MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidiladha aidilfitri ais krim apa cerita apam apom arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel berkelah bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI boat noodle Boboiyot bola Bono boycott buah bubur bulan burasak burger cake in jar cendawan cendol cerita bersiri chocolate lava churros Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut drama drama bersiri durian embun evaros fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah hotel ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing kangkung Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga Kemahkotaan kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron madu makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti popiah premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sandwich sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah teater Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel thailand tinggi tmj tomato tomyam tortilla tudung tulang Tunku Jalil twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan ulasan buku untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Tuesday, August 9, 2016

SARDIN MASAK LEMAK CILI API DENGAN PUCUK UBI

  Assalamualaikum...
 
 
DI SEKOLAH Iman, ada seorang kawannya yang hampir setiap hari membawa bekalan yang dibungkus dalam kertas pembungkus nasi dan lauknya dibungkus dalam plastik.
Pada mulanya, Iman fikir kawannya membeli dari gerai di sekitar rumah,
rupanya ibunya sendiri yang memasak.
 
"Nur, (bukan nama sebenar) apa kata kau bungkuskan makanan untuk aku jugak kalau mak kau masak, nanti aku bayarlah," pinta Iman yang setiap hari terliur melihat bekalan Nur.. hahahah.
Iman memang selalu terliur melihat bekalan Nur tambah lagi bila dibungkus dalam kertas begitu.
 
Permintaan Iman itu turut disokong oleh beberapa kawannya yang lain.
Ibu Nur akhirnya bersetuju untuk menerima tempahan makanan dari kawan-kawan sekelas Nur.
Alah.. bukan ramai pun, tiga empat orang sahaja.
 
Kadang-kadang mereka dibekalkan ayam masak lemak cili padi.
Kadang-kadang sotong goreng kunyit.
Semuanya cuma RM2 sahaja.. kenyang sampai tengahari kata Iman.
Ada jugaklah ibu Nur masak telur goreng mata kerbau dengan kicap tapi yang itu Nur tak jual sebab ibu Nur kata 'simple' sangat.
 
Satu hari, Ibu Nur membekalkan mereka dengan Sardin Masak Lemak Cili Api dengan Pucuk Ubi.
Fuhhhhhh.. berpeluh-peluh makan, kata Iman.
Sedapppppp bonda.
Tapi sardinnya Iman bagi pada kawan sebab Iman tak makan sardin.
 
Isk.. bonda peminat sardin ni terliur pulak dengar cerita Iman.
Bonda pesan, kalau ibu Nur nak masak macam tu lagi, mintak bungkuskan lebih untuk bonda.
Hari ini balik dari sekolah, Iman menghulurkan bungkusan Sardin Lemak Cili Api pada bonda.
Sukanya bonda.. terus ke kantin beli nasi dengan sambal belacan.
 
Terkejut bila lauk dicurah ke dalam mangkuk.
Terfikir untung ke ibu Nur meniaga dengan lauk sedemikian rupa.
Mungkin untungnya ada, tapi penatnya dia tidak berkira.
Semoga kesihatan ibu Nur baik-baik sahaja
atas jasanya menunaikan permintaan kawan-kawan Nur
yang menggemari masakannya.
 
Memang sedap, cukup lemak masin dan pedas masakan ibu Nur.
Patutlah budak-budak ini suka.

1 comment:

  1. Rumah kaka tengah ada pucuk ubi tu SK
    Boleh juga buat petang ni kalau rajin:)

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda Sukakan Ini?