MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Wednesday, August 29, 2012

LEBARAN HARI MELEBARKAN BADAN???

ASSALAMUALAIKUM...



DIAM tak diam hari ini sudah 11 hari kita meraikan kemenangan sebulan Ramadan. Yaya bercerita, kawan-kawannya (termasuk dialah kottt) kena marah dengan ustaz di sekolah sebab sibuk lagi nak beraya.

"Eh! Siapa yang bagitahu dengan awak raya ni sebulan??? Kita raya sehari ajelah. Kalau raya haji kita raya empat hari. Mana ada orang raya sebulan!!"

Rasanya kita perlu mengubah persepsi raya di kalangan anak-anak sekarang yang jauh terpesong. Mereka menganggap raya tu sebulan dan duit raya adalah wajib sedangkan sebenarnya bukan itu yang dituntut agama. Tetapi kalau ada rezeki lebih tak salah untuk kita berkongsi dan selagi ada Syawal, tak salah untuk kita merai sambil merapatkan silaturrahim. Itulah yang perlu kita ingatkan kepada mereka.

Pertemuan di hari raya selepas setahun tidak berjumpa.. yang berbaju Melayu merah jambu tu adalah abang sepupu saya yang paling tua di sebelah abah. Beliau juga merupakan seorang blogger, blognya di SINI.
Cerita raya saya tahun ini biasa-biasa sahaja. Tidak seperti tahun-tahun sebelum ini yang mana saya akan pulang ke kampung ER sama ada pada raya pertama atau ketiga, tahun ini kami hanya beraya di sekitar Johor Bahru dan tak banyak rumah pun yang kami pergi memandangkan cuaca yang kurang baik dan asyik tersangkak sahaja bila nak keluar rumah tu. Jadi, bila dah tersangkak sahaja perjalanannya, tiada aktiviti lain selain makan dan makan. Juadah raya kami tahun ini dari segala ketupat nasi sampai segala ketupat pulut. Kalau rajin bolehlah baca senarai menu berikut : ketupat nasi daun kelapa, ketupat nasi segera, nasi impit, burasak, ketupat palas, ketupat luwe, lepat, lemang, rendang daging mak mertuaku, rendang daging makku, ayam kari, ayam merah, sayur lodeh, sayur goreng, serunding kelapa, serunding daging dan entah apa lagi. Tak ada gambar sebab sama jer rupanya dengan orang lain punya cuma mungkin saya punya lagi sedap, ekeke. Yang paling istimewa tahun ini rendang daging mak mertuaku tu adalah pertama kali saya memasaknya. Eh, teringat ada gambar ER masukkan dalam fb siap dengan ucapan terima kasih..  hehe. ER kata sedap sama dengan mak dia masak. Kakak sepupu ipar saya yang kakak iparnya (faham tak pangkat apa ni??) orang Kedah pun kata sedap, sama rasa dengan orang Kedah masak. pendek kata memang sedaplah.. perasannnnnn. Panjang kata pulak.. LEBARAN ialah hari untuk meLEBARkan badan... gitewwwww..

testing.. testing... masa ni malam raya, ER sedang menguji rendang.. LULUS!!!
Saya juga dapat beraya dengan kawan-kawan zaman remaja. Rasa macam pakai baju sekolah jer bila jumpa diorang ni padahal masing-masing dah beranak-pinak.
terima kasih korang datang rumah aku... ni semua pakat serbu jer ni.. huhu.. Berdiri belakang (kiri) Kamal (ni dulu masa sekolah garang giler.. nak ngurat pun takut wooo..), Azlan Shah jiran kelas kanan (low profile jer tapi murah ngan senyuman), Rosli (wakil sampai SUKMA main badminton, patut tempat DLCW tu dia yang gi tuh), Halim (haa.. yang ini ramai peminat kat sekolah sebab dia budak baik). Depan kiri, Nonie (jiran belakang kelas, hehe.. Nonie.. ko dulu kelas mana?), sebelah saya sahabat baik sejak tingkatan 4, Suhaily, dulu sekampung sekarang setaman. Dulu.. dengan dialah saya tengok wayang, macam belangkas, sebelah tu Taharah, kawan saya pergi sekolah, ditakdirkan jodoh Taharah dengan Si Azlan Shah tu, dah empat orang askarnya punnnn dan yang comel renek kurang zat besi tu (Nonie kata), Aceh. Aceh ni tauke sate, best sate dia tau!!
Saya juga beraya ke rumah blogger Oh Oeya!!!
kami sedara sepusat sepusing gitewww
Kan dah kata, saya dan Oeya bersaudara...

