MELAWAT ABANG IPAR DI RAWANG DAN KERISI GORENG BERLADO

Seri Kandi Tanah Jauhar
7

Assalamualaikum...LEBIH kurang sebulan yang lepas, kami sekeluarga dikejutkan dengan berita, abang ipar Sk, yang dipanggil Kian, Sk panggil Abang Kian, dimasukkan ke hospital kerana masalah jantung. Sehari sebelum menerima berita itu, kami sekeluarga sebenarnya merancang untuk jalan-jalan ke Melaka malah Pak Inche telahpun menempah hotel untuk kami bermalam di sana. Bila dah jadi macam tu, rasa tak sedap hati pula nak bersukaria, walaupun Kak Ila (isteri Abang Kian) menyatakan keadaan beliau semakin stabil dan telah dipindahkan ke wad biasa. Lalu, Sk mencadangkan agar kami meneruskan sahaja perjalanan ke Melaka tetapi hanya untuk transit. Pagi tu kena juga pergi ke Rawang memberi sokongan mental kepada mereka sekeluarga.
Petang Jumaat, selepas Pak Inche balik kerja, kami memulakan perjalanan ke Melaka. Kali ini, kami memilih makan malam di Asam Pedas Hajjah Mona. Iman rindu dengan kakak tudung serkup, katanya. Suka betul Iman meniru gaya salah seorang pekerja di restoran tu. Tapi Sk rasa, dia salah seorang orang kuat kedai tu, bukan pekerja biasa. Dia sebenarnya lelaki, tapi sebab selalu pakai anak tudung serkup di kepala, kami panggil, kakak tudung, heheh.
Kali ini kami memilih untuk bermalam di Hotel Swan. Sesuai dengan namanya, di lobi banyak sekali perhiasan swan ini diletakkan. Geram pulak tengok angsa-angsa keemasan ni, yang kelihatan begitu jelita sekali.
Setiap nombor bilik mempunyai quote yang berlainan dan kami mendapat bilik dengan kata-kata ini. Hurmmm.. mendalam jugak ayatnya, syukur selalu. Bilik di Swan ini menerapkan ciri-ciri tradisional baba dan nyonya dalam dekonya berdasarkan kepada ciri-ciri perabot dan kemasan lantai di bilik air. Disebabkan kami sampai malam dan keadaan pencahayaan bilik yang agak gelap, Sk tak berminat untuk mengambil gambar. Cuma apa yang Sk nampak, walaupun bilik air cantik tapi tidak dijaga dengan baik. Lantai dan dinding kelihatan agak kusam seolah tidak dijaga dan dibersihkan dengan baik.
Lepas check-out, kami terus menuju ke Roti Canai Kayu Arang untuk bersarapan tapi mak aihhh, punyalah ramai manusia. Yang datang masing-masing dressing dahsyat-dahsyat tau, lalu terpaksa batalkan hasrat makan di situ. Jumpa warung berdekatan, kami singgah jer, janji tempatnya bersih walaupun warung kecik jer, dapat jugaklah makan roti canai walaupun tak dimasak guna kayu arang, hihi.Sampai di wad Abang Kian, ramai pulak tetamu yang merupakan kawan-kawan beliau. Meriahlah, nampak abang Kian pun ceria. Cuma Kak Ila beritahu, beliau terkejut jugak bila diberitahu ada masalah jantung kerana beliau menjaga pemakanan dan exercise juga. 
Boleh baca kisah Naman di sini.Kisah Yan di sini.Di rumah Kak Shida, kami dihidangkan lauk Kari Ayam dan Kerisi Goreng Berlado. Penuh selera kami makan, lapar tu sudah tentu yang pasti masakannya sungguh enak. Kak Shida ni memang terror memasak tau. Sk pernah cerita sebelum ini, setiap kali raya kedua, beliau akan menyediakan Nasi Beriyani Pakistan. Kak Shida juga menyediakan produk sejuk beku untuk dijual dan mempunyai pelanggan tetap yang terdiri dari golongan have-have gitu... saja nak cerita, hehe.
Tersampuk sudah dengan Kerisi Goreng Berlado Kak Shida, Pak Inche asyik tanya, pandai tak SK masak lauk tu. Hahaha.. Mana pernah oi kat rumah Sk ni buat lauk macam ni, kan Pak Inche tak pandai makan. Yang di tahu dan suka, kari, sambal, kari, sambal, haaaaaa.. baru tahu penangan lauk-lauk kampung macam ni. Ni pulak, dah berapa kali dia tanya, apa rasa patin tempoyak? Hari tu suruh rasa, tak berani pulak, hahaha.Kerisi Goreng BerladoIkan Kerisi digaram kunyit dan goreng hingga masak.Sambal Lado5 tangkai cili hidup
1 biji tomato
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2" halia
Minyak untuk menumis
2 tbs cuka masak
3 tsp gula
1/2 tsp garam
Cara:
Kisar lumat cili, bawang, tomato dan tumiskan sehingga garing.
Masukkan cuka, gula dan garam, sesuaikan rasa jika perlu.
Tuang atas ikan yang telah digoreng, siappp!
 

Tags

Post a Comment

7Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. semoga abang ipar cepat sembuh sihat seperti sedia kala..
    roti canai kayu arang tu smpai skrng sy pun x dapat merasa lg.. orang mmg ramai sokmo. pegi2 mesti givap hehe.. xpela nxt time cuba lagi =D

    ReplyDelete
  2. orang pandai masak ni untung kan..Ramai sayang..hahahah

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah. Moga abg ipar SK diberi kesembuhan berpanjangan.

    ReplyDelete
  4. Haaa tu dia Hotel Swan..kita nampak dah hahahahaha

    ReplyDelete

  5. AJOQQ agen jud! poker online terpecaya dan teraman di indonesia :)
    gampang menangnya dan banyak bonusnya :)
    ayo segera bergabung bersama kami hanya di AJOQQ :)

    ReplyDelete
  6. ( SUKACROT.SITE ) Adalah Bahan Onani Yang Terbukti Ampuh Untuk Meringankan Segala Penyakit Bawaan Maupun Terbawa Oleh Pengaruh Nikmat Dari Sekitar. Banyak Film Yang Di Adopsi Mulai Dari Film Bokep, Film Semi, Suka Crot, Nonton Film Bokep, Nonton Film Semi, Film Bokep Terbaru, Nonton Bokep Gratis, Streaming Bokep Gratis, Film Bokep Indo, Bokep Barat, Bokep Korea, Bokep Jepang, Dan Masih Banyak Lagi. Silahkan Menikmati Sajian Terbaik Dari Kami Untuk Kalian Semua
    KLIK �� SUKACROT


    ( ANEKAMOVIE.COM ) Merupakan website hiburan yang menyajikan streaming film atau download movie gratis bersubtitle Indonesia. Perlu diketahui, film-film yang terdapat pada web ini didapat dari web pencarian di internet. Kami tidak menyimpan file film tersebut di server sendiri dan kami hanya menempelkan link-link tersebut di website kami.
    KLIK �� ANEKAMOVIE

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!