MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Iman itik jalan-jalan jeruk Johor kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin minuman mistik muffin myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang ngeteh no label novel nukilan untuk teman ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sayur sejarah semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Monday, April 30, 2012

MERAJUK DI HARI JADI

ASSALAMUALAIKUM...

HARI ini usia ER genap mencecah angka 42. Saya tidak bercadang untuk membuat kek kali ini kerana ER bukan peminat kek tapi bab goreng pisang atau cekodok, ER memang nombor satu tapi takkanlah nak buatkan goreng pisang atau cekodok jer, ye tak? Seperti tahun-tahun yang sudah, nampaknya saya kena belanja ER sesuatu yang istimewa tapi.. di mana ya???

Sempena dengan itu juga sejak dua tiga minggu yang lepas, ER telah menyuruh saya memohon cuti hari ini. Maklumlah, esok 1 Mei seluruh dunia (kan??) akan bercuti sempena hari pekerja. Jadi ER bercadang hendak jalan-jalan cari makan jauh sedikit. Kiranya Yaya akan dipontengkan dicutikan sekolah hari inilah, huhu. Namun, kita hanya mampu merancang. Di saat akhir, ada lawatan dari GM (Big Boss) ER sekaligus malam ini beliau ada majlis makan malam. Jadi program yang dirancang terpaksalah dibatalkan. Kita makan-makan yang dekat-dekat sahajalah ya. Pagi tadi Yaya tetap ke sekolah seperti biasa jadi agenda sambutan hari lahir cuma akan berlangsung sekembalinya Yaya dari sekolah, insyaAllah. Semoga cuaca hari ini baik-baik sahaja.

Untuk ER saya doakan semoga dengan bertambahnya umur kali ini akan lebih menjaga kesihatan, kurangkanlah menghisap rokok (dah berhenti berharap agar ER berhenti merokok:-P). Semoga ER terus suksess dalam kerjayanya dan sentiasa dirahmati Allah.  Macam poyo jer entry kali inikan, guna tablet memang rasa bodoh sikit bila menaip, huhu....
 
Sambung kat lappy pulaklah ... ;p

*****

Kan saya dah kata... kita hanya merancang... niat tu memanglah nak terus belanja ER makan lepas ambil Yaya balik sekolah tapi ER seperti biasa masa kita dah rancang macam inilah dia sibuk nak pergi bayar bil, nak pergi perbaharui insurans dan nak ambil geran kereta kerana cukai jalan kami akan tamat tempoh pada 22 Mei depan. Ya... 22 Mei tu lama lagi, tapi ER ni memang jenis yang teruja kalau cukai jalan nak tamat tempoh, memang dah biasa kami 'renew' sebulan lebih awal.. huks!

Jadi, bila dah ke sana dan ke sinun akhirnya kami terperangkap di tengah-tengah kesesakan lebuhraya Pasir Gudang kerana saya bercadang nak ke Jusco Tebrau walaupun Yaya cadangkan kami ke Jusco Taman U sahaja.  Wahhhh! Naik betul angin ER bila kereta tak bergerak, habis tu, ingat dia sahaja ke ada angin????? Saya??? Grrrrrrrrr...

Okey... OFF RECORD ;p

Kami terus patah balik ke Skudai dengan memasuki jejambat di Taman Daya. Bagi pengguna-pengguna jalanraya yang biasa melalui lebuhraya Pasir Gudang tentu sudah sedia faham keadaan yang sesak sepanjang laluan selepas Lebuhraya Kempas menghala ke jambatan Taman Daya. Kesesakan itu pula pastinya akan  berlanjutan sehingga ke persimpangan Jusco Tebrau dan Pasir Gudang. Tapi kalau jam 6, saya mungkin faham masa semua orang berpusu-pusu nak pulang ke rumah tapi jam di tangan saya baru pukul 3.30, phewwwwwwwww.. memang angin satu badan dibuatnya... pitammm!! Mana saya nak sangka pukul 3 boleh jem tak bergerak. Perjalanan 15 minit jadi 45 minit. Ditambah lagi ER ada majlis malam nanti, jadi daripada saya tercekik 'ice blended' baiklah kita balik... okey.

