MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja. Saya tidak lagi akan menjawab pertanyaan melalui email. Sebarang soalan boleh dibuat melalui panggilan/sms : 0127844524 atau Whatsapp Sahaja : 0127799705. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah bubur burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri chocolate lava Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tmj tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Wednesday, October 31, 2012

ROTI JALA... KISAH CUCUR UDANG DAN TUDUNG PENGANTIN

ASSALAMUALAIKUM...

EPISOD terkenang semasa dulu... ;-))))

SAYA baru lepas berbalas sms dengan kawan sekolah rendah dulu. SITI ANITA, orangnya comel, manis dan peramah sejak kami mula kenal 28 tahun lalu. Ya, kami bertemu ketika saya baru sahaja bertukar ke Sekolah Kebangsaan Rimba Terjun, Pontian semasa dalam darjah tiga. Dalam masa yang sama, Siti Anita yang saya panggil Siti juga sama-sama murid baru dengan saya. Biasalah kalau 'budak baru' tentunya cepat jadi terkenal, hehehe.

Disebabkan kami ni bersekolah di sekolah kampung sahaja dan bilangan murid tidaklah ramai maka hubungan antara kawan sekelas tu amatlah rapat. Masa tu tak ada darjah A ke.. B ke... setiap darjah  cuma ada satu kelas sahaja. Saya masih ingat antara kawan saya yang maknya sangatlah rajin menyediakan bekalan untuk anak adalah Siti Anita dan Rozana. Boleh dikatakan setiap hari Rozana akan membawa mangkut tingkat bewarna biru yang di dalamnya berisi nasi bersama lauk asam pedas yang menjadi identiti orang Johor. Ada masa dapatlah juga mengendeng bekalan Rozana yang ada iras-iras nyonya ni, hehe. Tapi disebabkan kami tak berapa rapat dan Rozana ni agak pendiam orangnya jadi agak malu-malu kucinglah nak mengecek selalu. Rozana sekarang khabarnya telah menjadi jururawat tapi saya tak pasti di mana, mungkin masih lagi di Pontian. Saya juga masih ingat rumah Rozana yang cantik dipagari pokok siantan yang merah menyala. Selalu kami petik bunga tu sambil dok sedut-sedutlah madunya yang manis tu, hihi.

Apa bekalan yang Siti Anita bawa?? Yaaaa... tidak syak lagi, tentulah cucur udang. Cucur udang yang macam span tu apabila dicicah dengan sos cili manis yang cair sehingga meresap dalam cucur udang tentulah amat sedap rasanya bagi budak sekolah rendah. Cucur udang mak Siti Anita tak tipu tau, memang ada seekor udang sedang berposing kat body cucur tu, haha bukan macam cucur badak tapi tipu sebab tak ada badaknya.. huhuhu. Errrr.. kalau ada badaknya, nak makan ke???? Yang kelakarnya tak tahulah kenapa budak-budak yang bawa bekal ni tak akan makan di kantin. Mesti duduk dekat tepi longkang tepi kelas sambil mengadap bekal. Biasanya kami akan melunjurkan kaki merentas longkang kecil sambil makan. Siti pulak suka memaksa saya makan bersama dengannya kiranya bekalan tu mak Siti sediakan memang cukuplah untuk saya dan dia.Sampai sekarang saya masih lagi teringat-ingat cucur udang mak Siti Anita. Setiap kali bersembang dengan Siti, topik cucur udang mesti akan disebut sehingga kadang menitiskan airmata. Tahu kenapa?? Sebab kami tak mungkin dapat menikmati lagi air tangan mak Siti yang telah kembali ke rahmatullah akibat kanser rahim. Masa tu, kami semua masih sekolah lagi, adik Siti yang bongsu masih kecil lagi (saya tak ingat umur berapa). Dan sekarang, adik Siti yang bernama Siti Delima juga telah pergi meninggalkan alam fana ini dua tahun lepas dalam usia 25 tahun. Al-Fatihah untuk mereka.
macam inilah lebih kurang rupanya cucur udang yang Siti selalu bawa.. saya google imej ini dan terus membawa saya ke blog ini.. terima kasih POTRET KASIH
Tetiba pula jadi sedih cerita ni ek.. saya ni kalau menulis memang hanyut ke laut... maaf ya..

