara
  •  Untuk membuat skin - Uli semua hingga elastrik (P,Ros rehatkan selama 10 minit dan tutup mangkuk dgn tuala lembab. Taburkan tepung gandum di atas papan canai. Canai nipis kemudian terapkan dengan cutter atau muncung gelas/cawan. Buat sehingga abis dan taburkan dengan tepung jagung/ubi (hana gune tpg gandum je) supaya setiap keping tidak melekat antara satu dengan lain.  - tun guna ready-made dumpling skin
  •  Untuk Inti - Campurkan semua bahan inti sebati. Ambil sekeping skin gyoza, dan masukkan inti kemudian kelim seperti SINI. atau boleh gunakan acuan gyoza.
  •  Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Susun gyoza, tuang air bancuhan tepung jagung (boleh juga guna air sahaja), kemudian tutup kuali tersebut. Biarkan sehingga air kering dan bawah gyoza keperangan. Bila dah masak, ambil pinggan, terbalikkan kuali ke atas pinggan .Hidangkan dengan sos gyoza.
  •  Nota dr chef jepun, stimkan dahulu baru masak hingga kering utk mengelakkan gyoza `kotor` bila tuang air kemudian
rupa bungkusan kulit gyoza / dumpling pastry dan kanan - gyoza yang baru siap dikelim

19 comments:

  1. Salam Sari... akak peminat dumplings... hmmm... mesti sedap ni... terima kasih utk resepi tersebut...

    ReplyDelete
  2. Macam menarik je... bilalah nak mencuba ni..

    ReplyDelete
  3. http://norizbaked.blogspot.com/

    Yus..ak leh try nie ptg sok...senang je caranya..tq lalingg

    ReplyDelete
  4. Tu dia, sampai ke Jepun dia cari makanan. Ekeke.. Nampak sedap la sari.. :D

    ReplyDelete
  5. waaa....sampai lupa nak komen apa...hahaha

    ReplyDelete
  6. Nakkkk.nak juga. Mknn jepun mmg kurang pandai

    tapi sukalah.. K.yus ajar u kulit versi senang. Mudah gitu

    ReplyDelete
  7. waaaaaaaa...bestnya...kita serupa...tekak ni xleh terima sushi...

    ReplyDelete
  8. bestnyaaa!! ni nk try buat masa bbuka nnt.hehe

    ReplyDelete
  9. kak sari, inti dia x masak, sbb nnti bila kita stim/fry tu kan, inti yg dlm akan masak sekali :)

    ReplyDelete
  10. aduhh..tgk pun dah tau mmg sedap ni.. cara akak kelim tu pun kemas je..x tahu lia pandai buat mcm tu @ x...

    ReplyDelete
  11. amboiiii2x adinda kusss kemain lagi ropol yg cantik dan kemas..kak pernah buat ikut resepi hana/ina tapi tak cantik keliman itussss..

    ReplyDelete
  12. Kak Sari,xleh jadi nih,bb kat dlm nih pon dah meronta2 nk mkn gyoza nih..sy punya skin cam akak juga,hehe sama bli kat giant,tapi xwat apa2 g,hehe..

    ReplyDelete
  13. Salam kak yus! gyouza fav kita org laki bini tp kita malas betul bab2 nak mencincang2 bhn2 dia tuuu, kalau kulit dia sini ada yg readymade halal jdnyer senang kerja tggl nk kelim dia jerrr, tp kita suke kelim gyouza berbanding kelim epok2 yg menyakitkan tgn n hati :D

    ReplyDelete
  14. Tiba2 kakcik rasa macam ada bunyi kerup kerap dalam mulut kakcik! :)

    ReplyDelete
  15. Kalau makan kakak pandailah tapi suruh buat sendiri tak boleh haraplah..

    ReplyDelete
  16. sedap ehh? tp mcm tak penah nampak lak kulit pastri dumpling tu.. kalo ternampak leh beli & cuba.. akak tak pernah buat lagi ni...

    ReplyDelete
  17. salam,

    ni kira versi malaysia... mcm burger malaysia tu, hehehe...

    ReplyDelete

komen anda amat dihargai... terima kasih

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?