MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidiladha aidilfitri ais krim apa cerita apam apom arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel berkelah bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI boat noodle Boboiyot bola Bono boycott buah bubur bulan burasak burger cake in jar cendawan cendol cerita bersiri chocolate lava churros Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut drama drama bersiri durian embun evaros fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah hotel ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing kangkung Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga Kemahkotaan kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron madu makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti popiah premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sandwich sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah teater Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel thailand tinggi tmj tomato tomyam tortilla tudung tulang Tunku Jalil twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan ulasan buku untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Monday, November 28, 2016

TIPS MASAK BIHUN GORENG SEDAP

Assalamualaikum...

NI PERASAN ke apa?
Bukan perasan tapi kenyataan.
ER terangguk-angguk bila Sk tanya sedap tak bihun yang Sk goreng. 
Iman pulak makan sampai tak mampu nak bercakap.. cuma main angkat ibu jari aje.. hahahaha. 


Bihun Goreng ini Sk sediakan pada hari yang sama Sk menyediakan Popiah Vietnam tetapi pada waktu yang berlainan. Pada mulanya ingatkan nak hidangkan serentak dengan popiah tapi fikir-fikir, baiklah bihun ini dihidangkan untuk makan malam. Bukan apa, karang bagi makan awal-awal, asyik mengeluh lapar pulak sebelum waktu tidur. Jadi, Sk rendam jer bihun ini awal-awal. Sk gunakan bihun jenama Jasmin.

Duluuuu.. Sk suka rendam sekejap bihun dalam air separuh panas untuk mendapatkan bihun yang lembut. Alah.. bukan selalu masak bihun goreng ni punnn. Cara cerita macam selalu beno yek. Lepas tu tengok Siti Zaidah atau dikenali sebagai blogger Zalieda Zaliedana, kerap sangat sediakan bihun goreng. Boleh dikatakan kadang seminggu mesti ada tayangan bihun goreng dari Siti. Siti kata, dia tak suka bihun yang patah-patah. Terfikir pulak nak cuba teknik Siti iaitu cuma rendam bihun dalam air suhu bilik jer dan hasilnya memang terbaik. Sejak tu memang tak guna air separuh panas lagi untuk rendam bihun. Tapi sebab kurang yakin, Sk biasanya rendam selama satu hingga dua jam sebelum menggoreng. Tak mahulah nanti dapat bihun goreng macam dawai, hehehe.

Apa tips nak bagi bihun goreng kita rasa sedap? 
Senang jer.. masak campak-campak.. ya betulllll.
Contohnya kalau nak masukkan sos, kicap atau sebagainya tak payah sukat sebaliknya chap chap terus dari botolnya. Tapi janganlah curah sebanyak tidak. Tapi curahlah secukup rasa. Pendek kata, memasaklah dari hati.. gituuuu.

Sekiannnnnn.. sehingga jumpa lagi.




6 comments:

  1. Laaaa.... kakak pun masak gitu
    Ingatkan ada special apalah tadi
    SK ni betullah...:)

    ReplyDelete
  2. Gigih baca sampai habis... chap chap dari botol tu yang specialnya!
    betul tu, bila masak dari hati dengan penuh kasih sayang, Insya Allah sedap la tu.
    betul kan SK?

    ReplyDelete
  3. K.ina selalu guna mihun cap bintang. Rendam air biasa sekejap jer dlm 15-20 minit jer. Lembut elok cantik.

    ReplyDelete
  4. Masak dari hati..
    Masak dgn iman..
    tu yg buat sedap tu SK hihihi

    ReplyDelete
  5. hehe.. dah lama kak guna air paip biasa je.. cuma masa masak je tambah air lebih sikit supaya lembut bihunnya..

    ReplyDelete
  6. Tips terbaik ni. Kalau main sukat2, tak sedap jadinya :D

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda Sukakan Ini?