Balik semula kepada cerita jadi budak baru tadi, bila kami berpindah ke sekolah di Pontian tu kami diwajibkan untuk masuk ke sekolah agama di sebelah petangnya yang mana sekolah agama akan menumpang di sekolah kebangsaan tu. Disebabkan masa tu abah tak cukup peruntukan untuk membelikan tudung sekolah agama (dulu-dulu belum wajib bertudung ke sekolah macam sekarang, tapi kalau sekolah agama tu wajiblah bertudung) jadi saya dan Angah (darjah 4) ni pakailah selendang renda-renda. Ialah, budak-budak kecik sekarang untung lahir-lahir jer dah jumpa tudung awning, kami dulu pakai tudung segitiga jer jadi untuk kami ni mak memang ada belikan selendang renda untuk pergi mengaji jadi kebetulan pulak selendang tu putih jadi kami telah dipaksa untuk pakai selendang tu ke sekolah agama sementara dapat tudung sekolah. Jadi, setiap kali kami jalan depan budak-budak lelaki yang jahat mulut tu maka akan kedengaranlah kata-kata, "Tepi sikit... tepi sikit... pengantin nak lalu..." Mula-mula tu memanglah malu, kan, lama-lama tu malu jadi geram aku hempuk kepala budak tu dengan beg sekolah, "HAH!! NI PENGANTIN!!!" Memang sangat sakit hati sampai nangis-nangis ngadu dekat mak minta cepat belikan tudung sekolah. Ialah, kami dulu bukan orang senang yang asal minta dapat, asal minta dapat. Nak dapatkan sesuatu tu memang berjanggut menunggu, kadang dapat, kadang memang terlupa macam tu jer. Tapi walaupun macam tu tak pernah lagilah tak makan, tengoklah badan kami, sihat-sihat belako.. hahaha. Bila dah dapat tudung masih ada jugalah yang gatal mulut, eh, pengantin dah pakai tudung, grrrrrr!!!

haaaa.. gini ni ala-ala selendang putih pakai gi sekolah agama tu, memang cam pengantin ek...
sumber gambar google
Okeylah, dah habis dah cerita nostalgia, entah apa-apalah ya.. hihi. Ni nak tayang roti jala yang saya buat Ahad lepas. Dah selalu sangat sebenarnya buat roti jala tapi yang kali ni rasa macam rajin pulaklah nak ketuk kat laptop ni. Selalu saya memang buat roti jala tradisi warna kuning asli tapi kali ini layankan permintaan Yaya yang hendakkan roti jala warna-warni. Dan ini juga pertama kali saya menjala gunakan botol bermuncung tiga. Memang betullah kata teman-teman, bila gunakan botol ni dapur taklah berjejesan dengan tepung roti jala tukan, jadi taklah penat sangat nak bersihkan. Yelah, kadang kita orang perempuan ni memang suka nak masak tapi bab nak lap dapur tu haiiii, alangkah ... sila sambung sendiri. Oh! Ya, dulu-dulukan, kalau saya buat adunan roti jala tu memang tak pernahnya bersukat, masuk tepung, tuang air, tuang susu, masuk garam dalam blender terus trrrrrrrrrrrrrrr, lepas tu kalau pekat tambah air, kalau cair tambah tepung, terpekat sangat tambah air balik, lepas tu kena uji dulu, kirai satu dalam kuali tengok jadi tak jadi, cair tak cair atau tersumbat sebab pekat sangat. Lepas tu kenalah 'adjust' balik adunan tu sampai dapat roti jala AAA. Tu sayalahhhh.. hehe. Tapi, sejak saya cuba resepi Roti jala Unclepali, ya.. tentulah buah hati pengarang jantung Kak Jee tu, maka saya memang akan terus gunakan resepi tu tanpa berpaling kepada yang lain. Memang cukup lunak adunannya dan rata-rata saya google memang ramai yang dah menggunakan resepi ni. Sukatan pun senang tak perlu nak menimbang bagai. Ukuran cawan tu terpulanglah sama ada nak guna cawan metrik atau cawan kopi tapi kalau guna cawan kopi, gunakan size yang sama untuk sukat yang lain ya.

ada juga buat yang macam tikar mengkuang siap bergulung tapi dah selamat bergulung dalam perut.. hehe

Roti Jala
Sumber : Dapur Kak Jee

2 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 cawan santan
1 biji telur
secubit garam (saya letak 1/2 sudu teh)
sedikit pewarna kuning (saya bahagi dua adunan, guna hijau dan merah jambu)

Cara mudah :
Masukkan air, santan, telur dan garam dalam blender serta 1/3 tepung. Kisar sekejap. Kemudian, tambahkan 1/3 lagi tepung, kisar lagi. Akhirnya masukkan semua tepung, kisar sebati. Letakkan pewarna, kalu suka boleh bahagi dua dan guna dua warna berlainan, kacau sebati.

*saya tambah 2 sudu makan minyak masak dalam adunan.