di kiri dan kanan anak saudara Oeya dan saya. Yang tengah tu Cik Embun ;-) (gambar cilok instagram sape ek???)
Ini pula hadiah saguhati GA Kak Shahriah Novelis. Walaupun saguhati banyak juga hadiahnya cuma rasa sedikit kuciwa sebab tak menang novel walaupun hampir tergolek depan PC dok scroll atas bawah cari jawapan kuiz.. huhuhu.


Kad raya dari Citarasa Rinduan. Walaupun tak dapat kad raya yang ada lagu dan lampu tapi saya suka!!! Terima kasih CR atas ingatanmu yang putus terhadapku.


P/S Lappy saya dah kongkalikong... tengah korek tabung, kalau cukup kiraannya dapatlah saya jalan-jalan kat blog kawan-kawan. Ni guna PC zaman Tun Razak, sakit bahu ketuk keyboard, huhu. Terbatas nak hantar komen dan sebagainya, maaf ya kalau belum ada kunjungan balas. Doakan saya cukup duit, hehehe.

28 comments:

  1. Meriah juga suasana raya Sari. Kakcik je yang kurang merasakan kemeriahan itu...

    ReplyDelete
  2. Selamat Hari Raya Sari... Salam Aidil Fitri Maaf Zahir dan Batin...

    ReplyDelete
  3. selamat hari raya...
    meriahnya..sama la jgk raya asyik mkn ..mkn jer..

    ReplyDelete
  4. slmt hari raya...waaaaa byknya menu...

    ReplyDelete
  5. seronoknya acara raya sari. Kak zu tak kemana pun tahun ni, lepak di rumah mak saja.
    Best kan jumpa kawan2 sekolah dulu.

    ReplyDelete
  6. Selamat Hari Raya Sari...memang betul... hari lebaran adalah hari melebarkan badan...alahai takutnya....

    ReplyDelete
  7. salam,akak=)
    meriah..ciksu ala kadar je ..
    sbb mak tak sronok tahun ni..

    ReplyDelete
  8. Salam Aidilfitri..

    betul... lebaran ni badan pun dah lebar semula... hehe..

    byknyer menu raya... mcm2 ada! Raya kedua tu masa kami sampai ke Kg. Dato Sulaiman Menteri hujan turun mencurah2... tersadai lama juga kami kat rumah saudara adik ipar tu.. hehe.. sesekali seronok juga beraya di tempat org mcm tu..

    re: maafkan akak dik.. belum bersedia utk bercerita apa sebenarnya yg terjadi.. kisahnya agak complicated.. tp alhamdulillah Allah permudahkan urusan kami.. t.kasih utk doa dari sari...

    ReplyDelete
  9. salam aidilfitri
    meriah raya bila berkumpulramai2
    yg jarang berjumpa kan masa ni nak lihat semula he he
    sedap ketupat rendang tu, sama cam kita raya mesti cari ketupat tp thn ni x sempat snap gambar2 hidangan raya he he sibuk jln2 kunjung mengunjung je

    ReplyDelete
  10. Sedondon emak dgn anak, mana satu emak ni??
    Kakpb pun takde gambar masakan raya sedangkan kakpb la bertungkus lumus kat dapur MIL...huhu...takde bukti menandakan terlampau busy.
    Seronok dpt jumpa classmate kan? keluar cerita pakwe2 lama dulu...hehe..

    ReplyDelete
  11. Selamat Hari Raya kak Sari...

    suka tengok corak dan kaler baju akak masa raya pertama tu, cantik lah.