Hujan yang tiba-tiba turun menyejukkan hati. Mujur Jalan Skudai agak lengang. ER bertanya kalau saya nak pergi ke Jusco Taman U walaupun lepas keluar dari lebuhraya PG tadi masing-masing dah jadi bisu... huhu. Ikutkan hati yang lesu memang nak balik rumah sahaja tapi orang kata, ikut rasa binasa, ye tak?? Bukan tak biasa gaduh-gaduh manja gitu... kui kui.
orang merajuk disorongkan Vietnamese Beef Noodle Soup... hiks
Irish Lamb Stew... tukang bayar kena belanja lebih untuk diri sendiri.. diet sambung esok pagi.. hihi
makanan baru sampai air dah tinggal suku... Chicken Parmigiana..
bapak suka anak gembira... maklumlah.. makan percuma.. uhuks!
mengalahkan babah
P/S Kalau merajuk betul-betul tadi mesti dua keping not lima puluh tu ada lagi dalam wallet, kih kih kih.
P/S Saya rindu Sate & Bariyani Power Batu Pahat... huhuhu 
sate dicucuk guna lidi daun kelapa.. lentur dicelup dalam kuah kacang... adohaiiiiiiiii...
P/S Selamat Hari Lahir juga untuk Kak Ratnaku sayang... semoga ceria dan berbahagia di samping keluarga yang tercinta...

Wednesday, April 25, 2012

SIAKAP KUKUS SIAKAP GORENG

ASSALAMUALAIKUM...

SETIAP kali ER membeli ikan siakap, Yaya pasti akan bertanya, "Bonda nak masak apa siakap tu?"

"Masak stim la.. apa lagi.." huhu

"Alaaaaa.. bosan la, bonda masaklah 'Sweet Sour' pulak."

"Sayang minyaklah Yaya, nak goreng siakap tu kena guna minyak banyak." Kedekut Jimat minyak, hehe..

ER selalunya menyokong, "Nanti kita makan kat kedai jer kalau nak makan 'Sweet Sour'."

"Kat kedai tak sedap macam bonda masak," jawapan jujur tu tau ;p.

Oleh sebab permintaan tu dah berulang-ulang dan kami pun dah lama tak pergi makan luar sebab saya rajin masak sekarang untuk order "Siakap Sweet Sour' jadi semasa pergi ke Pasar Borong minggu lepas, untuk memuaskan hati semua pihak, kami telah membeli dua ekor ikan siakap. (Selalu beli sekor jer..).

"Ini mahu siang macammana?" Tanya tukang siang ikan.

"Satu potong butterfly, satu ..................," arah saya. Apa dot-dot tu? Syhhhhh, itu rahsia saya, nanti saya buka... hiks.

Baiklah, ini ialah Siakap Kukus Siam, resepi paling mendapat tempat dalam keluarga saya sekarang. Pernah satu kali tu sampai tiga hari berturut-turut saya masak Kukus Siam ni. Sekali pandang memang tak menarik langsung, kan. Maklumlah, persembahan tu memang hancur tapi rasa dia mantap. Hari tu ada seorang teman bertanya resepi Siakap Kukus yang sedap lalu saya memberikan resepi ini yang belum pernah dimasukkan ke blog ini lagi. Licin katanya, cuma masam sedikit. Ohhh, saya lupa nak bagitahu dia supaya adjust sendiri rasa masam tu, huhu.
segagah-gagah siakap akhirnya kecundang jua...
 Mula-mula saya makan masakan kukus Siam ni di Restoran Sayam, Stulang Laut. Warga JB dan Singapura pasti tak asing lagi dengan nama Sayam ni, kan. Bila balik rumah, saya cuba-cubalah masak sendiri.  Kembang kempis hidung saya bila ER kata, rasanya sama macam kat Sayam tu. Teruslah esoknya ER beli lagi siakap, lusa beli lagi, hirup kuah sampai licin tau. Lepas tu tak buat lagi sebab kali ketiga tu ER lehlah pulak tercekik tulang. Masa tu susah betul nak dapat siakap yang besar, terpaksa beli yang kecil. Lepas tu ER kata, nanti kalau jumpa siakap yang besar baru beli lagi sebab takut tercekik tulang lagi... huhu.

Resepi Siakap Kukus Siam
Seekor ikan siakap sederhana besar
~ dibersihkan dan dipotong butterfly (ala-ala nak terbang gitu)
~ perap sebentar dengan sedikit sos ikan, kicap cair dan serbuk lada sulah.
~ letakkan dalam pinggan besi bujur dan dikukus selama 10 minit.


Sementara itu sediakan kuahnya :
1 mug besar air
2 ulas bawang putih diketuk
1/2 labu bawang besar dibelah-belah
1 batang serai (diketuk dan dipotong tiga)
1/2 inci halia (hiris)
sedikit lengkuas - hiris (tak ada tak apa)
3 4 biji cili padi diketuk
1 sk garam
2 sb gula
1 1/2 hingga 2 senduk air limau nipis
2 helai daun limau purut
2 tangkai akar ketumbar


~ Didihkan air, bila mendidih, campakkan masukkan semua bahan-bahan lain. Biar mendidih terus, rasa tahap kesesuaian masam, manis, masin dengan tekak sendiri ikut citarasa, tutupkan api.