Oh! Ya, kari daging tu saya baru masak, bukan kari semalamnya punya tau.. memang dibuat istimewa untuk dicicah dengan roti jala. Buat pekat supaya kuahnya melekat, barulah boleh makan sampai mimpi bulan bintang. Resepi kari daging saya mudah jer, tak perlu masuk hutan punya. Boleh gali dengan label daging ya.. kalau rajin nak gali ;-))))

Yaya suka yang garing!

Thursday, October 25, 2012

BUKAN KERIA

ASSALAMUALAIKUM..

sambungan entry GORENG

EHHHHH!! Saya terror tau buat keria, tak adalah sampai nak pegang dua tangan untuk masuk dalam kuali... hehehe. Kelakar pulak bila ada yang meneka saya sedang meggoreng keria semalam. Kalau tengok dari pandangan mata macam keria ek, tapi tak pernah lagi bila saya goreng keria, adunannya melandut ke bawah, hehe.

Jadi.. kuih apakah yang saya goreng???
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

sapa boleh buat peniram macam-macam bentuk macam gini, dia memang terror!! ;p

Okey, jangan gelak okey. Sempena Hari Raya Aidiladha yang akan disambut esok maka saya persembahkan kuih peniram yang saya cedok resepinya dari blog Hasue: I Love My Life .. errr.. me too, hasue. Saya tak tahu apa nama sebenar-benarnya kuih yang menjadi kesukaan Yaya ni. Arwah abah saya panggil kuih deram, tup tup bila dah jadi menantu orang Kedah, kakak ipar saya kata namanya kuih telinga keling, eiiii, rasa macam tumbuh bulu kat telinga pulak bila dengar namanya tu. Siap kembang-kembang bulu tengkuk saya tau. Bila dah berjinak-jinak dengan dunia blog, ramai blogger masakan menyebutnya sebagai kuih peniram. Tak tahulah kenapa bila saya cuba masukkan dalam kuali, kuihnya melendut. Kalau angkat dengan sebelah tangan maka lubangnya akan bertangkup kerana kejadiannya yang melendut tu. Jadi terpaksalah diangkat berhati-hati menggunakan kedua belah jari tangan dan kiri. Agaknya kena angkat cepat-cepat dan terus masukkan dalam kuali. Tapi saya ni pulak jenis yang terlalu berhati-hati sebab takut sangat dengan minyak panas. Jadi perjalanan kuih peniram ni dari mangkuk adunan ke kuali amatlah lama sehingga ia melandut. Mungkin kejadiannya yang agak berat kerana tepung beras yang diadun dengan air gula merah semata-mata. Serius, saya paling takut dengan minyak panas yang menggelegak dalam kuali, hihi.
tebal tak teballah.. sampai ada bayang-bayang.. hihihi

Inilah akibat terlebih yakin dengan kebolehan diri sendiri yang sebenarnya kalau nak diukur mata kail tu panjangnya jangankan sejengkal, seinci pun tak sampai. Tapi tak apalahkan, yang penting kita dah cuba tapi rasanya memang sama sebiji kuih peniram panas-panas sedap yang dijual kat pasar-pasar lambak tu. Jenuh jugak nak habiskan sekilo adunan tepung beras tu, hambikkkkk!! Nak sangat buat banyak-banyak.. hehe... Pasal nak cepat siap, saya terus cekut dari mangkuk adunan dan bentukkan dengan tangan, tak kuasa dah nak mencanai dan menerap sekeping-sekeping, hehe. Kebetulan Hasue menayang kuih peniram ni selepas beberapa hari Yaya asyik menyebut-nyebut. Terima kasih ya Hasue, memang tabik spring toing3! ngan Hasue ni, walaupun masih muda belia ditambah lak empat askarnya tu (kalau tak silaplahhh) tapi masih mampu menghasilkan kuih peniram yang cantik molek, macam orang yang membuatnya juga. Agaknya saya pun kena tambah askar jugak kot kalau nak dapat peniram yang comel-comel macam Hasue, hihi. Yang penting, laris habis. Dapat dua tupperware besar dah langsai satu tinggal lagi satu untuk kunyah-kunyah raya esok.

Salam Aidiladha dari saya... wassalam.

p/s nak tengok kuih peniram Hasue??? Klik SINI

Wednesday, October 24, 2012

GORENG

ASSALAMUALAIKUM..

goreng apa tu??

APALAH agaknya kisah kali ni ya???




bersambung esok.... (janji!!!)

Monday, October 22, 2012

HILANG

ASSALAMUALAIKUM...
 
