MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidiladha aidilfitri ais krim apa cerita apam apom arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel berkelah bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI boat noodle Boboiyot bola Bono boycott buah bubur bulan burasak burger cake in jar cendawan cendol cerita bersiri chocolate lava churros Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut drama drama bersiri durian embun evaros fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah hotel ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing kangkung Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga Kemahkotaan kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron madu makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti popiah premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sandwich sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah teater Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel thailand tinggi tmj tomato tomyam tortilla tudung tulang Tunku Jalil twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan ulasan buku untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Tuesday, January 26, 2016

GOLDEN LOBSTER

Assalamualaikum...
 
GOLDEN Lobster..
itulah yang boleh Sk umpamakan
mengenai hidangan lobster ini.
Kata Kak Long Sk,
tak sia-sia memenuhi hajat ER ke Sedili :)))
 
Lobster ni sebenarnya kalau boleh
jangan disimpan atau difrozenkan.
Sk masih ingat
masih bergerak-gerak lagi kaki lobster ni
semasa dipinang
dan diberikan wang mas kahwinnya.
 
Sebab itulah
walaupun penat pulang dari pasar
dan mengambil Iman balik tuisyen
Sk gagahkan diri
memasak lobster ini
 
Rasanya..
inilah antara hidangan Lobster Mentega
yang terrrrrpaling sedap dari dapur Alam Sari.
Sosnya kuning keemasan
dan sungguh berkrim
disukai ramai ;p

Siapa yang tengok Majalah Tiga malam tadi
tentu terliur kan..
Sk pun... adoiii
 
 
 
Gigih Sk membersihkan
dan membelah udang kara ini
sebelum dimasukkan ke dalam pengukus
yang sedang berwap-wap
 
Telentangkan udang kara
letakkan pisau baik-baik di bahagian tengahnya
dan gunakan tukul besi atau anak lesung
untuk membantu pisau
membelah dengan sempurna
Sk belah separuh jalan je
supaya lobster boleh duduk baik-baik
dalam pinggan.. hahaha
 
Sk lebih suka lobster yang dikukus
kerana manisnya tidak hilang di tekak Sk
 taburkan sedikit serbuk lada hitam
di tubuh lobster yang seksi itu
awwwww
 
Terima kasih kepada Sue Suraya
yang mengajar Sk cara masak mentega yang sedap
iaitu dengan menambahkan susu pekat
Kali ini Sk tak masukkan telur
sebab hendakkan teksture sos
yang licin dan tidak berketul 
 
Sk gunakan resepi yang sama DI SINI
dan diolah semula
Sk juga menumis menggunakan garlic spread
 
GOLDEN LOBSTER
 
Bahan Sos :
 
1 senduk Garlic Spread
5 ulas bawang putih (dicincang)
5 tangkai cili padi (dicincang)
2 tangkai daun kari (lurutkan)
3/4 cawan susu cair
1/2 sudu kecil lebih kurang garam
1 sudu besar susu pekat
 
Cara-caranya :
 
Lobster dibelah dua.. telentangkan dan belah di atas perutnya
Taburkan serbuk lada hitam
Kukus 20 - 25 minit
 
Sos :
 
Panaskan garlic spread dalam kuali.
Tumiskan bawang putih, cili padi dan daun kari sehingga naik bau
masukkan susu cair.. api sederhana
kacau sehingga mendidih
masukkan garam.. kacau lagi.. kecilkan api.. 
masukkan susu pekat.. kacau sentiasa hingga ia agak pekat
masukkan udang perlahan-lahan.. jirus dengan sos
biar seminit.. tutup api dan hidangkan.
 
Cara buat garlic spread :
 
Sk guna 1 senduk  buttercup, 3 ulas bawang putih ditumbuk lumat, sedikit rosemary, oregano dan daun parsley cincang. Gaulkan semuanya. Kalau nak buat banyak, gandakan bahan-bahan dan simpan dalam peti sejuk.
 

 
Sayur yang paling sejodoh
dengan segala jenis masakan laut
adalah baby kailan
Lepas cuci bersih
toskan airnya kering-kering
nak perah pun tak apa
tumis bawang putih dan setengah labu bawang besar  
dengan sedikit minyak
sehingga bertukar warna
baru masukkan baby kailan
goreng lima minit
masukkan sedikit sos tiram
dan percikkan sedikit minyak bijan
tabur sedikit lada sulah
dan hirisan cili padi ketika menghidang
hasilnya..
ohsemmmm!

3 comments:

  1. Kakak ada tengok majalah3 malam tadi
    Memang terliur:)

    ReplyDelete
  2. Wow tayangan Lobster tu macam kat Hotel 5 bintang tu SK..
    Mahu tak meleleh air liur CH menengoknya..
    Berapa harga seekor lobster tu SK..
    Nampak kesegarannya..

    ReplyDelete
  3. Lobster inilah yang paling...paling win sekali...gluppp...

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda Sukakan Ini?