TADAAAAAAAAAA!!
percubaan pertama.. kurang lawa sebab kurang yakin bila lampu hijau tu nyala.. betul ke dah masak?? jadi tutup balik.. hehehe |
panassssssss!! |
PIE SOTONG CARBONARA
Resepi : Alam Sari
Catatan : semuanya adalah anggaran sahaja ya, bukan tepat
1 sb margerin atau mentega
2 sb tepung gandum
1/2 tin susu cair
3/4 cwn air
4 ekor sotong dihiris nipis dan direbus 3-4 minit
sedikit daun parsley cincang (saya guna ready made dalam botol)
sedikit serbuk lada sulah
garam secukup rasa
sedikit sos tomato
sedikit cheddar cheese disagat
8 keping short crust pastry
(dicadangkan guna puff pastry untuk tutup pie - saya guna crust pastry serbaguna jenama kawan)
CARA-CARA :
1. Panaskan margerin atau mentega. Masukkan tepung gandum dan kacau cepat-cepat sehingga kental.
2. Masukkan susu cair dan air serta garam, kacau selalu dengan api sederhana. Bila bancuhan semakin pekat, kecilkan api dan terus kacau sehingga pekat.
3. Masukkan serbuk lada sulah. Tutup api, ketepikan.
4. Terap short crust pastry dengan penerap bahagian base dan puff pastry dengan penerap bahagian top.
5. Letakkan short crust pastry dalam mangkuk 'PM'. Letakkan sedikit sos tomato, beberapa keping sotong dihiris dan masukkan 2 sudu bancuhan susu dan tepung gandum tadi.
6. Taburkan cheddar cheese dan daun parsley cincang. Tutup dengan puff pastry, dan turunkan penutup 'PM'. 'on'kan. Biar sehingga lampu hijau menyala, (memang cepat masak tak sampai 7 minit.. hehe) pie sedia dihidang. Buat sampai habis.
Nota : Bagi mereka yang tiada 'PM'
Nyummy!!!!
P/S : ER dah request Pie Daging... urmmmm...
wah menu terbaik ni
ReplyDeletenak cikit kak..hantar lah sini..
ReplyDeleteWaaaahhh dah rasmi... Nurul masih lagi berbalut.. Nak try buat ngan mak.. hehehe..
ReplyDeleteAkak time kasih bg hadiah.. Cantik.. :)
Wahhhhh. tahniah! Ini barulah pemenang pie maker namanya, terus tunjuk hasil. Caayalah.. :D
ReplyDeleteps: saya tunggu tayangan pai daging tau..
Mak Oiiiii...ngancammmnya SArii... perghhhh!!
ReplyDeletesedapnya~~~~~~~~~~~~(T_______________T)
ReplyDeleteKena ngendenglah nampak gayanya kakak ni Yus. Bila buat banyak kenalah koling-koling nak juga rasa pie hasil guna PM baru hihi...
ReplyDeleteTahniah.Nampak sedap pie sotong carbonara.
ReplyDeleteaduhhh.. ngancamnyerr!!
ReplyDeleteas*salam
ReplyDeletenpk sedaplah..1st time Ady dgr pie sotong...
salam sari, me da buat cuma x sempat nk buat entry, me guna my chef chef mail semur daging betawi buat filling, mmg yummeh, nanti kita bust n3 jgn gelak tgk roper pai kita sbb buat pastry sendiri msin tibai je gan my son hihihi
ReplyDeleterasmi dah pie maker tu.hehehe.. jadi lapar plak..
ReplyDeletewaaaa...kecur air liur...!! kan lia dah kata mesti lps ni b'mcm2 jenis pai akan muncul kat blog "alam sari"... :) kita tunggu kemunculan pai daging idaman ER yer...heheee
ReplyDeletemcm hari sotong sedunia je hari ni...kite pun masak sotong jugak
ReplyDeletenyampas tau... kat sini kene wat pastry sendiri :(
ReplyDeleteBau pie maker tu sampai sabah la, bukan bau sotongnya...haha..
ReplyDeleteWawawawaw... Nie lebih nk nangis dr sambal goreng...
ReplyDeleteNak pie gak.. ER. Dan yaya.. Ingat cik Ayu klau bonda buat ya....
~ yummy..sedapnyaa pie..senang keje ada pie maker kan kak..cepat dan mudah..hmm..tringin nak mengepai jgk lahhh ^^
ReplyDelete~ yummy..sedapnyaa pie..senang keje ada pie maker kan kak..cepat dan mudah..hmm..tringin nak mengepai jgk lahhh ^^
ReplyDelete