WAHHHHHHHHH!!! Lamanya tuan blog ini hilang ;p
 
usia ibarat sebatang lilin, semakin lama semakin pendek..
Salam sayang untuk semua, muahhhhhhhhhh!!

Tuesday, October 9, 2012

16 TAHUN DULU

ASSALAMUALAIKUM...
 
KETIKA masih di sekolah
Saya masih ingat...
Borang yang saya isi...
Cikgu suruh tulis...
CITA-CITA...
Cikgu kata...
tulis tiga sahaja...
SAYA tulis...
1. PENDIDIK
2. WARTAWAN
3. AHLI POLITIK.. hiks
 
SEMASA sekolah...
Saya malas...
Suka tengok TV
Baca majalah
Buku sekolah tak nak baca
Tapi saya hormat guru
Ponteng sekolah apatah lagi
BILA periksa lulus
Markah tinggi tapi tak cemerlang
CIKGU kata
KALAU awak tak belajar pun dapat macam ini
APALAGI kalau awak belajar
SYUKUR
ALLAH beri saya pandai
TAPI orang kata
BELAKANG parang diasah lagikan tajam..
kan...
 
SAYA sambung pengajian di kolej
KERANA saya tak secemerlang orang lain
TIADA pinjaman pendidikan
TIADA tabung PTPTN (masa tu belum ada lagi pun PTPTN ni.. hihi)
AKHIRNYA saya lulus cemerlang
SAYA dapat capai cita-cita saya
JADI pendidik
JADI wartawan walaupun hanya sambilan
AHLI POLITIK belum lagi..
MUNGKIN cita-cita menjadi ahli politik terkubur bersama cinta
Sebab suami saya tak sokong saya pakai kain merah baju putih itu
Dia lagi suka saya teman dia makan
Dia juga suruh saya berhenti jadi wartawan
maka kekallah saya sebagai pendidik
 
Anak-anak yang saya didik sekarang
Tidak seperti anak-anak yang saya didik 16 tahun dahulu
Anak-anak didik saya 16 tahun dulu
Hormat pada guru
Kalau saya marah mereka tunduk
Kalau saya ajar mereka khusyuk
Kalau saya tegur mereka diam
Anak-anak didik saya sekarang
Nampak saya buat tak endah
Tak datang kelas saya buat tak kisah
Tugasan tak hantar langsung tak gundah
Saya marah di depan
Mereka gelak di belakang
 
Ahhhhh!
Saya bosan mengajar anak-anak sekarang
Rasa macam hendak berhenti 24 jam
 
:-(


kita minum duluu!!

 
 

Monday, October 8, 2012

PULUT SERI KAYA.. RESEPI MAKCIK SA'DIAH TERBONGKAR

ASSALAMUALAIKUM...
nampak tak belo-belo permukaan seri kaya tu.. ini akibat tak membalut tudung pengukus.. isk! tapi.. sedappppppp
ECECEH... macam kontroversi jer tajuk tu eh.. Ialah, saya ni kalau dah jatuh cinta dengan satu-satu resepi, nak.. nak dari orang-orang lama ni, memang sampai ke sudah saya ulang-ulang buat tau untuk mendapatkan rasa yang asli macam yang kita mula-mula rasa tu. Tapikan.. manalah boleh lawan Tok Guru kan, ialah, Tok Guru saya tu ajar tak ada sukat-sukat, jadi kita yang tak berapa pandai nipun bila sukat pakai agak-agak mana nak jadi. Orang dulu ni skillnya lain walaupun diorang tak sekolah tinggi macam kita.. (Maksud saya sekolah tinggi ni sekolah dulu-dulu cuma setingkat, sekolah sekarang ni tiga empat tingkat.. ;p) Sebab itu dulu tak ada jual cawan yang ada skala dekat tepinya tu, semua sukat pakai cawan teh. Mak saya dulu buat kuih semua ditaram guna tin planta yang pendek tu. Saya ingat lagi, mula-mula mak akan buka tin planta tu, kemudian sukat gula pakai tin tu, sukat tepung pakai tin tu. Hasilnya kek mak tetap sedap walaupun diputar guna senduk kayu jer. Kadang-kadang kami berebut-rebut konon nak tolong putar tapi tak sampai lima minit dah lenguh.. hehe.
yang ini pulak saya putar kuning telur dan gula dengan mesin pemutar sampai kembang setaman.. akibatnya permukaannya menggerutu.. hehe.. rasa.. mestilah sedap...
Dah terpesong pulak nak cerita pasal Makcik Sa'diah tercerita pulak pasal Mak Siti aka mak sendiri.. hihi. Ingat lagi tak kisah Tragedi Pulut Seri Kaya saya tu? Alaaa.. yang adunannya lembik (bukan lembik lagi tapi longlai sudaaaa) tu sampai saya kena masak sekejap dalam kuali. Betullah tu, terlebih air. Saya pun "mim nga kaf wau kap" jugak sebenarnya... hehe. Dah sukatan tepungnya dua sudu, tuang air dua cawan memanglah jadi lempeng kan.. kuang.. kuang.. kuang... Tapi disebabkan walaupun dah rupa macam jemput-jemput tak jadi tapi rasanya sedap dan habis jugak tu saya nekad untuk meneruskan misi membuat Pulut Seri Kaya Makcik Sa'diah (PSKMS). Jadi saya buatlah R&D sendirikan.. termasuk yang ini empat loyang tau, jangan main-main. Keunikan resepi ini adalah ia menggunakan bawang dan jintan manis dalam adunan seri kayanya. Rasanya??? Anda buat dan terjemahkan sendiri nikmatnya okey... Oh, ya.. cuma resepi Seri Kayanya dari Makcik Sa'diah, pulut tu ikut sukatan saya sendiri.. Untuk Makcik Sa'diah, terima kasih banyak ya makcik, semoga Allah melapangkan rezeki untuk makcik sekeluarga, insyaAllah, Aminnnn.

