MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri chocolate lava Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Wednesday, February 13, 2013

RAINBOW CAKE IN JAR... PELANGI BERSELERAKAN DALAM KACA

ASSALAMUALAIKUM...


BUAT pertama kalinya Seri Kandi tidak bergerak ke mana-mana ketika cuti Tahun Baru Cina kelmarin. Walaupun ER ada menyuarakan hasrat untuk keluar dari Tanah Jauhar ini namun Seri Kandi cadangkan untuk kami melepak di rumah sahaja. Hajat Seri Kandi sebenarnya adalah untuk mengemas kain baju yang sudah setahun tidak keluar dari almari dan tidak lagi muat di badan. Tapi hajat cuma tinggal hajat. Betul-betul punya melepak sampai satu apapun tak bergerak... hehehe.


Semalam Seri Kandi merajinkan diri membina istana pelangi dalam kaca. Cake In Jar, Seri Kandi tak pasti masih 'in' lagi atau tidak dan terus terang Seri Kandi memang belum pernah lagi mencuba membakar kek dalam botol ini. Seperti yang pernah Seri Kandi beritahu sebelum ini Seri Kandi belum ada kekuatan untuk membakar kek dalam botol jadi Seri Kandi hanya menjual chill cheese cake dalam botol yang buat masa ini diberhentikan atas sebab-sebab tertentu. Jadi semalam Seri Kandi telah mencatat satu lagi sejarah dalam dunia kek Seri Kandilah kiranya, hehehe.


Seri Kandi mempraktikkan resepi 'rainbow cake' yang pernah Seri Kandi buat dalam 'cupcake liner' sebelum ini dari resepi Martha Stewart yang Seri Kandi rujuk dari Kak Azlita Aziz Masam Manis. Memang seronok bermain dengan warna dan Seri Kandi menggunakan lima warna sahaja. Dah siap mewarna dan masukkan dalam 'piping bag' Seri Kandi pun picitlah selapis demi selapis warna dalam botol tu. Punyalah syok melapis Seri Kandi tak sedar yang lapisan Seri Kandi telah mencapai lebih dari setengah paras botol. Aiyakkkkkk!! Ada karang melimpah-limpah dari mulut botol karang, huhuhu jadi Seri Kandi pun cedoklah dua sudu setiap botol... hehehe.. apadaaa...



Rainbow Cake In Jar
Sumber : Rainbow Cupcakes Alam Sari

Bahan-bahan :
1 1/2 cwn tepung gandum **
2 sdk baking powder ** (ayak bersama **)
Secubit garam **
1/2 cwn butter ~ suhu bilik (Seri Kandi guna 1/2 buku butter 250gm tu)
3/4 cwn gula castor ~ Seri Kandi guna 1/2 cawan sahaja)
3 biji putih telor ~ suhu bilik ( saiz B) 
1 sdk esen vanila
3/4 cawan susu segar ~ suhu bilik
warna secukupnya, ungu, biru, hijau, kuning, merah.

Cara-caranya:

1. Sediakan botol bersih dan air panas yang diisi dalam loyang sedalam 1/2 inci.

2. Panaskan oven pada suhu 180 darjah selsius.

3. Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan gebu atau butter bertukar warna putih .
4. Masukkan telur putih dan pukul lagi sampai gebu dan ringan
5. Masukkan esen vanila
6. Kemudian perlahan kelajuan yang paling rendah, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar. Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik.

*Tepung kena berselang seli dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga.
maksudnya : tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu dan akhir mesti tepung

7. Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam  lima bekas berasingan


8. Letakkan pewarna dalam setiap bekas, kacau rata dan masukkan ke dalam piping bag.
 
9. Picitkan setiap lapisan nipis di dalam botol, mulakan dengan ungu, biru, hijau, kuning dan merah. Jangan melebihi paras setengah botol.
 
10. Masukkan botol dalam loyang yang mengandungi air panas tadi (jangan terlalu panas). Jangan isi banyak-banyak botol dalam loyang.
 
11. Bakar 10 minit pertama pada suhu 180 darjah kemudian turunkan 175 -170 darjah, bakar lagi 15 minit.
 
12. Uji kek dengan lidi, jika tidak melekat bermakna kek telah masak. Jika masih melekat tambah lagi 5 - 10 minit.
 
13. Setelah sejuk bolehlah dipaipkan krim mengikut citarasa anda.

12 comments:

  1. salam,

    tgk cantik sgt, nak makan pun syg, hehehe...

    ReplyDelete
  2. amboi kak sariiii , rajinnyaaaa...lawa kaler.tak pernah lagi bakar dalam botol ni, kiranya sambil bakar tu kena letak air panas la? kira macam buat kek cheese tu? sebab imajin kalau bakar macam tu je, nanti pecah pulak balang kaca tu kan?

    ReplyDelete
  3. Waahhh....cantikkkkk. Kita kan memang suka rainbow2 nie...hehehehehe

    ReplyDelete
  4. tahniah... sekurang2nya serikandi dah berjaya membakar kek dlm botol... akak ni lagilah langsung tak pernah bermain2 dgn botol tu.. cumaa... dgn botol kicap & sos je yg biasa ku bermain.. kekee...

    ReplyDelete
  5. Kakak bayangkan kalau botol pecah macam mana? Memang tak terbuatlah kakak nie Seri..

    ReplyDelete
  6. kita pun teringin jugA nak buat cake in jar macam gini,tapi malangnya,kedai membekal botol2 bagai aksesori telah terbakar 3 bulan lepas..dah pergi ke khemah sementara kedai tu mmg tak ada stock...gram pulak nengok cake sri kandi ni..hi2

    ReplyDelete
  7. pelangi dalam botol...macam fantasiii....hihihi!

    ReplyDelete
  8. Waaaa.. sedapnyer kak..

    Bila ntah dapat rasa.. :)

    ReplyDelete
  9. cantiknyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!! kalo buat gift mesti cantik kan??

    ReplyDelete
  10. kak ilah kamu ni rajen print tapi membuatnya hampehhh hehe tapi seronok tgok ramai kwn GMM kita dah maju ..pandai cari duit sampingan dgn bisnes makanan yg dibelajar melalui blog jer..tahniah semoga adinda kuss berjaya

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?