MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja. Saya tidak lagi akan menjawab pertanyaan melalui email. Sebarang soalan boleh dibuat melalui panggilan/sms : 0127844524 atau Whatsapp Sahaja : 0127799705. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah bubur burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri chocolate lava Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tmj tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Thursday, August 2, 2012

PIE KASTARD

ASSALAMUALAIKUM...

LAMANYA saya tak menge-pie. Rindu nak makan pie... di bawah ni pie kastard yang saya buat beberapa hari sebelum sambut puasa. Bila nak bersih-bersihkan 'sampah' dalam kamera tulah saya terpandang pie ni yang rupanya lupa nak postkan entrynya.


Resepi pie ini masih menggunakan short crust dan flexi crust (caranya di sini) cuma intinya tu saya ambil resepinya dari buku 101 pie's idea yang disertakan sekali dalam kotak PM. Yang bestnya tentang intinya tukan, kalau tengok ia macam nak meleleh gitukan tapi ia tak jatuh tau. Sampai Yaya macam syok gitu bila gigit sebab ia macam terkapai-kapai gitu, hehe. Senang sangat cara nak buat inti pie tu, hanya 150ml susu cair, 2 biji telur, 1 sb gula halus dan secubit serbuk kayu manis. Kacau semuanya sebati dan teruslah diisi dalam mangkuk pie yang dah siap diterap dan diletakkan dalam PM. Boleh juga gunakan loyang muffin dan bakar di dalam ketuhar sehingga masak. Cubalah!!

P/S Asyik menge-pie bil elektrik naiklahhhh! Huhuhu

16 comments:

  1. Kak Sari,bil elektrik naik xper ER xmarah sbb dia kenyang mkn pie bini dia wat,hehe..tng kastard yg leleh tuh yg xtahan tuh,nmpk sedap uuu..

    ReplyDelete
  2. wooo..sariii..meleleh air liur saya petang2 ni (sibuk berblog sambil siapkan ayam utk nasi ayam hainan...feveret anak2)

    ReplyDelete
  3. Terliur kakcik melihatnya. :)

    ReplyDelete
  4. KA bab pie mengepie ni selalu fail hehe

    ReplyDelete
  5. salam selamat bepuasa alahaiii leleh negoknya suka lah yg ada inti kasted ni...bau pun harum...perlu cuba ni :-)

    ReplyDelete
  6. wahhh.. meleleh2 tuh yg tak tahan memandang... mmg sedap tgok kastrd camni..

    ReplyDelete
  7. Bestnya (>________<) Nak try lah akhir minggu ni.

    ReplyDelete
  8. tak boleh tgk pie..terpikat selalu..klu jln2 kat kedai buat pie ni, selalu jeling2, ada masa berkira juga nak beli..ehee

    ReplyDelete
  9. Kalaulah dapat merasanya sendiri.. Kak Sari, tak nak hulurkan kat orang di sini ke.. :)

    ReplyDelete
  10. Oii k.sari. Bile leh bg pinjam PM nie??

    ReplyDelete
  11. wahhh dah digunakan ye pie maker tu...elok cantik kejadiannya...:)

    ReplyDelete
  12. nnt nk cuba jgk tp guna acuan mapin je laa hehee..sedapnyaaa..xtahan tgk kastardnyaa ^^

    ReplyDelete
  13. sedap sedapp.. akak pun lama tak menge-pai.. hehe..

    ReplyDelete
  14. kena belajar buat pie..hehe plak la lps ni...
    dah start buat kueh ghaya ke kak ?

    ReplyDelete
  15. Salam kak yus! nak panggil akak kak yus cutie pie ehehe... dtg lah seru nak buat pie kesian kat puff pastry kita dlm freezer tu dekat setahun hihihi...

    ReplyDelete

komen anda amat dihargai... terima kasih

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?