Pulut Seri Kaya Makcik Sa'diah
Resepi : Makcik Sa'diah
Olahan : Alam Sari
(saiz loyang: loyang bulat 9")

Bahan Pulut :
  • 1 1/2 cawan beras pulut dicuci dan direndam tiga jam
  • 1 1/2 cawan santan sederhana cair - jangan cair sangat)
  • 1/2 sk garam (letak sikit-sikit dan rasakan masinnya ikut citarasa sendiri)
  • Sehelai daun pandan
Cara :
  1. Panaskan periuk kukusan sehingga mendidih.
  2. Masukkan semua bahan pulut ke dalam loyang, gaul rata. Letakkan daun pandan yang disimpul.
  3. Kukuskan 20 minit dengan api besar.
Sementara itu siapkan bahan Seri Kaya.
Bahan Seri Kaya :
  • 6 helai daun pandan*
  • 2 ulas bawang merah* kalau besar guna 1 jer..
  • 1 sudu kecil jintan manis*
  • 1/2 cawan air*
  • (Kisar bahan bertanda * dan tapis/ perah ambil airnya)

  • 5 biji telur (A)
  • 3/4 cawan gula pasir halus atau gula kastor
  • (Pukul telur dan gula dengan handwhisk sahaja sehingga gula larut)

  • 1 sudu tepung gandum
  • 1 sudu tepung beras
  • 100 ml santan pekat
  • 1 sk pewarna hijau

Cara :
  1. Masukkan santan pekat, tepung gandum dan tepung beras dalam adunan telur, pukul sebati.
  2. Masukkan pewarna dan air daun pandan yang dikisar tadi.
  3. Tapiskan adunan supaya tepung tak berketul.
  4. Selepas 20 minit, keluarkan pulut dari kukusan. Gaul rata pulut dan kemudian padatkan semula dalam loyang, ratakan.
  5. Tuang adunan seri kaya di atasnya dan kukus dengan api sederrhana selama 30 minit.
  6. Balut periuk kukusan dengan tuala. (Tidak perlu balut semasa mengukus pulut)
Anda berani?? Cubalah buat, okey..
ini lupa letak pewarna... Sari ni macam-macamkan... hahaha.. tapi.. tetap sedappppp..
sengaja lebihkan kukus pulut, keluarkan sikit untuk dimakan dengan rendang.. jangan tataw.. tu rendang raya lepas.. sedappppp!!

Sunday, October 7, 2012

BERJIMBA-JIMBA DI SUNWAY LAGOON

ASSALAMUALAIKUM...
teka yang mana tangan saya?
SEPATUTNYA dah lama saya masukkan entri ke Sunway Lagoon ni tapi disebabkan beberapa hal yang bersangkutan dengan foto yang dirakamkan di sini maka entry perjimbaran kami ni asyik tertangguh. Kalau ada sesiapa yang masih ingat entri 'Bila Mata Bertentang' tu iaitu pertemuan antara saya dan dua blogger popular Kak Ida 1001 Resepi dan Kak Jun Cupcakekasih, haaa.. aktiviti ke Sunway Lagoon ni berlaku sehari sebelum pertemuan tersebut. Saya dan rombongan Cik Kiah   menyewa homestay milik Kak Ida di Sungai Penchala, jadi bagi sesiapa yang nak datang cuti ramai-ramai sefamily yang besar ke Kuala Lumpur ni apa kata anda menyewa di Villa Ma'arof milik Kak Ida yang begitu selesa dan luas. Kalau nak main futsal kat dalam tu memang lepas punyalah, hehe. Tapi entah kenapa saya lupa betul nak ambil gambar di homestay ni. Mungkin sebab masa yang begitu suntuk, kami cuma berada di homestay ini untuk berehat sekejap dan bermalam selebihnya lebih banyak dihabiskan di luar sehingga terlupa nak ambil gambar. Siapa yang nak tengok bagaimana rupanya homestay tu bolehlah tengok di SINI ya.

