MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidiladha aidilfitri ais krim apa cerita apam apom arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel berkelah bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI boat noodle Boboiyot bola Bono boycott buah bubur bulan burasak burger cake in jar cendawan cendol cerita bersiri chocolate lava churros Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut drama drama bersiri durian embun evaros fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah hotel ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing kangkung Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga Kemahkotaan kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron madu makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti popiah premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sandwich sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah teater Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel thailand tinggi tmj tomato tomyam tortilla tudung tulang Tunku Jalil twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan ulasan buku untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Wednesday, September 7, 2016

RESIPI KANGKUNG GORENG BELACAN

Assalamualaikum...

SK tuliskan resepi ini untuk Iman yang sangat suka makan kangkung goreng belacan.. hehehehe. Bagi Sk, kangkung ni antara sayur yang kita kena hati-hati bila beli. Pernah sekali dulu, Pak Inche nak sangat suruh Sk masak kangkung, Sk ni pulak jenis yang tak suka siang sayur pokok-pokok macam ni. Tapi disebabkan dia nak sangat makan, Sk cakap belilah dan dia beli di pasar basah. Masa nak siang tu, Sk pun bentanglah suratkhabar atas meja dan letaklah kangkung tu kan.. sekaliiiii.. menguit-nguit beberapa ekor cacing halus di celah-celah batang kangkung tu. Ya Rabbi.. menjerit-jerit Sk di dapur sampai nak menangis masa nak siang kangkung tu. Lepas tu ER 'stress' tengok mak inche ni melalak agaknya, dia terus suruh bungkus dan buang. Sk pun terus balut suratkhabar yang ada kangkung tu dan humban dalam tong sampah... huhuhu.

Sejak tu, ER tak pernah lagi beli sayur kangkung sampailah satu hari, kawan sekerja Sk yang ada kebun sayur sedekahkan kangkung sebemban pada Sk. Kembang sekejap tengkuk sebelum buka bungkusan tu tapi bila buka tak nampak cacing terus rasa lega. Kangkungnya pun segar tak basah-basah macam kangkung yang jual di pasar tu. Sejak tulah Sk dah mula membeli semula kangkung. Biasanya Sk akan pilih kangkung yang tak terlalu basah dan bertanah. Sejak tu memang dah tak jumpa lagi cacing kuit-kuit celah batang kangkung.. kekeke.



Kangkung Goreng Belacan

Bahan-bahan :
2 ikat sayur kangkung (disiang, batangnya hendaklah dibelah dua sebelum dipotong-potong)
Batang kangkung yang terlalu besar tak perlu dimasak, sebab rasa kayu nanti)

Rencah :

2 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
2 tangkai cili hidup
1" belacan 

Semua bahan di atas dikisar halus

Sedikit garam
Sedikit minyak untuk menumis.

Cara-cara :

Panaskan minyak dalam kuali.
Masukkan bahan yang dikisar.
Tumis sehingga naik bau dan masak.
Kemudian masukkan kangkung sedikit-sedikit dan gaul rata-rata.
tabur garam.. kacau lagi.
Masukkan sedikit sahaja air.
kacau sekejap supaya rata rencahnya.
bila kuah mendidih boleh tutup api.
jangan masak sampai lecur.



4 comments:

  1. Kangkung salah satu sayur yg semua ahli dlm keluarga kakak suka
    Jumpa cacing pernah juga tapi tetap tak serik:)
    Kami suka tak kisah apa gaya pun kalau kangkung sedap belaka di tekak kami

    ReplyDelete
  2. Ya febret juga.
    Yang penting belacannya mesti baik, baru sedap.

    ReplyDelete
  3. Salam Singgah Jumaat. Selamat hari raya Aidiladha in advance juga. Ini mg selalu buat. Feveret anak2 n mmg best

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda Sukakan Ini?