MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri chocolate lava Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Wednesday, December 28, 2011

MEDAN... CUKUPLAH SEKALI!




ASSALAMUALAIKUM wbt



FUHHHHHHHHHH!! Bersawang betul rumah kita nikan, dah lama tak berjenguk kerana sibuk bercampur dengan penyakit M bila tak sibuk. Tahu-tahulah kan, kalau sibuk, makanya kita menjadi penat. Bila penat memang tak ada hati pula nak berblog apatah lagi berjalan-jalan ke blog sahabat yang lain. Pulak tu, entah apalah penyakit yang melanda, saya masih lagi tak dapat masuk ke blog sendiri kecuali menggunakan Samsung Tablet saya. Sedih.. sedih... Banyak jugalah blog kawan-kawan yang tak dapat dijengah, haiiii... apa nak buat, nasib badannnnnnnn.. nak hantar lappy gi berubat pun tak berkesempatan jadi dok diam-diam sajalah.. huhu.



Pada cuti sekolah kali ini (hehe.. macam karangan darjah lima pulak) saya sekeluarga telah berkunjung ke Medan, Indonesia. Punyalah gatal kaki nak sangat terbang di celah awan. Pulak tu bila klik harga yang tertera di laman web Malaysia Online cuma RM11 sahaja. Berbaloi-baloi tau sebab empat kali naik pesawat. Ialah.. memanglah tak termasuk caj-caj lain tapi kalau dah campur caj-caj lain pun masih murah lagi, jadi setelah berhari-hari berfikir semasak-masaknya, saya dan suami mengambil keputusan untuk bercuti ke Medan. Kalau ada yang belum kenal dengan kami, kami ni memang jenis yang orang kata tu, 'GAMBLE' jer. Ya.. ya.. saya tahu, gamble tu maksudnya berjudi, haram.. tapi gamble kami ni maksudnya.. mempertaruhkan nasib.. orang kata terjah jer, nasiblah macam mana nanti sebab percutian ke Medan ini adalah percutian yang tidak dirancang.. kwang.. kwang.. kwang..!! Belum mohon cuti, tak tempah bilik hotel, tour guide dan sebagainya. Elok-elok sahaja saya tempah tiket RM11 tu, esoknya harga tiket dah naik sepuluh kali ganda, jadi nasibbbbbbbbbbbb BAIK!



Alhamdulillah, cuti pun diluluskan. Misi diteruskan dengan menyelusuri laman sesawang tentang Medan ini. Hotel mana nak duduk dan tour guide mana yang nak diikut. Mujur saya ada dua orang kawan yang pernah bercuti ke Medan, yang seorang tu komennya positif yang seorang lagi positif +negatif.. urmmm. Masa ni hati pun dah berbolak-balik tapi apakan daya, tiket pun sudah dibeli dan hotel pun telah ditempah. Memang tak sangka sebenarnya, sewa mobil berserta supir di Kota Medan amatlah mahal berbanding Bandung dan Bali yang pernah saya kunjungi sebelum ini. Ops!! Ramai yang bertanya sebenarnya, kenapa kami suka ke Indonesia, meh saya selit sikit jawapannya, kerana di sini senang mencari makanan halal (tapi tidak di Bali, rupanya di sana banyak babi guling.. hehe). Berbalik kepada sewa mobil berserta supir tadi, rata-rata komen menyatakan, harga sewa di sana sekitar IDR600.000 iaitu bersamaan dengan 6 x RM35 = RM210. Pertukaran wang IDR100.000 = RM35. Lumayan kan... berbanding di Bandung dan Bali yang kami bayar dengan RM150 sahaja. Oh!Ya.. harga yang kami bayar ini tidak termasuk duit parkir ya.. adush!



Memang banyak tempat menarik yang dicadangkan di blog mereka yang pernah ke Medan tetapi rasa nak pengsan (tu belum sampai lagi) bila membaca perjalanan dari Kota Medan ke Danau Toba (tempat paling menarik dicadangkan jika ke Medan) adalah empat jam. Sebab dah biasa menempuh perjalanan jauh dan panjang pergi kerja.. balik kerja... balik kampung lebih lapan jam, tersangkut di kesesakan lalu lintas berejam-rejam maka saya dapat rasakan perjalanan empat jam ini pasti membuat saya separuh pengsan maka Danau Toba terkeluar dari senarai lawatan. Saya tidak sanggup.. tolonggggggggg!! Jadi, saya cakap dengan ER, kita sampai Medan nanti kita cerita mana nak pergi dan ke mana akan pergi. ER yang dah mula suspens pun bersetuju saja dengan agenda saya. Yang penting kami mahu makan nasi padang... erkkk!!! Agenda utama ya ;))



Sebaik sahaja pesawat mendarat di Lapangan Terbang Polonia, Medan, hati bersorak girang. Wah!! Hari ini saya dapat menjejakkan kaki di Medan. Ibu kota ketiga yang terbesar di negara Indonesia yang terletak di Sumatera Utara. Sebaik turun dari pesawat kami dibawa menaiki bas menuju ke Balai Ketibaan. Prosedur mengecop pasport tidak serumit di Bandung. Ia berlangsung dengan cepat dan kami cepat-cepat mendapatkan beg. Menurut seorang teman, kalau anda sampai di Medan, jangan sesekali membiarkan orang lain yang tidak anda kenali mengangkat beg anda, jangan melayan sapaan mereka yang beriya-iya menolong anda kerana semuanya inginkan tips. Silap haribulan mereka akan mengambil beg anda kecuali anda bersetuju untuk mengikut tour guide mereka. Owh! Itu cerita negatif yang saya dengar dari teman, jadi sentiasa berhati-hati dan awas! Huhu. Tapi tunggu punya tunggu (kami sampai jam 3.10 waktu Indonesia) sehingga jarum jam hampir mencecah ke angka 4, kami masih lagi belum mendapatkan beg. Semua beg dari penerbangan KL dan Penang dicampur aduk, langsung tiada prosedur. Berpinar mata bila melihat beg bertimbun-timbun yang hampir sama. Hampir sejam, barulah beg kami ditemui. Peh! Lega... selesai satu perkara. Hati risau sebab kami dah berjanji dengan pihak hotel Garuda Plaza yang akan menyambut ketibaan kami. Memang tak boleh pakai langsung, sampai hampir jam 5 bayangnya pun tak nampak. Berkali-kali ER telefon dan jawapannya dalam perjalanan. Adoiiii!! Sedih tak??



Sedih tauuuuuu... Tak pernah jadi macam ni... huhu




AKAN BERSAMBUNG.....

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?