Disebabkan beberapa perjanjian telah tertulis secara lisan antara Angah dan anak-anaknya maka itulah terjadinya percutian di Sunway Lagoon ini. Kebetulan Yaya pun selalu sangat sebut nak pergi Sunway Lagoon, jadi kali ini saya dan ER layankan sajalah permintaan anak yang seorang nikan. Kalau diikutkan saya memang kurang berminat dengan taman yang berkonsep begini sebab saya agak sikit gelilah dan kurang suka bergelut dalam air ramai-ramai ni.. hehe. Tapi sebaliknya bila sampai di sini pandangan saya terbalik 270 darjah. Lagi 90 darjah masih was-was lagilah.. hehe. Walaupun pengunjung yang datang agak ramai tapi keadaan air tetap jernih dan terpelihara. Saya pernah pergi satu taman tema air yang airnya keruh dah macam apa tapi di sini airnya tetap jernih dan dipam sempurna. Tandas dan bilik mandi yang disediakan juga bersih dan selesa dan tidaklah mustahil kalau saya akan kembali lagi ke sini, ngeh.. ngeh.. ngeh.. Berpatutanlah dengan harganyakan, iaitu RM60 untuk seorang dewasa dan RM48 untuk kanak-kanak bagi pemilik myKad. Meh.. meh.. tengok gambar.. Kali ini saya masukkan gambar yang comel-comel jerlah ya.. Lagipun faham-faham sajalah kalau dah berkecebur dalam air tu... huhuhu.

me and mum
me and daughter
gayat sikit.. control.. control...



anak bapak!
me and son

buat-buat takut.. hehe..

 


 

Friday, October 5, 2012

TRAGEDI PULUT SERI KAYA... SAMBUNGAN SEMALAM

ASSALAMUALAIKUM...

BERBEKALKAN pengalaman membuat kuih seri muka yang saya belajar sebelum ini dari nenek kawan saya yang berasal dari Kelantan (tak ada dalam blog sebab masa buat tu belum ada blog, hehe) maka saya pun kisarlah daun pandan, bawang merah dan jintan manis tadi dengan satu cawan air. Eh, sangkut-sangkutlah pulak daun pandan ni, agaknya air sikit sangat kot, jadi saya tambah lagi setengah cawan, ahh, baru pusing laju sikit ;-))))


Santan letak satu cawan ok kot. Saya pun tuang setengah cawan santan kotak (senang) dalam cawan dan tambahkan air sampai penuh, ceh! Dapatlah satu cawan santan, kacau-kacau letak tepi. Bahagian pulut tu sedang dalam pengukus, siap seri kaya nanti saya tuang terus kat pulut. Telur dan gula saya 'blend' terus sebab malas nak putar guna mixer maklumlah saya ni memang M ada sikit besar. Lepas tu masukkanlah dua jenis tepung yang diajar Makcik Sa'diah. Dulu saya belajar guna tepung gandum jer rupanya dengan Makcik Sa'diah ada satu lagi tepung. Itulah rahsianya Pulut Seri Kaya Makcik Sa'diah sedap kot, kata dalam hati saya. Bila semua bahan seri kaya dah diadun sekali, memang cantik dan wangi dan saya pun keluarkan pulut yang dikukus sebelumnya dari periuk pengukus untuk dipadat-padatkan. Alamak, banyak benarlah pulak pulut ni, penuh satu loyang, muahahaha. Mana aku nak tuang seri kaya ni nanti, ekekeke. Saya tekan-tekan pulut tu bagi padat. Berkat kegigihan menekan pulut tu akhirnya ratalah separuh loyang tu dan saya tuanglah adunan seri kayanya. Ngam-ngamlah paras loyang tu, peh! Saya berangan memang boleh kalah Makcik Sa'diah punya ni.. huhu. Lepas tu saya pun kukus grill panggang kukus grill panggang kukus mengikut masa yang saya anggarkan sendiri.

