MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
Untuk pertanyaan, hubungi Whatsapp Sahaja : 0127799705 atau telefon/ sms 0127844524. PEMBERITAHUAN : Mulai Disember 2014 semua urusan boleh dibuat melalui satu talian sahaja iaitu 0127844524. Harap maklum.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah bubur burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri chocolate lava Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tmj tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Thursday, November 29, 2012

OOO BALIK KAMPUNG

ASSALAMUALAIKUM...

HUJAN lebat, guruh sabung-menyabung dan petir berdentam-dentum menyambut kepulangan saya ke Tanah Jauhar petang semalam selepas sepekan duduk berumah bertangga di negeri Jelapang Padi. Bagaikan satu fenomena setiap kali pulang ke kampung kelahiran Panglima Hitam dari Gunung Jerai ini, hujan lebat pasti menyapa ketibaan kami sebaik melintasi sempadan negeri Johor Darul Takzim. Rasa tegang sungguh urat tengkuk saya membelah lebuhraya mengekor di belakang lori di kala pandangan gelap dan ayunan 'wiper' yang laju mengelap cermin depan kereta. Seperti yang sering saya ulang sebelum ini, berada di atas jalanraya nyawa umpama di hujung tanduk sahaja. Ya, ada ke sesiapa yang sanggup mati serta merta tak sempat minta ampun pada sahabat handai dan saudara mara. Yang Di Atas Sana entahlah berapa banyak dosa saya terhadap-Nya. Hidup saya bukannya mendaki jalan yang lurus sahaja. Ada juga terbenam dalam lopak berlumpur tanah selut yang bukannya mudah dicuci terus. Ibaratnya kain yang carik terkoyak dan berlubang bukannya senang hendak ditampal. Kalau ditampal pun ia tidak secantik kain baru, kalau dapat kain yang koyak itu dibuang alangkah bagusnya kalau berganti kain sutera walau hakikatnya cuma selimut putih yang akan di bawa ke alam sana. Eiiiii, memang seram sejuk dibuatnya.

Haaaa... ini akibat dari terpengaruh dengan drama bersiri Julia di TV3 yang dah berakhir. Masa dalam perjalanan pulang ke Kedah tu macam biasa ER mengajak saya singgah makan-makan ke negeri Perak Darul Ridhuan. Wahhhh, kami memang suka singgah di Perak, negeri kelahiran Kak Jun dan Kak Ida tu. Boleh dikatakan destinasi wajib singgah tau biasanya kami akan singgah di Ipoh, Taiping atau Kuala Kangsar. Tapi penangan cerita Julia, saya mengajak ER singgah ke Teluk Intan. Konon-konon nak tengok Menara Condong. Lagipun saya tengok bapaknya Julia tu selalu jugak pergi jenguk Julia di KL. Dan saya ingat juga, Julia tu dari KL pergi Teluk Intan dan balik semula dari KL ke Teluk Intan sebelum malam menjelang, dekat benar kot Teluk Intan tu saya fikir, hehehe. Sekali... hambekkkkkkkk!! Jauh betul rupanya Teluk Intan tu sebaik kami keluar dari lebuhraya di mana kami seolah mengundur semula ke bawah. Adoiiii... tobat! Dan tambah sedih lagi bila kedai makan yang paling femes dekat Teluk Intan tu tak silap namanya Mastan Gani Rojak dan Mee baru saja berkemas meja... aiii.. memang tak ada rezeki nampaknya... :'(
ooooo... memang sah condong

Tak sangka pulak rumah di kampung tu rupanya tengah berbumbungkan rambutan yang lebat berbuah merah ang-ang kata orang Kedah. Saya petik dan makan rambutan bawah pokok sahaja. Jangan suruh saya memanjat sebab memang tak pandai. ER??? Jangan harap!! Huhuhu. Pekan Sabtu dan pasar malam pula sedang berpesta buah delima dari negeri China yang tak berapa merah merkah. Tapi saya pulun jugaklah beli sebab harganya boleh dikatakan 50% lebih murah dari biasa. Jadi, beberapa hari di kampung, dalam mulut ni asyik mengemam biji delima sambil tengok cerita Panca Delima lagi.. hihi..


Haaaaaaaaaa.. ini kepala ikan dari Restoran Nasi Kandar paling femes di Pulau Mutiara. Saya tak tanya berapa harga sebijik kepala ni. Selain tak berani nak tanya, saya juga bukan hantu bab kepala ikan ni. Yang penting bila makan di sini, kuah mahu lebih!!!
macam biasa pergi Penang wajib naik feri... Yaya berangan nak naik cruise, hihi


Ops! Terbabas sikit.. lepas kecewa dengan tertutupnya kedai Mastan Gani tu, kami makan benda yang biasa-biasa jer di Teluk Intan. Tapi ER nak juga singgah ke Taiping katanya nak pekena Doli Kuey Teow. Tapi, bila lalu dekat medan Selera Taiping tu kepalanya dah ke lain sebab dah ternampak benda lain. Kita layankan jerlahhhh.... tapi kesudahannya, semua orang dah senak sebab kenyang lagi makan di Teluk Intan tu, apa lagi, makannya separuh, yang lain bungkus, hahaha...

Itulah sahaja, sekian.. wassalam.

Wednesday, November 21, 2012

WALAUPUN KECIL USAHAKU

ASSALAMUALAIKUM...



Mari mulakan langkah pertama... Usaha kita mungkin nampak kecil, nampak sia-sia tapi besar kesannya kalau kita bersatu hati, insyaAllah...


Seperti cerita tentang Nabi Ibrahim AS...