    ReplyDelete
  12. im following you :) hit me back !~ thxx ~

    ReplyDelete
  13. selamat ari raya kak sari...maaf zahir batin...wahhhh saya suka la baju2 raya akak..especially yg sedondon ngan yaya tu...cantiiikkk :D

    ReplyDelete
  14. sebab tu namanya hari lebaran kak...hahahaha!!!!

    ReplyDelete
  15. Salam Aidilfitri..
    Jalan-jalan tambah kenalan dari saya..

    ReplyDelete
  16. Samo s tobom sam uvijek bila sretna, s tobom sam željela ostati zauvijek. [url=http://www.mulberryhandbagssale.co.uk]Mulberry Bayswater Bags[/url] In the end Jaguar Paw uses his wit and wisdom to claim the forest as his own.. [url=http://www.goosecoatsale.ca]canada goose outerwear[/url] Xxwrwvweq
    [url=http://www.pandorajewelryvip.co.uk]pandora bracelet charms[/url] Qnlfoitgg [url=http://www.officialcanadagooseparkae.com]canada goose online[/url] ojtjqzdmh

    ReplyDelete
  17. Muslin curtain has a very breathable and a smooth texture. ghd Here is your chance to score a perfect 10 on the dance floor. ugg boots on sale After hearing conscious mentioned a few times, we began to think about all ways in which clothing can be sustainable. http://www.downuggboots.com You ought to speak to the people who have been cleaning up the beaches and pulling the cars out of the bays to see what their views are about this new housing project. http://www.lateuggboots.com I am fascinated with man-made culture and love to study the progress of culture within neighborhoods and the people that create it.

    ReplyDelete
  18. By asking users to "Get ready in January 2012 to face F1 Champ Lewis Hamilton," users will essentially be able to virtually experience what it would be like to race Mr. ghd store You could say that Disney latest full-length animated feature (its 52nd, for those keeping track), the marvelousWreck-It Ralph,is actually the first CGI-animated theatrical release that actually requires CGI to tell its story. ghd gold classic styler black For that reason, when you find vintage Art Deco jewelry that has clear gems in it, they are usually rhinestones. http://www.lateuggboots.com E-commerce business can be your main business. ghd hair straightener ShiftWise .

    ReplyDelete
  19. For the businesswoman a scarf or shawl can add a professional and well polished twist to any office outfit and add color, style and a feminine touch to conservative business suits. http://www.downuggboots.com With this site he discover what are the current issues faced by the country and locates solution to it.. uggs Creativity can be expanded th this wide range of a games have to T your hand at interior de with games that h you decorate dream bedroom. north face jackets I made friends with her walking foot and successfully stitched a quatrefoil pattern all over the baby quilt. uggs on sale Do you find it very difficult to go for shopping all the way to a Chanel store which is very far away from your house? Or worse still, there is no Chanel store anywhere in your area and the vicinity? Well, there is no need to be disappointed, because there is a Chanel bag online shop for your convenience and happiness! fashion chanel with wholesale price

    ReplyDelete
  20. stop to eat the rum and coconut-heavy confections of that Caribbean country. http://www.morenorthface.com Fashions outside the tents counts, too. ghd Paris also has the own daily fashion show which has same name "Fashion Week". uggs on sale Just what is it even though that defines a seem of exoticism?. http://www.manyghdhair.com Google now uses Aura, a hardware-accelerated window manager for ChromeOS, which allows you to open multiple browser windows and not just one window like before.

    ReplyDelete
  21. It is so versatile.. north face backpacks Linear perspective vision is seen as an artistic method that becomes a metaphor that, when sunk into the sub-structures of consciousness, becomes a new way of seeing the world. ghd pink At first, I was thinking to myself before the gig that Jack was probably going to be the kind of artist that just plays a collection of well-known cover songs, which everyone in the audience will recognise and sing-along to… Well, I couldn't have been more wrong. ghd hair Manufacturers make created diamonds during an industrial process, whereas natural diamonds are formed by environmental processes deep inside the earth over a long period of time. north face canada Yet, local identity and local innovation is increasingly essential in a global market place.