30 minit berlalu, saya yakin kuih saya dah masak tapi bila angkat tutup pengukus tu.. kuang.. kuang.. kuang. Pandangan mata kasar tidak berbohong. Adunan seri kaya macam kuah yang sedang pekat likat mendidih atas api. Aik! Takkan tak masak lagi dah setengah jam ni??? Saya cepat-cepat lari ambil tablet. Adoilaaa... lupa nak buat kajian dulu tadi sebab yakin sangat guna pengalaman lalu. Saya google resepi 'Pulut Seri Kaya Sinar Kehidupanku'. Biar betul, kena masak dulu adunan seri kaya tu sekejap atas api??? Dulu rasa-rasanya saya terus tuang jer tak yah nak masak dulu. Dah sudah... dengan perasaan bengang saya pun keluarkan semua adunan seri kaya tu.. laaa.. bahagian bawahnya tu rupanya dah agak kental juga, cuma bahagian atas tu yang masih cair. Agaknya belum cukup 'time'. Sedih.. sangat sedih tapi saya akan berjuang sehingga ke titisan darah yang ke penghabisan ;p

Dalam kepala.. nak masak dulu ke nak masukkan balik kukus... nak masak dulu ke nak masukkan balik kukus... nak masak dulu ke nak masukkan balik kukus... Eh! Mana boleh fikir lama-lama. Masak sekejaplah, apa nak jadi-jadilah. saya tambah air kukusan. Sementara tu adunan seri kaya yang saya tuang tadi saya masak dalam kuali lain. Agak-agak dah kental.. errrr... ikut hati jer, nampak macam kental saya tuang balik dalam loyang pulut tadi dan kukus lagi 20 minit dengan penuh debaran. Apa punya bengonglahkan... huhuhu.


Bila dah siap tu, Ya Allah, dia punya muka... memang langsung tak berseri. Berlopak-lopak aiiiii... ni kalau hantar rumah mak mertua yang tak sebulu haruslah disindir macam-macam.. hahaha. Sedih.. sedih.. takpa.. tunggu sejuk dulu naaaa....

Bila dah sejuk tu konon-kononnya bolehlah diposingkan tapi asyiklah jatuh terjelepuk dalam pinggan. Pulutnya jer yang kukuh berdiri, seri kayanya... aiiii... kita makan dengan sudulah.... hahaha. Tapikan.... sedappppppppppppppp... ialah, sebab saya yang buatkan... (tiru ayat Kak Ida 1001 Resepi, hehehe). Sudahnya malas dah nak ambil gambar posing dalam pinggan, suruh dia posing gitu ajelah sudah.. hahaha.

Sekian...

p/s Agak-agak kenapa ya saya punya adunan jadi macam tu??... Nanti saya cerita di episod akan datang ya... daaaaaaaa..

p/s Zulfikar Hazri, sama tak serupa kot.... mungkin dari segi penggunaan telur tu sebab Seri Kaya guna telur banyak dari Seri Muka.


Thursday, October 4, 2012

TRAGEDI PULUT SERI KAYA

ASSALAMUALAIKUM...

INGAT tak entry saya menjejak kasih ke utara di SINI? Ingat tak saya cerita tentang keenakan Pulut Seri Kaya yang saya cuma sempat makan seketul manakala yang lainnya telah dihabiskan oleh Yaya dan ER. Alah, diorang memanglah tak malu, saya yang malu ni tataw mana nak letak muka.. hihi. Berikutan itu.. ceh! Ceh! Saya pun ngendeng-ngendenglah resepi Pulut Seri Kaya mak kawan saya yang sangatlah mabeles itu. Ialah, dah ER dok cerita sama rasa macam mak dia buat, maka saya pun naklah juga tahu resepi rahsianya kan. Manalah tahu resepi khas orang-orang utara saja. Nak minta resepi dengan mak mertua sendiri, tentu tahu yang mak mertua saya dah tak sihat, jadi tak sampai hati nak tanya dia macam-macam benda, isk!

Rasa macam tak percaya pulak bila Makcik Sa'diah bagitahu resepi Seri Kayanya tu. Biar betul, nak tahu apa makcik Sa'diah cakap..

"Bawang merah sebiji... jintan manis letaklah dalam satu camca kecik..."

Saya...?????

"Errr... ni betul ni letak bawang merah, nak buat seri kaya tu?"

"Ialah, letak bawang merah tu sebiji, blend dengan jintan manis tu, daun pandan tu lima nam lai..."

