APAM SOLO

Seri Kandi Tanah Jauhar
3
ASSALAMUALAIKUM...


APAM SOLO nama diberi,
Di mana asal tidaklah pasti,
Hajat sahabat telah kupenuhi,
Semoga tiada yang berkecil hati.

Dari Setiu ke Pasar Payang,
hajat mencari acuan tembaga,
Intinya itu kutukar kentang,
kerana malas memarut kelapa.

Kurang dua bulan lagi kita akan menyambut Ramadhan Al Mubarak. Setiap kali tibanya bulan ini bererti selain dari peluang kita meningkatkan pahala berganda ada juga yang mencari peluang untuk mencari duit raya. Dah jadi budaya, ramadhan dinanti, syawal dirai, tak gitu? Jadi, di kesempatan ini Sk ingin menunaikan hajat seorang hamba Allah yang  meminta agar Sk dapat berkongsi dengan semua pembaca resepi Apam Solo yang telah dipelajarinya. Oh, ya. Inti asal bagi Apam Solo ini adalah inti kelapa manis dan boleh juga digantikan dengan inti kacang merah tapi Sk punya menderhaka Sk tukarkan dengan kari kentang.. Hihihi. Sedappppp, macam makan pau kari gituuu.

Apam Solo

Bahan Inti :
130 gram gula merah
30 gram gula pasir
125 ml air
2 helai daun pandan
300 gram kelapa parut putih
1 sb tepung gandum
1/4 sk garam

Caranya :
1. Masakkan gula merah, gula pasir, air dan dayn.pandan sehingga mendidih.
2. Masukkan kelapa parut dan garam, kacau sebati.
3. Apabila hampir kering masukkan tepung gandum, kacau sebentar, angkat dan sejukkan.

Bahan Apam :

*500 gram tepung gandum
*2 st instant yis
*180 gram gula pasir
*250 ml susu cair
*600 ml air
*1/8 st garam
pewarna kuning dan coklat emulco secukupnya

Caranya :

1. Campurkan semua bahan bertanda * dan gaul rata hingga sebati. Bahagikan kepada tiga bahagian.
2. Biar satu bahagian asal, bahagian kedua campurkan dengan pewarna kuning dan satu lagi coklat emulco.
3. Perap adunan selama 40 minit.

Cara menyediakan apam solo.

1. Panaskan air dalam periuk kukusan. Sapu acuan dengan minyak masak rata-rata.
2. Masukkan sedikit adunan apam putih.
3. Isikan inti kelapa.
4. Tutup dengan adunan apam putih.
5. Masukkan adunan apam berwarna kuning dan coklat emulco dan lorekkan.
6. Kukus apam dengan api sederhana selama 15 - 20 minit atau sehingga apam masak.
7. Keluarkan apam acuan bila sejuk sedikit.

** Sukatan ini bileh mendapat lebih 40 biji apam dan amat sesuai untuk berniaga.

Apam Solo Sk berinti kari kentang dan Sk gantikan chocolate emulco dengan pewarna hijau.
 Akhir kata mengucapkan terima kasih kepada sahabat yang sudi berkongsikan resepi Apam Solo ini, hanya Allah swt sahaja yang akan membalas kemurahan hatimu, Aamiiinnn.

Wassalam.

Post a Comment

3Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. wah!!!serius xpernah jumpa apam berinti camni….betul kata SK dah mcm pau inti gayanya. tq for sharing

    ReplyDelete
  2. Sedap!! Dah makan semalam!!!

    ReplyDelete
  3. Kuih ni tahan berapa hari yer

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!