MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Monday, January 14, 2013

PARI BAKAR SAMBAL BERCENCALUK

ASSALAMUALAIKUM...


IKAN PARI memang menjadi kegemaran dalam rumah Seri Kandi selain ikan siakap. Walaupun ikan kegemaran tetapi taklah beli selalu. Sebenarnya Seri Kandi ni memang tak memasak hari-hari. Biasanya hujung minggu barulah Seri Kandi masak dan selalunya Seri Kandi tak pandai nak masak sikit-sikit ni kecualilah makanan tertentu yang memang untuk dimakan dua tiga orang. Kalau menggulai asam pedas atau kari tu biasa Seri Kandi akan masak dalam kuantiti yang banyak. Sengaja buat macam tu jadi boleh simpan baki yang tak dimakan tu dalam peti ais. Berselang sehari dua akan Seri Kandi panaskan dan tambahlah pulak sayur atau ayam atau ikan yang digoreng panas-panas. Jadi taklah penat sangat kalau setiap hari nak masak yang berat-berat. Seri Kandi percaya ramai lagi kawan-kawan yang memegang jawatan dua dalam satu macam Seri Kandi ni buat macam tukan. Ialah, kita sampai rumah pun dah maghrib, pendek pulak waktunya. Jadi semuanya nak serba pantas, betul tak?

Pari bakar bersambal cencaluk ni Seri Kandi masak dan dimakan bersama-sama dengan kekapis goreng bercili yang ER masak dalam entry sebelum ini. Sebenarnya ER yang cadangkan Seri Kandi masukkan cencaluk dalam sambal ni manalah tahu kalau sedap, kan. Dan Seri Kandi dapat markah penuh tau walaupun resepi tu pakai campak baling jer. Di sini Seri Kandi tuliskan bahan-bahan campak baling tu, kalau dah campak baling biasanya memang tiada sukat-menyukat tapi untuk adik-adik yang ingin mencuba, Seri Kandi tuliskan anggaran berapa sukatan yang Seri Kandi gunakan setiap kali memasak sambal-sambal macam ni.

Pari Bakar Sambal Bercencaluk
Resepi : Alam Sari

Bahan-bahan :
1 keping ikan pari sederhana saiz (cari yang nipis badannya)
1 senduk cili kisar
4 ulas bawang merah**
3 ulas bawang putih**
1/2" halia** (tumbuk halus bahan bertanda**)
1 btg serai dihiris halus
1 labu bawang holland dihiris
1 ulas bawang putih dicincang
1 helai daun pandan disimpul
3 helai daun limau purut dicarik-carik
9 tangkai cili padi dipatah-patah
sedikit minyak untuk menumis
1/3 sb garam
2 1/2 sb gula
1 sb cencaluk
5 sb jus limau nipis
daun pisang atau aluminium foil untuk membalut bahagian bawah ikan pari

Cara-caranya :
1. Bersihkan ikan pari, lumur dengan asam jawa dan garam selama setengah jam kemudian bilas bersih. Letak di atas daun pisang atau aluminium foil yang dibuat seperti sampan bagi menampung sambalnya nanti.
2. Dalam kuali panaskan minyak. Kemudian tumiskan bawang putih cincang dan bawang holland yang dihiris bersama serai dan daun pandan. Goreng dengan api kecil hingga naik bau.
3. Kemudian masukkan bahan kisar, goreng lagi hingga garing dan pecah minyaknya.
4. Sementara itu, letakkan ikan di dalam pemanggang dan panggang di atas dapur (tutup ikan ketika dipanggang)
5. Terus menggoreng bahan sambal dalam kuali. Masukkan garam, gula dan cencaluk serta jus limau nipis.
6. Masukkan juga cili padi dan daun limau purut, kacau terus dan tuangkan sambal ke atas ikan yang dipanggang dan terus panggang sehingga ikan masak.
7. Tambahkan jus limau ketika menghidang.

p/s Seri Kandi gunakan jus limau nipis siap dalam botol, rajinkan Seri Kandi ;p

10 comments:

  1. Saya jarang sangat beli cencaluk. Orang dalam rumah langsung tak reti makan.

    tapi saya hendak juga cuba sambal cencaluk ni.

    ReplyDelete
  2. terliur~tapi saya tak ble makan cencaluk~~nanti sakit kepala~~

    ReplyDelete
  3. huhu yummy....boleh cuba tu thanks share resepi :)

    ReplyDelete
  4. hmm yummy... nak wat malas .. da yg dah siap tk hehehe

    ReplyDelete
  5. Rumah kakak ada satu botol cencaluk konon nak belajar makan sampai sekarang tak belajar lagi... nak buat macam Seri buat ikan pari tak adalah pulak...

    Cencaluk ni macam belacan tak agak-agak? Kalau belacan kakak makan.

    ReplyDelete
  6. memang hebat la sari...campak balingpun tetap meletop...nk kena campak baling jugak la kt dapur nti baru best...hehe

    ReplyDelete
  7. Rajin betul Kak Sari memasak.. Main campak2 dan baling2 je.. Nur jarang makan cencaluk.. Nampak menarik untuk dicuba..

    pstt.. Kak, nak rasa masakan akak boleh tak? ;)

    ReplyDelete
  8. wah ni mesti mkn xtoleh kiri kanan ni...meter laju sje mnikmati hidangan ni..tgk pon kecur dh ni..hihi

    ReplyDelete
  9. specialnya pari bakar ni...bercencaluk..tak pernah rasa lagi

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?