~ Keluarkan pinggan ikan dari pengukus. Toskan sedikit air yang keluar dari ikan (tak perlu tos semua). Curah perlahan-lahan kuah tadi (jangan lupa tapis jadi taklah banyak sampahnya). Taburkan daun ketumbar.

******************

Maka, makanlah kami dengan penuh berselera... tinggalkan sikit isi ikan tu untuk Si Zonan. Yaya tak join sebab dia kata kenyang makan kenduri di rumah Mak Esah, dia cuma nak makan Siakap Sweet Sour jer, huhu. Mak Esah tu siapa?? Mak Esah tu pemilik syarikat pengangkutan menghantar dan mengambil budak-budak sekolah, insyaAllah, 29 April ni, Mak Esah akan berangkat menunaikan umrah. Mudah-mudahan selamat pergi dan balik ya, Mak Esah. Sempat juga buatkan Mak Esah apam stroberi tapi inti blueberry, hihi. Resepi dari Apam Polka Dot, tengok di sini.
tidak secomel tuan yang membuatnya.. uhukz!

Errrrr... Sari, awak tak kenyang ke makan kat rumah Mak Esah??

"Kenyang juga, tapi saya kena makan juga sebab ER merajuk kalau saya tak makan. Memang lari habislah program diet saya.. huhuhu.
muka orang merajuk.. uwek ;p

Ops! Apa rahsia saya dengan tukang siang ikan tadi???
 
ikan satu lagi tu potong-potong eh.. hik! bila dah potong-potong boleh goreng separuh-separuh dan boleh jimat minyak ;-)... pisang tanduk tu digoreng celup tepung makan ngan sambal kicap.. sedap jugakkan ;p





Bila malam tu, saya tunaikan permintaan Yaya pulak, tapi... tukang masak ni kalau dah over confident macam inilah, kan. Saya lupa nak hiris halia dan cili padi. Lepas tu saya tak gunakan cili kisar :-( Sorry Yaya.
siakap goreng masam manis berposing sakan bersama daun ketumbar yang layu di hujung mekar

ER kata, "Lain ek rasa dia kalau goreng ikan sekor dengan potong-potong?"

"Uuuu.. nak cakap apa sebenarnya tu??? Tak sedap ek??"

"Heeeeeeeeeee...."

Ish! Cemanalah boleh terlupa, kena beli ikan siakap lagi ni... tak puas hati betol.. huhu.

Nasib baik nasi goreng ini sedap, hiks.
nasi goreng seafood.. aduh sedapnya masuk bakul angkat sendiri

P/S Kalau agak-agak malas nak perah limau nipis tu, beli jer yang dah siap perah dalam botol macam ni..

P/S Maaflah.. saya tak pandai sangat buat entry WW ;-))))

Monday, April 23, 2012

TERUKIR DI BINTANG

ASSALAMUALAIKUM...

TENGOK budak tembam ni..

VERANGAN jer lebih... hiks ;p


Jika engkau minta intan permata tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang dari langit untukmu
Jika engkau minta satu dunia akan aku coba
Ku hanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia
Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan,
 kamu
Sayangku jangan kau persoalkan siapa dihatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu….

Hati ini bukan milikku lagi
Seribu tahun pun akan ku nantikan kamu


Sayangku jangan kau persoalkan siapa dihatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padam

























Friday, April 20, 2012

STOKIN COMELKU

ASSALAMUALAIKUM...

COMEL tak?

CUTE tak?

LAWO tak?

Hiks..

SEMASA mula-mula nampak stokin ni di blog MarinaHunny, saya sudah jatuh hati. Saya memang sukakan sesuatu yang unik dan pada saya kejadian stokin ini teramat unik dan berseni. Sebagai seorang yang tak tahu mengait hatta tali air sekalipun, saya sangat menghargai bakat insan bernama Marina ini. Saya terus meninggalkan alamat email saya di kotak komen blog Marina bagi mengetahui lebih lanjut tentang stokin kait ini. Dan beberapa hari lepas kerana terlalu sibuk dengan Pesta Sukan Sekolah (PESAS ~ nanti saya kongsikan ceritanya kemudian) saya jadi kabur bila melihat ada parcel untuk saya berhampiran meja punch card.

