MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Wednesday, September 26, 2012

MEE BANDUNG BERACUN CITARASA RINDUAN... & BLOGLIST KESUMA ANGSANA

ASSALAMUALAIKUM...
 
APA macam, seram tak tajuk entry saya hari ini? Tak seram ke??? Seramlah... seramlahhhh..  Nak-nak bila dibaca masa hujan-hujan macam pagi ni kan. Terus jadi seram sejuk ;p
 
Memang meracun kalbu sungguh la Mee Bandung CR ini. Sesuai sungguh dengan namanya Citarasa Rinduan, boleh mimpi-mimpi tau. Tu yang jadi beracun tu, hehehe. Berkurun lama saya menyimpan pes mee bandung Citarasa Rinduan ini... Ya Ampun, Ayuuuu, mesti dia pelik kenapa kakak siber dia ni tak tayang-tayang mee bandung kan? Memang lama betullah, dari sebelum puasa lagi, haa.. entrynya ada di sini. Jadi, bagi peminat mee bandung, bolehlah risik-risik dengan pemilik Citarasa Rinduan ni bagaimana nak mendapatkan pes mee bandungnya. Pes ini didatangkan dengan dua pek, satu pes rempah mee bandung dan satu lagi udang kering dan kacang tanah yang siap dikisar. Simpan pes rempah di dalam peti beku dan keluarkan letak di bahagian bawah sehari sebelum kita nak masak. Kacang tanah dan udang kisar tu letak di bahagian bawah sahaja (fridge). Nak masak pun mudah sangat, tak perlu nak tumis bawang lagi sebab semuanya dah siap. Cuma perlu masukkan pes ke dalam seliter air (saya letak 1.25 liter) dan kacau sebati kemudian barulah dipanaskan. Kalau rasa tawar, tambahlah garam. Bila dah mendidih barulah masukkan daging yang telah siap direbus, udang atau fish cake jika suka. Kemudian bila udang dah masak, masukkan mee dan telur. Errr.. saya suka telur yang setengah masak kuningnya.. bestttttt!!
 
suka kuning telur goyang inul gitu.. hehe
Jemput makan!!!
 
Eh! Ada segmen dari Kesuma Angsanalah. Jom join!!
 

Kesuma Angsana nama diberi,
Siapa empunya sungguh misteri,
Rajin mengomen di setiap entry Sari,
Hanya terima kasih ku ucap setulus hati.

10 comments:

  1. Bilalah agaknya kakcik boleh sampai ke Citarasa Rinduan itu? :(

    ReplyDelete
  2. Masih teringat mee bandung kat section 14, PJ semasa masih bergelar staff nurse di UHKL....kenangan mengusik jiwa..

    ReplyDelete
  3. Mee bandung antara fevert menu KA, tq sudi jon segmen ye, sgt2 KA hargai

    ReplyDelete
  4. Baca tajuk hati bergegar
    mee bandung meracun kalbu
    terpandang terus mata segar
    sayangnya mata saja dijamu

    ReplyDelete
  5. mas pun tak rasa lagi mee ayu tu..
    sedapnya tengok kak yus..
    meh la sepinggan..

    ReplyDelete
  6. seksinya.. macamana masuk blog nie. daku terliur mee bandung.

    thanks sbb mencuba kakakku.
    adikmu tak kisah jika belum buat. sbb klu dibiarkan lama, paste sambal tu mmg masih boleh dimasak..


    ReplyDelete
  7. mmg sedap mme bandung CR.. lia penah beli dgn ayu (masa awal2 kenal dia dulu) & masa beraya ke rumah ayu tahun lps kami juga dihidangkan dgn mee bandung 'beracun' ni...

    lia klu nak makan mee bandung kene pi kedai kak sbb en.suami x makan mee bandung...klu buat sendiri x b'baloi sbb cuma lia sorang yg makan....


    ReplyDelete
  8. sedapnyaa..daku sdh terliur..tgk pulak telor kuning separuh msk itu..waduhhhh..xmo ckp dh ^_^.. rs nk pegi cr kak ayu je nii :-)

    ReplyDelete
  9. Slm ziarah. Sy pnh mkn mee racun di batu pahat johor tp xpasti sama x dgn mee bndung ni..

    ReplyDelete
  10. Sari....nampak mudahnya buat kuah mee bandung ni...sesuai utk org tak pandai masak mcm kak zu ni kan kan!
    Hmmmm boleh juga nak try nih...thanks darling.

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?