Maka tersebutlah sebuah kisah di mana Nabi Ibrahim dibakar di dalam api yang amat besar oleh Raja Namrud. Melihatkan kejahatan Raja Namrud, seekor burung kecil oleh disebabkan rasa sayangnya kepada kekasih Allah Nabi Ibrahim, ia lantas mengambil air dengan menggunakan paruhnya yang kecil dan dititiskan ke atas api yang besar itu. Perbuatan burung kecil itu telah ditertawakan oleh burung-burung yang lain.

"Usahamu itu hanya sia-sia, api yang besar itu tak mungkin terpadam dengan setitis air itu", mereka mengejek.

Lalu burung kecil itu membalas,

"Aku percaya bahawa Allah tidak akan menanyakan kepadaku sama ada api itu berjaya dipadamkan atau tidak, tetapi Allah pasti akan bertanya apa yang telah aku usahakan untuk memadamkannya."

Thursday, November 8, 2012

TEKAK SERI KANDI

ASSALAMUALAIKUM...

NAMPAKNYA Tuan Tanah Kedaung ni meroyan lagi. Duluuuuu, siapa yang pernah berkunjung ke blog saya lama dulu, sejarahnya nama blog ini adalah "Apa Cerita Sari?" Oleh sebab jiwa saya ini sedikit jiwang, nama blog tu langsung tak melekat di hati. Kemudian saya tukar, ALAM SARI... berinspirasi dari perjalanan pulang ke selatan yang melalui satu papan tanda tertulis Alam Sari yang terletak di Bangi, Selangor. Bukan sahaja nama blog saya tukar, nama di facebook juga tidak kekal. Dulu, saya gunakan nama Yusa Sari Ibrahim, di blog pula Sari Yusa Ibrahim. Ada yang bertanya, yang mana satu betul, Sari Yusa atau Yusa Sari. Dua-dua betul, dua-dua tak salah, kedua nama tersebut boleh didapati dalam nama penuh saya yang tercatat dalam surat beranak. Kemudian, bila pulang berjalan dari negara seberang, saya tukar lagi nama di facebook, sebelum tu nama asal Yusa Sari tu saya tukar sama dengan nama blog iaitu Sari Yusa. Lepas tu, saya hilangkan nama Yusa, saya tambah Permata di hadapan nama Sari, jadilah Permata Sari Ibrahim ;-)))) ya... memang mengada-ngada ;p

Laksa ini rezeki Jumaat malam Sabtu lepas, air tangan kakak dan mak saya. Gambarnya saya post di fb, sajalah nak bagi gempak, saya taipkan 'caption' Laksa Tanah Jauhar. Idea itu datang tiba-tiba. Sebagai seorang anak jati Johor yang sangat sebati dengan sejarah asal-usul negeri tumpah darah, perkataan Jauhar tu dah lama saya tahu dijadikan gelaran oleh pedagang Arab yang berdagang menjalankan perniagaan rempahnya di sini ratusan tahun dulu. Jauhar bermaksud, Permata Berharga. Orang-orang Siam pula menyebut Johor sebagai Gangganu yang bermaksud Batu Permata. Saya pula, Permata Sari... hihihi.. perasannya lahaiiiii.

Seri Kandi?? Sajalah nak perasan darah Tun Fatimah... jadi saya perkenalkan nama blog saya yang harapnya kekallah untuk kali ini, Seri Kandi Tanah Jauhar. Nama yang sama saya gunakan sebagai pengarang dan nama di fb, harapnya tiada lagi yang keliru siapakah gerangannya Seri Kandi Tanah Jauhar ni ya, hiks.

Resepi laksa ini jangan ditanya sebab saya cuma tahu makan saja sejak dulu. Kalau disuruh masak, ya ampunnnn. Saya paling tidak gemar memasak benda yang renyah macam laksa ni. Ikannya harus disiang, direbus, diambil isinya dan dikisar. Lepas tu nak kena siapkan rempah-ratus untuk kuahnya. Ulam-ulamnya kena potong halus. Ibu saya harus berleter tujuh hari tujuh malam kalau potongnya kasar-kasar macam nak bagi kambing makan katanya, uhuks! Baik laksa Johor, laksa Penang, laksa Kedah, asalkan bunyinya laksa sedaya upaya saya menolak kalau disuruh masak. Tapi kalau disuruh makan saya sanggup dua tiga pinggan walaupun masa tu tengah ikut program merampingkan badan ;p


Yang ini pulak Popia Basah... ooooo, pastinya bukan air tangan Seri Kandi tapi SS Ali. Sejak sekolah sampai la ni, popia SS Ali juga yang paling sedap di tekak ini dan yang sedap juga pastinya popia basah air tangan mak mertua. Tapi itulah kali pertama dan terakhir (mungkin) saya makan popia basah Tok Min iaitu mak mertua saya kerana beliau kini uzur, Alhamdulillah sempat belajar dengan mak cara nak buat popia ni cuma seperti saya katakan tadi, kerja yang renyah saya lebih suka beli. Nak menyiapkan kulit popia tu pun terkial-kial di tebing dapur, huhuhu.

Akhir kalam, Salam Sayang, Wassalam.

p/s : Blogger yang menjadi suri teladan Seri Kandi, Kak Jun Cupcakekasih akan menjalani pembedahan hari ini. Marilah kita sama-sama doakan semoga semuanya berjalan lancar dan Kak Jun cepat sembuh, Aminnn... Amin.. Ya Rabbal Alaminnn.

Thursday, November 1, 2012

KASIH IBU KASIH ANAK

ASSALAMUALAIKUM...

RASA terpempan membaca status fb seorang kawan alam maya baru-baru ini... :'(


Bersamalah kita ambil pengajaran dari kisah benar ini... wassalam.

Kredit to Marina Ibrahim yang membenarkan saya berkongsi status ini.

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?