"Aik! Apakah?? Ada sesape yang bagi aku hadiah ke??" Saya betul-betul terlupa sehinggalah saya membelek parcel dan terpampang nama Marina yang beralamat di Terengganu. "Yey!" Dalam hati jerlah tapi... hiks ;p

Wahhhhh! Istimewa betul cara Marina terhadap pelanggannya. Belum pernah lagi saya membeli barang di kedai atau secara online pun (saya selalu beli barang online) barang dibungkus cantik dan rapi di dalam kotak hadiah. Hati berbunga-bunga macam dapat hadiah dari pakwe.. hihi.

Terima kasih ya Marina... Order akak yang baru tu jangan lupa ya... Jom tengok hasil kait mengait MarinaHunny di sini.





Thursday, April 19, 2012

KISAH PELANGI

ASSALAMUALAIKUM...

SEMALAM petang ramai warga JB yang pasti kebasahan akibat hujan lebat mejelang petang. Seingat saya sejak sesi persekolahan bermula tahun 2012 ini, inilah kali pertama saya terpaksa turun dari kereta masuk ke dalam kawasan sekolah untuk menjemput Yaya dengan payung. Walaupun ada juga beberapa kali hujan turun petang tapi biasanya sekitar jam 6.30 langit mula berhenti menangis dan saya cuma tunggu Yaya dari dalam kereta di seberang sekolah.

Sampai di kawasan Pulai, hujan sudah berhenti. Ada kelibat matahari yang muncul di sebalik awan senja. Saya yang sedang melayan ngantuk tiba-tiba dikejutkan dengan suara ER...

"Pelangi.. pelangi...," macam budak kecilkan. Sebenarnya itulah realiti dalam keluarga kami. Suka kecoh-kecoh.. hehe.

"Mana pelangi? Mana? Mana?" Saya buat-buat kecoh juga. Yaya senyap di belakang, apalagi kerjanya selain zzzzzzzzzzz... hiks.

Saya mencari-cari pelangi di kaki langit. Langsung tak ada satu jalur pun. Sajalah tu ER nak menyakat.. huhu.

"Tu... tu..., tak boleh tunjuk," jawab ER. Saya mencari-cari sambil ketawa.

"Kenapa tak boleh tunjuk?" Dalam hati dah tahu jawapan saja buat-buat tanya.. ;p

"Wahhhhhhhh... itu pelangi," saya nampak pelangi tapi juga tak berani tunjuk... hiks.

"Yaya, yaya, bangun. Tengok tu ada pelangi," ER mengejut Yaya. Terdengar Yaya bersuara orang baru bangun tidur.

Saya mengunjuk dengan ibu jari... "Itu pelangi... hihihi..." ER ikut gelak. Dia meniru gelagat saya.

"Hehehe... kenapa kita tak boleh tunjuk pelangi ek?" Tanya ER.

"Nanti jari kudung," huhuhu... aiiii.. sejak kecil kita dimomokkan dengan benda ni, sampai tua takut nak tunjuk pelangi, apa daaaaaa...

"Haha.. apalah atuk nenek kita dulu, kan??" kata ER.

"Huh, dari Kedah sampai Johor pun sama jer ceritanya, keh keh keh..."

imej dari http://www.flickr.com/photos/rinda06/3569228571/



Aiiiiiiiiiiiiiiii... syahdunya bila dengar lagu Pelangi Petang nikan...














Monday, April 16, 2012

HARIMAU MUDA... Aummmmmmmm!!

ASSALAMUALAIKUM...

MEMANG sengaja tau bagi goyang kamera...


Huh!! Cemburulah tuuuuuuuuuuuuu....

Saya tetap sayang awak tau...


Sampai hujung nyawa...

InsyaAllah...............

Amin...

Satu-satunya harapan babah dan bonda...

KAMI










Tuesday, April 10, 2012

NOSTALGIA PENGEMIS MUDA

ASSALAMUALAIKUM...

SEMASA Datuk Sheila Majid muncul dalam persembahan Anugerah Bintang Popular kelmarin, Yaya bertanya saya...

"Bonda, bonda minat ke dengan Sheila Majid ni?"
"Minat juga.."
"Oh.. patutlah bonda tau lagu ni, umur dia berapa bonda? Dia dah tuakan???" Kwang.. kwang.. kwang....
"Entah, nak dekat 50 kot... huhuhu.." Maaf Datuk, saya malas nak layan pertanyaan Yaya tu, manalah saya nak ingat umur artis-artis ini.