Pernah??? Pernah dengar/ tahu resepi Pulut Seri Kaya letak bawang merah?? Siapa pernah dengar/ tahu nanti tinggalkan komen ya sebab puas saya google, tak ada satupun resepi Pulut Seri kaya guna dua benda ni, hehe. Tapi... saya buat jugak tau, ikut apa yang Makcik Sa'diah ajar. Tapi masalah problemnya Makcik tak bagitahu sukatan air dan santan yang sebenar, maka terjadilah tragedi....

nanti saya sambung ya.. nak gi kelas.. huhu

punyalah banyak kali baca Bismillah nak kisar bawang merah, jintan & daun pandan untuk buat pulut seri kaya Mak Sa'diah.. hehe
Makcik Sa'diah yang hebat di dapur
saya dan anak Makcik Sa'diah yang manja.. hiks

Monday, October 1, 2012

SEMALAM DI PULAU SIBU

ASSALAMUALAIKUM...

TUAH datang bergolek, dah lama saya berangan hendak pergi ke Sibu Island Resort yang merupakan satu-satunya resort yang terletak di Pulau Sibu menjadikan ianya begitu ekslusif di antara Pulau Sibu yang lain selepas berbulan madu di Pulau Sibu Besar 12 tahun lalu. Untuk pengetahuan gugusan pulau Sibu terdiri di antara beberapa pulau antaranya Sibu Besar, Sibu Tengah, Sibu Hujung dan Sibu Kukus. Sayangnya ER ni memang kurang berminat hendak bercuti di pulau. Kalau datang saja duduk-duduk berehat terkongkong dalam pulau tu tak dapat bergerak ke mana memang mati kutulah dia dibuatnya. ER tak minat memancing, snorkelling, ronda-ronda tengok pulau, menyelam ke dasar lautan, jungle trekking.. itu semua bukan minat dia. Yang ER minat.. jalan, makan, shopping.. yey!


Dan sempena Kejohanan Perahu Layar KFC-Felda Terbuka Johor 2012 ER telah mengajak saya menemankan perjalanannya ke Tanjung Leman ni. Saya pun angkutlah Yaya sekali almaklumlah, kami nikan tak boleh dipisahkan.. agaga. Kami rombongan dari media ini kemudiannya ditempatkan untuk bermalam di Sibu Island Resort di mana perlumbaan akan berlangsung di antara Tanjung Leman - Pulau Sibu- Tanjung Leman. Jadi tak bolehlah nak bersantai-santaian kerana kami terikat dengan program yang telah diatur. Tapi seronok juga sebab saya dapatlah berendam dalam kejernihan air Pulau Sibu, siap ada ikan berenang-renang di kaki. Ajaibnya pantai Pulau Sibu sebab ada daratan di tengah-tengahnya jadi macam boleh buat adegan berdiri atas air sayangnya tak bawa kamera pulak masa tu, urmmm.

Yang paling seronok di sini kami boleh main kejar-kejar dengan rusa tau. Rusa-rusa yang makan di tangan ni agak sombong, geram jugaklah sebab bila kita ada makanan barulah ia nak datang dekat kita kalau tak ada memang jangan haraplah. Rusa-rusa ini pula dibiarkan bebas berkeliaran di kawasan chalet, kami ni memang ala-ala 'perak' jugaklah bila rusa-rusa ni berlari-lari di bawah rumah. Terjerit-jerit.. rusa.. rusa... tapi.. bila hari kedua tu dah agak kuranglah perasaan jakun tu, hehehe. Selain rusa terdapat juga pelbagai jenis burung yang dilepaskan di sini, syok betul main kejar-kejar dengan makhluk-makhluk ni tau.. hihi.. Layan gambar jerlah ya..
rusa berkeliaran di kawasan chalet

sang merak mendabik dada
bebas lepas... eh, gambar ni pelik.. gasaklah.. hehe..
sampai ke sudah Yaya dok ngejar bunny ni tak dapat-dapat.. kesiannnn..
 
gemuk tak kuat lari.. akhirnya dapat ditangkap dan akan dipanggang malam nanti.. jemput ya datang kendurinya.. hehe
dapat panggang rusa lagi syok nih! hehe
makan kenyang-kenyang sebelum dipanggang ya.. eh! Tak sampai hatilah nak sembelih, hihi.
SEKIAN..... daaaaaaaaaaa...

Eh! Lupa.. setakat inilah pengalaman saya kalau pergi ke pulau-pulau macam ni, biasanya staf-staf resort ini akan menghantar kami ke jeti termasuklah chef. Memang rasa agak sedihlah masa tukan tapi apa nak buat, hidup harus diteruskan.. Kita jumpa lagi ya.. insyaAllah.
Terima kasih SIBU ISLAND RESORT.

P/S : Susah betul nak masukkan gambar ramai-ramai kat jeti tu.. urmm.. kena KIV dulu nampaknya.. 

akhirnya! dapat juga masukkan gambar ni


 


 


DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?