    ReplyDelete
  22. Finally, choosing the right undergarments is important and always remember that fit is everything. ugg boots outlet But I want one place where I can shop and find the most interesting pieces, he says. ugg boots Her nude and black, swiss-dotted and bow-adorned dress, a runway look from Valentino Fall 2011 ready-to-wear collection, isthe type of slightly over-the-top, frilly piece that I always gravitate towards but am hesitant to don myself.. ugg sale Maybe the reason for the popularity of the Bratz dolls is the large number of accessories available: from clothing for different seasons to mini-malls, from a sushi restaurant to a cool disco, these Bratz seem to know how to have fun! The different Bratz available include: Bratz Angelz (yes, they are rock stars!), and of course the Angelz tour bus and party plane (every rock star should have one the cool Wild West Bratz (I just love those little cowboy hats and the horse), the plain Step Out Bratz dolls, and (my favorites) the Bratz Campfire Girlz. north face jackets on sale You might know of it.

    ReplyDelete
  23. Chronicles of a Beauty Nerd was started because many friends, family and other peeps seemed utterly confused when trying to navigate the plethora of beauty products on the market, decipher the truthfulness behind their claims and select the appropriate skin care for their needs. north face canada So I don know how much it capable of evolving further. ugg boots on sale The city of Ottawa has only just begun to emerge on the map as a legitimate fashion destination. ghd store With both modern, antique, contemporary looks, the company product offerings is fairly extensive. ugg canada Actually, he stopped Jslow to drop that compliment we all long to hear, especially here: love your dress.

    ReplyDelete
  24. It is essential to eat a well-balanced diet plan containing healthier oils including flaxseed, grapeseed and organic olive oil. http://www.downuggboots.com Second, in case there are certain chanel purses by older Chanel facial lines which are at this moment possibly soldout concerts during the showroom in close proximity to your house, you will discover all those at the same time web based! chanel avenue What evolved indicates is actually you intend to buy Chanel chanel purses out of official Chanel shops, be prepared to pay off sky high charges and confront restricted options. http://www.softuggboots.com When something recommended by your friend, at least you have an idea of how respectable their opinions are.). ghd pure It also great that Pete figures out the key to putting the kibosh on the bouncy-bounce.. ugg boots on sale I can say too much filming is confidential but it going to be great, and exciting, and dramatic everything it should be.

    ReplyDelete
  25. And you went to this place - to the Serengeti - and we get that with the prints. http://www.softuggboots.com Sometimes you have dreams about the day or something like that. north face outlet Then, I worked at Bliss for 3 years developing skin care and body care - this is where I learned to express my creativity, satisfy my mad-scientist tendencies and play with pretty products - loads of fun!! In 2008, I followed my husband to Toronto, where I worked at Cargo Cosmetics, developing cosmetics and cool packaging for a year.. ghd NB: I am the most appalling serial offender when it comes to reading over people shoulders. http://www.oneghdhair.com Koh attended the Maryland Institute, College of Art in 2009 and received a BFA from the Parsons School of Design.

    ReplyDelete
  26. Daddylikes.. ghd dark Sitting overnight really helped it soak up the dye; the water ran clear immediately. north face canada See the flyer for more details. http://www.fitghdhair.com They had a room of them on display last year at the Met as part of American Woman: Fashioning a National Identity and they were gorgeous. http://www.softuggboots.com I finally have a chance to talk about what I did for my Masters Thesis project last semester.

    ReplyDelete
  27. Being approved loan from financial times fast cash loans fast cash loans many of for themselves. north face jackets Aida Elkashef is a filmmaker, who had come down to Mumbai to help me in the casting process. north face canada All it takes are those two little jump rings! Just gently hook each ring 1 to 1-1/2 apart at the center of your necklace. http://www.downuggboots.com Prints A 2005 study of survivors plates Blake showed he made frequent use of a technique known as "embossing", which is a way to erase the mistakes of the blows by hitting the back of the plate. ugg boots This is all in the glorious cause of Olympic knitting.

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?