Oh, ya! Sheila Majid adalah antara artis yang pernah saya interview semasa sidang akhbar untuk konsertnya di JB lebih kurang 14 tahun lalu semasa saya masih bertugas sebagai wartawan sambilan di Berita Harian & Harian Metro. Sayangnya saya lupa nak minta gambar saya yang dirakamkan oleh Brother Kenneth Wong, memang tak ada buktilah saya pernah interview beliau ;p

Saya mencongak-congak, umur saya sekarang 37, saya pasti umur Datuk Sheila sekitar 47 tahun (saya tak google umur sebenar beliau semasa menulis entry ini) maafkan saya, kalau nak tahu silalah google sendiri.. hiks.

Berbalik kepada tajuk 'Nostalgia Pengemis Muda' tu, sebenarnya semasa Yaya sibuk bertanya tentang Sheila Majid tu, saya menceritakan kepada Yaya tentang nostalgia zaman sekolah rendah saya. Yaya ketawa berdekah-dekah bila saya ceritakan aktiviti kami di waktu rehat 30 minit sebelah pagi dan sebelum bermula sesi sekolah agama yang menumpang di sekolah kebangsaan, kami ramai-ramai (biasanya budak-budak perempuan jer) akan berkumpul di belakang bangunan sekolah membuat persembahan pentas di atas tong jamban. (sekolah baru-baru sekarang masih ada lagi tak tong jamban ni ek). Dan lagu apa yang paling top ketika saya di darjah empat selain lagu nyanyian Sheila Majid, Pengemis Muda.

Peh! Siap dengan gaya-gaya sekali, masing-masing nak naik atas pentas tong jamban (tak tahulah anda panggil apa) bagi meluahkan bakat yang terpendam. Walaupun banyak sekali cerita-cerita misteri di bangunan belakang yang banyak pokok pisang tu namun tu semua tak mematahkan semangat kami. Dekat belakang tu tak ada siapa nak kacau, masa setengah jam digunakan dengan sebaik-baiknya. Setiap orang diberi peluang sama rata menunjukkan bakat masing-masing konon suara sedaplah... hahaha.

perhatikan gambarajah lakaran pentas persembahan.. hehehe


Pengaruh lagu Pengemis Muda ni bukan setakat itu jer siap potong rambut macam Sheila Majid lagi tau. Ingat lagi tak gaya rambut Sheila Majid tu? Kalau tak ingat boleh layan video ni :-)


Tapi.. selepas Sheila Majid mula semakin popular dan mula suka berkemban, minat saya terhadap beliau mula meredum. Apapun saya masih lagi meminati lagu-lagu beliau termasuklah 'Antara Anyir dan Jakarta' dan 'Gerimis Semalam'. Siapa tak tahu lagu gerimis semalam boleh klik video kat bawah ni :-)


Haaa... lepas tu kalau dah bosan nyanyi kitorang main tarian peluk tiang pulak, pernah main tak??? Hihi

Mehlah layan gambar sekolah lama saya tu....

tengok... macam dalam filem Bukit Kepong, kan.. hihi. Ni bangunan kelas saya yang mula-mula sekali masa saya masuk sekolah ni. Seingat saya bangunan ini diruntuhkan semasa saya darjah 5. Disebabkan lantai bangunan ni dibuat dari papan dan ada yang dah jarang, maka memang selalulah pensel tergolek jatuh kat bawah bangunan tu. Dan saya masih ingat lagi di tangga tulah seorang kawan saya duduk termenung kerana tengah syok kemam duit syiling 20 sen, bolehlah pulak duit tu terlekat kat lelangit dia... adush!

ini pula lencana sekolah,motto sekolah saya  USAHA MAJU JAYA




Sekian, terima kasih.

UPDATE : TETIBA TERINGAT NAMA SEBENAR BAGI TONG JAMBAN DALAM ENTRY NI IALAH TANGKI SEPTIK.... huhuhu

Monday, April 9, 2012

AYAM BAKAR HALIA

ASSALAMUALAIKUM...

