MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidiladha aidilfitri ais krim apa cerita apam apom arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel berkelah bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI boat noodle Boboiyot bola Bono boycott buah bubur bulan burasak burger cake in jar cendawan cendol cerita bersiri chocolate lava churros Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut drama drama bersiri durian embun evaros fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah hotel ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing kangkung Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga Kemahkotaan kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron madu makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti popiah premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sandwich sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah teater Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel thailand tinggi tmj tomato tomyam tortilla tudung tulang Tunku Jalil twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan ulasan buku untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Sunday, June 12, 2016

CREME BRULEE

 
DAH beberapa kali Iman minta Sk buatkan Creme Brulee ni.
Ya Allah.. kenapalah sekarang ni punyalah malas nak hidupkan oven.
Nak pecah telur pun malas.
Setakat nak goreng telur mata kobau
atau buat telur dadar tu memang tak kisah
tapi bab nak buat kuih muih ni haaa...
lemau!
 
Entah macammana
masa baring-baring tengok tv dengan Iman dia tanya lagi,
"Bonda.. bila bonda nak buat creme brulee tu?"
"Errr.. nanti laaaaaaaaa.."
"Alaaaaa... bonda ni asyik nanti jer," dengan muncung sedepa
"Apa kata Yaya jer buat?"
"Bonda ajarlah, Yaya mana tahu."
"Aaaa.. jomlah.. jomlah.. "
 
Sampai dapur terus suruh Iman sukat susu dan whipping cream
sementara Sk siapkan bahan-bahan lain dan pecahkan telur
Alah.. bukan banyak pun bahannya
tak payah nak ayak tepung pun
cuma M tu jer yang besar sangat.. huhu.
 
 
 
Creme Brulee :
 
200 ml whipping cream
200 ml susu segar
2 biji telur
2 biji kuning telur
1/4 cawan gula pasir halus
1 st esen vanilla
 
Caranya :
 
Panaskan oven 170 darjah selsius.
 
Bahan A:
1. Campurkan whipping cream, susu segar dalam periuk.
2. Kacau perlahan sehingga mendidih.
3. Tutup api.. masukkan esen vanilla.
4. Ketepikan.. biar suam.
 
Bahan B:
1. Campurkan semua telur dalam mangkuk.
2. Masukkan gula pasir halus.
3. Kacau perlahan guna handwhisk sehingga gula larut.
 
KEMUDIAN
Campurkan bahan A dan B.
Kacau guna whisk perlahan-lahan dan tapiskan.
Tuangkan adunan ke dalam remekin yang di letakkan dalam loyang mengandungi air panas.
Sukatan ini cukup untuk 6 biji remekin saiz M.
 
Masukkan loyang dalam oven yang telah dipanaskan.
Letak di rak tengah.
Bakar guna api atas bawah selama 20 -25 minit.
 
Sejukkan selama sejam sebelum disimpan dalam peti sejuk.
Bila nak makan.. taburkan sedikit gula pasir halus pada permukaan creme brulee.
kemudian bakar gula menggunakan blow torch.
 
Sebab Sk tak ada blow torch,
Sk bakar dalam oven sahaja.
Letak loyang remekin pada tray atas sekali
dan guna api atas sahaja
bakar selama 5 minit
atau sehingga gula sedikit perang hangus sedikit.
 
 
 
Kalau ada blow torch mesti lagi best kan
 
 
tekstur creme brulee yang dikacau penuh kasih sayang
oleh Iman Fatiha
hehehehehe 

5 comments:

  1. Bahannya mudah SK..
    Tapi renyah juga masa memasaknya..
    Sukalah iman tu dpt mkn apa yg diidamkan..
    Akak pun malas skrg nak buka oven..
    Smpi anak tanya..
    Kita tak buat biskut raya ke πŸ˜†πŸ˜ŠπŸ˜

    ReplyDelete
  2. nampak simple jer bahannya...
    lynn pun kalau part buat kuih ni memang ler liat sket...
    tp kalau masak masak suka jer...

    ReplyDelete
  3. aduh selera mata biru ni
    sampai lani kaknor dok kata ja nak buat tapi belum lagi terbuat Seri
    tengok ni macam teringin lah

    ReplyDelete
  4. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  5. selalu dengar orang buat dan kata sedap... belum berpeluang buat dan rasa lagi setakat ni..

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda Sukakan Ini?