MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidiladha aidilfitri ais krim apa cerita apam apom arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel berkelah bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI boat noodle Boboiyot bola Bono boycott buah bubur bulan burasak burger cake in jar cendawan cendol cerita bersiri chocolate lava churros Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut drama drama bersiri durian embun evaros fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah hotel ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing kangkung Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga Kemahkotaan kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron madu makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti popiah premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sandwich sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah teater Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel thailand tinggi tmj tomato tomyam tortilla tudung tulang Tunku Jalil twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan ulasan buku untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Monday, November 9, 2015

MENONTON TEATER BANGSAWAN 'ASIAH PERMAISURI FIRAUN'

Assalamualaikum...
 
BARU-BARU ini, ER mengikuti satu media trip ke Hatyai, Thailand. Perginya hari Rabu dan pulangnya hari Ahad. Walaupun sedikit sedih.. perghhh.. sedikit jer sedihnya.. haha.. tapi inilah peluang untuk Sk berehat seketika. Dulu.. dulu.. dulu... kalau kena tinggal rasa macam down sangat tapi sekarang macam dah lali. Langkah pun dah semakin panjang, maklumlah anak pun dah besar.. dah jadi macam best friend. Jadi di hujung minggu apalagi.. berpelesaranlah kononnya dengan Iman. Masa nilah nak melayan anak tekak dan anak mata maklumlah.. ER ni sebenarnya species manusia yang tak suka nak makan di fast food restaurant atau food court.. asyik makan tomyum.. tomyum... tomyum... huhuhu. Jadi jomlah layankan jiwa anak remaja yang nak window shopping.. nak makan mekdi.. nak makan kefsi.. huhuhu.
 
 
Di samping jalan-jalan kami juga pergi menonton teater.. suatu aktiviti yang langsung tidak diminati ER. Selain dari meminati teater, salah satu sebab Sk datang menonton adalah untuk memberi sokongan kepada kawan Sk, Kak Rahimah Muda yang merupakan penulis skrip teater ini. Oh, ya.. siapa yang pergi menonton teater Wira Samudera masa Sambutan Hari Kemahkotaan Sultan Johor? Sk pun pergi masa tu.. tapi tak dan nak menulis entry.. huhu. Penulis skripnya adalah orang yang sama tau. Boleh dikatakan Sk tidak pernah ketinggalan untuk menonton teater yang ditulis kawan Sk ni. Tu kalau dipentaskan di Johor Bahru laa.. kalau kat tempat lain memang harapanlahhh.. huhu.
 
 
'Asiah Permaisuri Firaun' mengisahkan tentang seorang gadis bernama Asiah yang dipaksa untuk mengahwini Raja Firaun. Disebabkan bimbang akan keselamatan kedua ibubapanya yang telah dipenjara Raja Firaun yang kejam, Asiah akhirnya mengahwini Raja Firaun yang zalim dengan mengenakan syarat-syarat tertentu.
 
 
Raja Firaun ni kan menganggap dirinya sebagai Tuhan.. kononnya dia ada kuasa untuk menghidupkan dan mematikan seseorang. Rupa-rupanya, kalau dia kata nak matikan seseorang tu.. dibunuhnyalah orang tu.. kalau dia kata nak menghidupkan, maka tidak dibunuhnya.. jadi.. hiduplah orang itu.
 
 
Raja Firaun mempunyai seorang puteri yang sangat tidak suka dengan bonda tirinya Asiah. Ada sahaja yang dibuatnya supaya bapanya tidak suka kepada Asiah tetapi Raja Firaun tetap sayangkan Asiah yang telah diangkat menjadi permaisuri.
 
Kerana bimbangkan kedudukan sebagai raja tergugat dan risau jika ada rakyat yang berani menentangnya, Raja Firaun memerintahkan agar semua bayi dan kanak-kanak lelaki dibunuh. Masa inilah ibubapa kepada seorang bayi lelaki yang baru dilahirkan menghanyutkan anaknya dan ditemui oleh Masyitah.. yang merupakan pengasuh dan penyisir rambut Puteri Firaun dan menyerahkan kepada Permaisuri Asiah. Bayi itu dipelihara secara rahsia dan dinamakan Musa.
 
 
Selain itu, teater ini juga menampilkan lagu-lagu bertemakan ke'Tuhanan yang dibawakan oleh artis-artis residen Yayasan Warisan Johor juga penampilan istimewa penyanyi Al-Jawaher, Habibah. Juga kemunculan dua orang imam muda iaitu Imam Nazrul dan Imam Najdi.
 
 
Akhir kata, tahniah kepada seluruh team teater Seri Mahligai Yayasan Warisan Johor terutama kepada pelakon yang membawakan watak Puteri Firaun dan Masyitah yang paling menyerlah sekali lakonannya. Suka sangat Sk tengok lakonan keduanya ni.
 
 
Siapa yang sudi nak mengajak Sk menonton teater lepas ni agaknya ya.. jom.. jom.. jom!
 

2 comments:

  1. Kakak tak pernah masuk sini tau SK
    Tak pernah tahu pun apa-apa agenda yg mereka adakan walhal anak pakcik kakak ada yg jadi guru tari di sini
    Mereka siap ke overseas selalu tau..

    ReplyDelete
  2. kalau saya di johor
    mesti saya pergi!!

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda Sukakan Ini?