SEJAK minggu lepas, saya dan kawan-kawan sekerja giat menjalani latihan sukan bagi menghadapi sukan antara kolej. Sebagai seorang yang mempunyai fizikal tinggi macam saya ni, bola jaring semestinya ada dalam senarai. Urmmm, jangan ingat orang yang tinggi ni semestinya hebat di padang ya. Kalau masuk lumba lari tu saya selalu kalah, hahaha. Kaki panjang tapi tak laju mungkin saya kurang skill dari segi itu. Tapi sekurang-kurangnya saya pernah bermain bola jaring mewakili kolej sehingga ke Pulau Pinang ketika zaman belajar dulu. Masa tu cuma ada sepuluh sahaja pelajar perempuan, jadi hendak tak hendak saya wajib mewakili kolej padahal bukanlah pandai sangat pun. Kali ini pula, semua staf diwajibkan mengambil bahagian sekurang-kurangnya dalam satu acara dan saya memilih bola jaring kerana itu sahaja yang saya boleh. Yang lain-lain tu minta maaflah, saya memang tak ada skill. Hendak main bowling takut memanjangnya longkang.. kwang.. kwang.. kwang... Hendak main badminton takut tersungkur nak menyambut bulu tangkis atau saya yang tersangkut di jaring, kekeke. Dan entah kenapa, bila Ketua Pasukan Futsal mencari pemain veteran untuk acara futsal, saya termakan pujukannya yang meletak saya di bangku simpanan. Ye, saya memang dah masuk siri veteran, bulan Mei nanti umur saya akan mencecah angka 37, lagi tiga tahun dah masuk umur 40.. oh, tuanya saya walaupun hati ini masih lagi rasa muda belia. Masih lagi suka nyanyi lagu-lagu putus cinta masa tengah memasak di dapur.. kui kui! ;p

Urmmm.. lama tak cerita pasal lauk pauk di Alam Sari nikan. Hari itu saya teringin sangat nak merasa keenakan Ayam Bakar Halia yang diwar-warkan kesedapannya oleh kakak kita yang di Kuantan tu. Kalau sebut orang Kuantan, mesti tahukan, tentulah Kak Ummi Zaihadi. Saya tahu tentang Ayam Bakar Halia ini dari blog Kak Zana Fahmi yang berada di Negeri Di Bawah Bayu. Kak Zana menghidangkan ayam ini bersama Nasi Mandhi manakala Kak Ummi pula bersama Nasi Bukhari. Saya cuma masak nasi putih jer, pun dah rasa sangat kesedapannya. Menurut Kak Ummi, resepi ini merupakan resepi dari Chef Hanieliza yang mempersembahkan masakan berasaskan halia dalam Majalah Saji Februari 2012. Memang sedap sangat... cubalah.. Saya perap ayam selama 1 jam sahaja mengikut seratus peratus resepi asal dan bakar di atas grill pan.

Ayam Bakar Halia

Sumber : Blog Suri Rumah & Home Sweet Home
Resepi Asal : Chef Hanieliza

Bahan Utama:-
  • 1 ekor ayam (saiz sederhana)
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu besar minyak masak
  • garam secukup rasa
Bahan Kisar:-
  • 4 inci halia
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah(saya guna 1 labu bawang besar size sederhana)
  • 1 sudu besar lada hitam (saya guna serbuk ready made)
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 3 tangkai cili merah
~ Perapkan ayam yang siap dipotong bersama bahan-bahan utama dan bahan kisar dan panggang di atas grill pan sehingga masak. Balik-balikkan ayam sekali sekala bagi memastikan ia masak sempurna.

Terima kasih sudi singgah di Alam Sari :-)))

P/S Dua-dua blog kakak tu guna istilah panggang, saya guna istilah bakar, kira sama jerlah ya.. hiks




Saturday, April 7, 2012

PUDING ROTI YANG TAK PELANGI... HIKS

ASSALAMUALAIKUM...

ROTI sebuku tak berhabis, nak dibuang sayang, nak dimakan takut sakit perut. Saya memang berfikir-fikir untuk membuat puding roti bakar atau agar-agar roti, urmmm, yang mana satu idaman kalbu ya?? :-))

Seperti orang lain, saya turut jatuh hati dengan kejadian Puding Roti Pelangi di Masam Manis. Siapa yang tak jatuh cinta dengan hasil kegigihan ibu beranak tiga ini. Dari bubur kosong sampailah segala jenis nasi dan lauk pauk. Dari agar-agar biasa sampailah segala macam jenis puding, bingka dan kek yang biasa-biasa sahaja akan menjadi luar biasa bila sampai ke Masam Manis, maka tidak hairanlah kalau resepi-resepi dari blog pujaan ramai ini terpampang di banyak majalah sejak kebelakangan ini. Saya sangat kagum dengan usaha beliau, saya mengikuti blog Kak Ita dari zaman beliau baru mula hendak bertapak dan menggunakan perkataan DIY, dari zaman 0 comment sampailah sekarang, saya rasa Kak Ita dah tak terjawab komen-komen yang singgah di blognya. Haiiiii... dengan cara saya yang cuma tangkap muat ni alamatnya tak ke manalahkan.. hehehe.

gegel-gegel tangan nak mencorak, hahaha
Di rumah saya ni, kalau buat kek memang memakan masa sikit nak habis. Saya biasanya akan hantar ke rumah ibu atau bawa ke tempat kerja. Tapi kalau buat puding-puding macam ni, sekejap jer bayang pun hilang. Semuanya cepat saja ditelan dan dihadam. Hendak-hendak kalau dinikmati sejuk-sejuk, terasa nyaman jer kat tekak ni kan.

