MEE KOLOK

Seri Kandi Tanah Jauhar
3
  Assalamualaikum...
 
TETIBA sahaja dilanda virus writer's block
Ecececeh.. tu penyakit penulis novel
Penulis blog pun ada writer's block ke Sk??
Huhuhu. 
 
Dah sepertiga Ramadhan berlalu..
bagaimana dengan anda?
Sk biasa-biasa sahaja
Hajat nak makan telur rebus di waktu pagi dan sahur tak kesampaian
tapi Alhamdulillah
berjaya juga kurangkan pengambilan nasi
tapi tak berjayapun mengurangkan inchi
hehehehe
 
Bulan puasa Sk masak macam biasa
Macam hari-hari biasa
cukup satu dua lauk
tapi tahu-tahulah Pak Inche
yang rajin beno ke bazaar ramadhan
lauk pilihannya selalunya
gulai kawah
ayam percik, ayam madu, ayam bakar
limpa, hati dan paru
serta kuih lopes
 
Sabtu lepas disuruhnya Sk masak Mee Kolok
pehhhh.. lambat nau nak cerita ek.. dah Khamis  dah ni.. hehehe
 
Walaupun tak sesedap Mee Kolok Eleven Kitchen
tapi bolehlah.. sedap jugaklah.. hahahah
Sebelum ni Sk pernah buat sekali
tak ingat resepi dari mana
kali ni Sk rujuk resepi Mee Kolok Basah
dari Dapur Dayang Jack yang lama menyepi
di bawah adalah cara Sk.. memang tak ikut resepi 100%
cuma teknik sahaja
 
 
 
 
Mee Kolok
 
Resepi :
 
*400 gm daging batang pinang
*1" halia
*1 sup bunjut
*Sedikit garam
 

Bahan bertanda * Direbus dalam setengah periuk air sehingga daging empuk.. tutup api. Bila dah sejuk, keluarkan daging dan hiris nipis.

Bahan Mee :

Mee kolok (jika ada) Sk guna mee kering singlong vegetarian
1 sb cuka
2 sb kicap cair
1 sb kicap pekat
7 ulas bawang putih cincang
Sedikit minyak utk menumis

Cara :
1. Panaskan air.. masuk minyak dan garam.
2. Masukkan mee kering. Celur sehingga lembut (lebih kurg 1 1/2 minit). Tutup api.. toskan.
3. Kemudian panaskan minyak dlm kuali. Tumis bawang putih cincang. Keluarkan bawang putih.
4. Masukkan pula mee ke dalam kuali yang ada minyak bawang putih tadi, masukkan cuka, kicap cair & kicap pekat. Gaul dan ratakan semua bahan pada mee... guna penyepit supaya mee tidak patah.

Untuk sup :
1. Panaskan air rebusan daging tadi. Masukkan tiga ulas bawang putih diketuk dan batang (bhgian bwh) daun bawang yg dipotong seinci2.
2. Masukkan 1 sudu sos ikan dan sedikit lada hitam ditumbuk lumat. Biar mendidih. Perasakan garamnya.. tambah jika perlu.
3. Daging tadi, gaulkan dengan kicap manis secukupnya dan sedikit cuka serta lada hitam tumbuk.
4. Kemudian panaskan grill. Percikkan sedikit minyak. Bakar sekejap sahaja daging tadi anggaran 3 - 4 minit.

Cara hidang.. sila rujuk gambar .

Untuk sambal.. boleh buat macam sambal nasi ayam tu jer.. kalau nak pedas gunakan cili padi thailand. Sambal kena sedap baru mee kolok jadi sedap.. heheheh.
Tags

Post a Comment

3Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Pandailah SK buat
    Kakak makan pun tak pernah lagi
    Kat taman Pulai Perdana kata ada restoran yg buat ni tapi kakak tak sampai lagi

    ReplyDelete
  2. oooo.. mee kolok pernah makan di kota belud tempoh hari member bawa makan sedap juga.. hehe..

    Blogwalking sini, jom baca article seo ini

    Tip SEO Cara Mudah Bina Tajuk site...

    ReplyDelete
  3. wangi mee kolok ni sampai ke UK lah Seri
    anak2 paling suka ni mee kolok walaupun simple macamana pun kalau mee mmg fav sngt budak2 ni

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!