MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidiladha aidilfitri ais krim apa cerita apam apom arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel berkelah bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI boat noodle Boboiyot bola Bono boycott buah bubur bulan burasak burger cake in jar cendawan cendol cerita bersiri chocolate lava churros Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut drama drama bersiri durian embun evaros fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah hotel ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing kangkung Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga Kemahkotaan kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron madu makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti popiah premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sandwich sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah teater Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel thailand tinggi tmj tomato tomyam tortilla tudung tulang Tunku Jalil twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan ulasan buku untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Wednesday, May 18, 2016

UDANG SAMBAL BALI

Assalamualaikum...
 
LEMAU sungguh badan bila terlalu lama bercuti. Bayangkan tiga hari makan tinggal senduk dan suap ke mulut. Habis makan ada orang yang angkatkan pinggan. Balik bilik dah siap orang kemaskan. Terus sambung tergolek mengadap laptop yang menayangkan drama online. Errr.. patutlah Pak Inche sekarang bukan main lemau kalau disuruh memasak. Dah seronok jadi tuan rupanya.. huwa huwa huwa.
 
Ambil mood lepas lama dapur tak berasap. ER kata habiskan stok udang yang tinggal 8 ekor dalam peti beku. Dah nak jadi kayu dah sebab terlalu lama bertapa. Hahahaha. Macam biasa kalau udang tu masak sambal la jawabnya. Tapi macam bosan pulak asyik makan lauk sambal yang serupa.
 
Memandangkan masih banyak serai di dalam peti sejuk.. dari kering dan terbuang begitu sahaja Sk terfikir untuk buat Udang Sambal ala ala Ayam Masak Bali tu. Kita tukarlah namanya jadi Udang Sambal Bali. Untuk resepi ini Sk tak letak belacan.. garam pun tak letak sebab Sk letak banyak kicap. Hasilnya memang terbaik. Iman sampai sudu sambal dalam mulut. Dikoreknya lebihan sambal kat tepi-tepi pinggan tu.. hihihi.
 

UDANG SAMBAL BALI

Bahan-bahannya :
1/ 2 kg Udang Besar (bersihkan belah belakang)
6 - 7 batang serai dititik
3 tangkai daun kari
2 senduk cili kering kisar
2 labu bawang besar dikisar halus
Kicap Manis Kipas Udang secukupnya
3 sk gula pasir
1/ 2 cwn minyak
Sedikit air

Cara-caranya :
1. Panaskan minyak dalam kuali, goreng serai hingga wangi dan bertukar warna.
2. Masukkan pula daun kari, goreng hingga agak garing
3. Masukkan cili dan bawang kisar, tumis sehingga pecah minyak.
4. Masukkan kicap sehingga warna sambal menjadi agak gelap. (Bukan hitam ya)
5. Masukkan udang.. masak selama 6 - 7 minit.
6. Dalam pada tu boleh letakkan gula.
7. Jika terlalu kering tambahkan sedikit sahaja air.
8. Jangan masak lama nanti udang menjadi keras.

Selamat Mencuba.
Wassalam.

2 comments:

  1. assalamualaikum tuan tanah, singgah pagi..

    nampak bestttt sangattt..")

    ReplyDelete
  2. Udang goreng gitu aje pun sedap apa lagi diolah macam ini memang menggodalah:)

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda Sukakan Ini?