Kerana saya juga menggunakan serbuk agar-agar, jadi saya ikut resepi Kak Ita, cuma saya tak cukup gigih untuk menitik warna pelangi tu jadi saya cuma gunakan satu warna dan masukkan dalam piping bag yang digunting kecil hujungnya dan dicorak terus di atas lapisan puding. Saya juga tiada stok sunquick ataupun lemon paste jadi saya gunakan perisa jagung. Rasa puding roti ni sama seakan-akan rasa puding roti asmara yang saya pernah buat sebelum ini dan bahan-bahannya pun tak banyak berbeza cuma adunannya tak banyak, jadi nipis saja, mungkin akan datang saya kena gunakan loyang yang lebih kecil supaya pudingnya tinggi dan cantik. Tapi saya rasa lain kali nak gunakan sepenuhnya resepi menggunakan oren sunquick tu, mesti lebih sedap dan memikat.

Yang sangat sukanya dengan resepi ini ialah membuatnya semudah A B C D. Tak percaya???

A. Serbuk agar-agar + Gula + Air = Masuk dalam periuk, hidupkan api biar sampai mendidih.
B. Roti + Telur + Susu Pekat + Susu Cair + Perisa Jagung + Esen Vanila = Masuk dalam blender... terrrrrrrrrrrrrrrr!!!
C. Campuran agar-agar dah mendidih, masukkan bahan kisar, kacau sampai mendidih, keluarkan sikit (1 sudu kecil) untuk corak.
D. Tuang semua dalam loyang, warnakan lebihan yang kita ambil tadi, masuk piping bag, gunting kecik sikit terus corakkan atas lapisan adunan tadi.

Senangkan, A B C D, tak sampai 10 minit semua dah siap.

Okey, ini resepi asalnya.

PUDING ROTI PELANGI

7gm agar-agar serbuk
300 ml air
1biji telur
1 tin susu cair
3 sudu makan susu pekat manis
3 keping roti
3 sudu gula
1 sudu besar sunquick 
1 sudu teh pate lemon
1 sudu teh esen vanila
Pewarna hijau, merah, purple, biru
Masak agar-agar dgn air dan gula hingga agar-agar dan gula larut
Dgn menggunakan blender, kisar roti bersama telur, susu cair dan susu pekat manis hingga sebati.
Tuang bahan yg dikisar tadi ke dalam periuk agar-agar tadi dan terus memasak dengan api yang perlahan sambil dikacau hingga didih.
Masukkan sunquick dan esen vanila. Biarkan masak seketika.
Tutup api dan masukkan paste lemon
kacau rata
Ambil sedikit 1/4 daripada adunan dan bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna pada setiap bahagian yang telah diasingkan
Baki adunan yang tidak diwarnakan tadi, di tuang ke dalam loyang yang telah dibasahkan dahulu dengan air.
Ketepikan
Kemudian ambil adunan yang telah diwarnakan tadi dan titiskan atas puding dalam loyang tadi secara berselang seli antara satu warna dengan warna yang lain
Buat hingga habis
Kemudian sejukkan.

P/S Format baru blogger ni best juga ya..



Thursday, April 5, 2012

RAINBOW CUPCAKES

ASSALAMUALAIKUM...

RAINBOW Cupcakes yang tak berapa nak rainbow... huwa.. huwa.. huwa..!!

SEKIAN lama tidak bermain dengan warna tidak sedar yang tinggal dalam kabinet di ceruk dapur hanyalah koret-koretnya sahaja. Impiannya ingin mencipta pelangi tapi tak kesampaian kerana tidak cukup syarat, apa nak buat janji sampai juga hajat untuk menikmati sendiri Rainbow Cupcakes yang saya sekodeng dari dapur Masam Manis. Asalnya Kak Azlita Aziz membuat Butterfly Rainbow Cupcakes tapi rama-rama saya patah sayapnya, nak terbang pun tak boleh. Inikan pula nak bertongkat paruh dan kuku sebab ia bukannya Sang Jentayu ;p

Mood demi mood untuk mengadun kek idaman hati dicari dan ditunggu dari terbit matahari sehingga hujan turun membasahi bumi (apasal hari ni saya jiwang sangat ek???).. bila matahari dah hilang, bulan pun dah mula timbul maka nak ambil gambar pun tak cantik. Saya angkut cupcakes ini sebagai kudapan saat mengadap portfolio anak-anak buah. Keknya cukup lembab, sedap di anak tekak saya, tak tahulah di anak tekak orang lain ;) Lepas tu terfikir nak ambil gambar, pinggan cantik tak ada, yang banyak kertas A4 dan suratkhabar serta mangkuk makan maggi... kih kih kih.

