MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidiladha aidilfitri ais krim apa cerita apam apom arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel berkelah bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI boat noodle Boboiyot bola Bono boycott buah bubur bulan burasak burger cake in jar cendawan cendol cerita bersiri chocolate lava churros Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut drama drama bersiri durian embun evaros fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah hotel ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing kangkung Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga Kemahkotaan kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron madu makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti popiah premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sandwich sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah teater Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel thailand tinggi tmj tomato tomyam tortilla tudung tulang Tunku Jalil twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan ulasan buku untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Wednesday, May 11, 2016

KEK DULU-DULU

Assalamualaikum...

IBU tanya Sk, ingat tak macam mana buat kek yang macam dulu-dulu mak selalu buat tu. Haaa... memang, Sk panggil mak Sk, ibu.. tapi ibu bahasakan diri dia mak. Adik-beradik Sk sendiri panggil ibu, mak manakala Along pulak panggil umi. Pelik ke??? Hehehehe.. kami memang pelik.

Okey, sambung. Sk pun tanyalah macammana resepinya. Lalu ibu cakap sambil Sk menaip di memo semakfon Sk..

Sk masih ingat lagi, orang dulu-dulu buat kek tak gunakan penimbang. Biasanya mereka akan menyukat menggunakan tin mentega yang digunakan untuk membuat kek tersebut. Tepung dan serbuk penaik diayak siap-siap sebelum dimasukkan ke dalam tin mentega untuk disukat. Begitu juga dengan gula, juga disukat menggunakan tin mentega yang sama. Kami adik beradik pula setia bersila di sisi ibu melihat ibu membuat kerja. Kadang-kadang kami diberi peluang untuk membantu menyediakan loyang kek. Haaa.. yang sebenarnya bukan loyang tapi periuk besar, hahahaha. Suratkhabar yang bersih pula menggantikan kertas baking.. orang dulu-dulu belum lagi diviralkan dengan keburukan menggunakan suratkhabar sebagai pembungkus makanan. Guna sahaja apa yang ada. Kek yang telah siap diadun dengan menggunakan senduk kayu sahaja pula dibakar menggunakan oven yang diletak di atas dapur minyak tanah. Pehhhh, setengah hari sahaja habis masa digunakan untuk membuat kek. betapa tabahnya mak kita dulu-dulu. Tu belum lagi bab membasuh menggunakan tangan. Memang ampuh!


Ibu berkias suruh Sk guna mentega golden churn atau kita biasa sebut 'butter cap tong' dan tepung naik sendiri. Baiklahhhhh :)))))

Berdebar-debar jugak sebenarnya melihat kek ini di dalam oven sebab inilah pertama kalinya Sk membuat kek resepi turun temurun orang dulu-dulu. Semua bahan kena sukat guna tin ini kecuali telur. Kali ini juga ibu suruh Sk gunakan meringue dalam bahan iaitu dengan mengasingkan putih dan kuning telur ketika membancuh kek. Cuma Sk tak buat lapisan warna-warni sebab tak cukup masa. Cuma buat dua warna sahaja iaitu warna asal manakala sebahagian lagi Sk tambahkan chocolate emulco.

Hasilnyaaaaaaaa...


Kek Marble Mentega yang gebus. Yang coklat tu bukan hangus tapi lapisan coklat emulco. Ibu kata lebih sedap dari ibu buat dulu, ibu buat dulu keras. Haa.. memanglah.. sebab dulu ibu pukul guna senduk kayu. Sk ngelat terus guna mixer. Tapi masa pukul meringue tu, Sk guna mangkuk besi. Terus ngilu jadi tak pukul sampai betul-betul kental. Ni yang rasa nak buat lagi ni.. ngeee.


Pagi-pagi Ahad dah sampai rumah ibu untuk bersarapan Kek Marble dengan Nescafe Panas... nikmatnya makan kek air tangan sendiri.. nyum nyum. Maaflah warna coklat mendominasi.. hahahaha.

Kek Marble Mentega

Sediakan loyang 9"

Adunan A:
1 tin (340 gm) mentega golden churn
3/4 tin gula pasir halus
6 kuning telur
1 sk esen vanilla
2 tin tepung naik sendiri

Adunan B :
6 putih telur

1 sk chocolate emulco

Caranya :

Adunan A :
1. Pukul mentega dengan gula sehingga sebati.
2. Masukkan dan pukul kuning telur satu persatu. Pukul sehingga kembang.
3. Masukkan esen vanilla, pukul rata.
4. Masukkan tepung sedikit sedikit dan sebatikan secara kaup balik guna senduk kayu. Ketepikan.

Adunan B :
5. Dalam mangkuk lain, pukul putih telur hingga kental dan menjadi meringue.
6. Masukkan sebahagian meringue ke dalam adunan A.
7. Kaup balik meringue dalam adunan A hingga sebati.
8. Masukkan lagi meringue dan kaup balik sedikit-sedikit sehingga habis.
9. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Bahagian satu dibiarkan kosong satu lagi letakkan chocolate emulco.
10. Lapiskan setiap bahagian dalam loyang.. bakar selama 1 jam 20 minit atau sehingga kek masak. Suhu 170 darjah celsius atau mengikut suhu oven anda.




2 comments:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share foto-foto baju, kain dan accessories, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda Sukakan Ini?