ALOHA BEEF PIZZA WITH MUSHROOM

Seri Kandi Tanah Jauhar
6

ASSALAMUALAIKUM...

SEMALAM Sk tengok Maz Ilhamdapur dari negara Bahrain sana dok tayang Aloha Chicken Pizza. Jadi, Sk ni teringinlah nak buat juga cuma.Sk gantikan dengan daging lembu kisar. Sk ni memang tak berapa nak jadi bab nguli-nguli doh ni tapi teringin punya pasal Sk belasah ajer. Menguli lima minit pun rasa dah macam nak tanggal siku ni, hahahaha. Yang sebenarnya Sk nak menghabiskan puri tomato dan mozarella cheese lebihan buat Quiche Loraine hari tu. Sebab lepas ni macam lama nak tinggalkan rumah. Ke mana??? Nanti Sk cerita kemudian ya.

Kepada Maz, terima kasih sebab share resepi pizza ni ya. Maaf sangat, Sk tak dapat sertakan link di sini, macam biasalah, bila post guna tab, Sk tak pandai nak share link. Inipun Sk taip semula sebab resepi Maz ni antara resepi pizza yang paling mudah Sk jumpa dan sangat jujur perkongsiannya. Kenapa Sk kata jujur? Sebab Maz memberikan sukatan yang tepat bukan main agak-agak air semangkuk,  gitewww. Jadi, Alhamdulillah, menjadi jugak pizza Sk semalam. Sk canai nipis dan dapat dua keping pizza. Sk guna loyang biasa tak ada loyang khas untuk pizza pun. Kata orang tua, tiada rotan akar pun berguna kan?

Beef Pizza dengan Cendawan

Bahan Doh Pizza :

1 cawan tepung gandum
120 ml air suam
1 sk yis kering
1/2 sb gula
1 sb minyak zaitun

Caranya :

1. Campurkan yis, gula dan air ke dalam mangkuk besar. Biar sekejap. Kemudian masukkan minyak zaitun.

2. Masukkan tepung. Kacau menggunakan garfu membentuk bulatan arah jam. Kacau sehingga semua doh melekat pada garfu.

3. Tambah sedikit sahaja tepung dan uli dengan tangan sehingga menjadi doh yang lembut.

4. Sapu mangkuk dan doh dengan minyak zaitun. Kemudian tutup mangkuk dengan tuala basah sehingga ia naik dua kali ganda.

Sementara tunggu doh naik, sediakan inti.

Bahan inti :

150 gm daging lembu kisar*
sedikit minyak zaitun*
*goreng sekejap daging lembu kisar bersama minyak zaitun
cendawan butang secukupnya (hiris)
sedikit serbuk oregano dan parsley
sedikit serbuk lada hitam
parutan keju mozarella secukupnya
pes tomato

Menyediakan pizza :

1. Panaskan oven 180 darjah selsius. Tumbuk-tumbuk doh tadi. Kemudian gelekkan ia sehingga menjadi satu keping doh pizza. (Sk buat pizza empat segi)

2. Cucuk-cucuk permukaan doh dengan garfu.

3. Sapukan pes tomato rata-rata di atas doh.

4. Taburkan parutan keju mozarella.

5. Taburkan daging lembu kisar tadi dan cendawan butang.

6. Taburkan serbuk lada hitam, oregano dan parsley.

7. Kemudian masukkan pizza ke dalam oven. Letak di rak paling bawah. Bakar selama 25 - 30 minit atau sehingga pizza masak.



Tags

Post a Comment

6Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Waahhh... dua bekas lagi. Puaslah makan macam ini.

    ReplyDelete
  2. Perghhhhh.....sedapnyaaaa. Sangat rajin akak menguli. Wah...school holiday trip yer...best..best.

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum...sma la kita pun xreti bab2 IT ni...blog tu pun lintang pukang...tku msuk gmbar je...nk buat lebih2 xreti dh...hehee....kita pun uli mudah2 je...5-7 min dah...bkn rjin mna jgk pon...hahaa...smoga kena dgn selera SK sklrga...mewah dgn cheese meleleh2 tu...kat rumah ni pizza memang kerap sngat..tu ada 2 jnis lgi duk tunggu dlm folder...tpi base pizza rspi sma je...

    ReplyDelete
  4. Wahh kak...dah mcm dominos dohnya...sy pun kureng sikit bab2 nguli sbb tangan cepat sakit kat sendi2

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!