Lalu.... beralaskan majalah lama buat penghilang bosan mengadap portfolio dan lappy :-)))

Errrrkkkk!! Kenapa gambar macam tu???

RAINBOW CUPCAKES
Sumber : Butterfly Rainbow Cupcakes Masam Manis
Terima Kasih Kak Azlita Aziz yang cun melecun.. saya C&P resepi ya...
Resepi Asal : Whisk Kid
The Martha Steward Show, April 2010

1 1/2 cwn tepung gandum
2 sdk baking powder
Secubit garam
1/2 cwn butter ~ suhu bilik (saya guna 1/2 buku butter 250gm tu)
3/4 cwn gula castor ~ kurangkan sebab manis
3 biji putih telor ~ suhu bilik ( saiz B) - saya guna 2 size A
1 sdk esen vanila
3/4 cawan susu segar ~ suhu bilik.
1. Ayakkan tepung, baking pwder dan garam ~ ketepikan

2. Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan paper cup putih secukupnya dan susun dalam muffin tray

3. Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan gebu atau butter bertukar warna putih .
4. Masukkan telur putih dan pukul lagi sampai gebu dan ringan
5. Masukkan esen vanila
6. Kemudian slowkan yang paling perlahan sekali, mixer, masukkan tep
ung berselang seli dengan susu segar
Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik.
*Tepung kena berselang seli dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga.
maksudnya : tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu dan akhir mesti tepung

Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas berasingan
Letakkan pewarna dalam setiap bekas dan gaul rata
Tompokkan setompok setompok warna berlainan warna dan berselang seli dalam paper cup
Buat hingga semua adunan habis
* untuk mudah masukkan adunan dalam plastik bag atau pipping bag
Gunakan lidi bersih dan buatkan satu putaran pada permukaan kek

Bakar dalam oven selama 25 minit atau sehingga kek masak sempurna.

P/S : Mixer saya masih berdesing, urmmmm.. bilalah nak dapat yang baru ni.. lambatnya hari jadi... huhuhu...

Krim Cara ALAM SARI ;p
250 gm krimwell

1/2 tin susu pekat manis atau secukup manis
sedikit butter lembut (optional)
~ putar semuanya sehingga sebati, masukkan dalam piping bag yang dipasang nozel. Hias ikut citarasa.

Selamat Ulangtahun Kelahiran Blog Istimewa untuk Nieza yang
berada jauh di Helsinki, Finland, semoga terus kukuh dan sentiasa hadir dengan idea-idea baru, akak gantung kat sini ya..

Sunday, April 1, 2012

PEMENANG KUIZ MPCP

ASSALAMUALAIKUM..

PENING kepala sekejap memilih pemenang kuiz MPCP NI tau. Apapun saya nak ucapkan terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi menjawab soalan kuiz yang diberikan. Saya tahu bukan hadiah itu yan diutamakan tetapi sokongan itu yang penting, betul tak?

Sepatutnya saya sudah umumkan keputusan itu semalam tetapi disebabkan kesibukan terkejar ke sana dan ke mari semalam, saya tak sempat nak ketengahkan entry semalam. Baiklah, ini merupaka jawapan bagi kuiz.

Soalan 1 : Berapa kali ganda harga MPCP telah dinaikkan, jawapannya ialah 1.6 kali ganda. Nampaknya tiada seorang pun yang menjawab dengan tepat.

Soalan 2 : Teka warna belang baju yang dipakai PCP, warnanya ialah hijau belang putih. Pun tiada seorang yang dapat menekanya.

Sekali lagi saya nak ucapkan teima kasih atas sokongan kawan-kawan yang saya sayangi.

Hasil dari post tentang MPCP ini juga telah berjaya merungkai pertanyaan, siapakah nama sebenar PCP. Namanya ialah Pak Hassan. Saya doakan semoga Pak Hassan dilimpahi kesihatan yang baik supaya lebih ramai yang dapat nenikmati keenakan masakan Pak Hassan, Aminnn.

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?