TAUGEH GORENG DAGING PEKASAM

Seri Kandi Tanah Jauhar
2
Assalamualaikum..
 
SAYUR yang sesuai digandingkan dengan apa juga hidangan sama ada asam pedas, kari, masakan siam, korea, jepun atau apa sahaja. Juga penambah rasa dalam hidangan mee goreng, soto, laksa dan pelbagai lagi. Satu lagi keistimewaannya, ia adalah sayur yang tersangat murah dan amat mudah pula jika hendak ditanam sendiri.
 

Hari ini saja nak kongsi cara masakan taugeh yang paling Sk gemari
 iaitu menggorengnya bersama daging pekasam.
Sk juga selalu menggoreng taugeh bersama ikan pekasam,
ikan masin atau ikan kering.
Jom kita memasak...
 
 
Bahannya.. taugeh.. dibersihkan.. tos
 
 
Bawang besar sebiji dimayang
bawang putih 3 ulas diketuk
Cili merah setangkai dihiris
 
 
Daging Pekasam hiris nipis
 
 
Panaskan minyak di kuali
 
 
Masukkan daging pekasam
 
 
Goreng hampir garing
 
 
Ketepikan daging
masukkan bawang besar dan bawang putih
 
 
 Cili merah
 
 
Goreng bersama hingga bawang layu
 
 
Goreng lagi
 
 
Masukkan taugeh
 
 
Gaul rata-rata
 
 
Siap!
Perahkan limau kasturi sebelum menghidang.
 
Wassalam. 

Post a Comment

2Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. SK kakak ni ketinggalan sebab tak pernah jumpa daging pekasam hihi... (malu ni)
    Mana SK beli? Atau buat sendiri ke? eh.. banyak tanya dah kan:)

    ReplyDelete
  2. TQ share resepi....
    Selamat berpuasa..

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!