MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidiladha aidilfitri ais krim apa cerita apam apom arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel berkelah bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI boat noodle Boboiyot bola Bono boycott buah bubur bulan burasak burger cake in jar cendawan cendol cerita bersiri chocolate lava churros Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut drama drama bersiri durian embun evaros fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah hotel ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing kangkung Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga Kemahkotaan kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron madu makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti popiah premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sandwich sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah teater Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel thailand tinggi tmj tomato tomyam tortilla tudung tulang Tunku Jalil twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan ulasan buku untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Wednesday, May 20, 2015

TRIFFLE CHILLED STRAWBERRY CHEESE CAKE

Assalamualaikum...
 
 
KEK yang Sk sediakan untuk ulang tahun Sk baru-baru ini. Memang setiap kali hari jadi sekarang suka nak mencuba kek-kek yang pelik yang tak macam kek hari jadi. Alaaa... mengaku ajelah yang sebenarnya tak pandai nak deco kek hari jadi, hahaha. Entahlah, rasa skill nak mendeco tu dah ke laut dan tak ada cukup kesabaran dah nak mendeko. Asal boleh sudah. Sebab tulah Sk tak berani nak mengambil tempahan kek hari jadi atau kek orang kahwin takut merosakkan majlis orang, huwa huwa huwa!
  
 
 
Idea untuk membuat kek ini timbul bila Sk tengok satu posting mat saleh di fb. Tapi cuma video semata tanpa resepi dalam Bahasa Inggeris atau Melayu pun berlatarbelakangkan irama lagu yang catchy. Hati tertarik bila tengok deretan strawberry yang disusun keliling kek tu tau. Jadi Sk pun tirulah.. meniru jerlah kerjanyakan.. huhu..
 
 
Haaa... kan Sk dah cakap, SK ni tak cukup kesabaran. Pecah sikit lapisan bawah tu kan, sebab buat kerja asal boleh, tak cukup sabar nak mengadun dasar kek tu, huhu. Sk gunakan biskut merry sahaja sebab tak jumpa Digestive Biscuit di pasaraya. Tak sempat nak pergi bakery shop, sebab macam cream cheese tu memang ada stok kat rumah jadi malas nak pergi kedai semata-mata nak beli biskut tu.
 
 
 
Untuk chilled cheese cake tu, Sk follow resepi Che Mat Gebu tapi bila Sk dah tuang adunan tu dalam loyang, rupa-rupanya sukatan untuk satu adunan kek tu tak cukup untuk menenggelamkan buah-buah strawberry yang Sk susun di sekeliling loyang. Nasiblah cheese banyak, kan.. jadi Sk putar lagi satu adunan, barulah semua strawberry tu dilitupi kek. Errr... ada yang nak minta kek ni, maaf ya, dah habis dah, Sk pun telan-telan ailio sambil taip ni, hahaha. Jomlah tengok resepi dan langkah-langkah menyediakannya.
 
 
Sk gunakan loyang 4 segi 8"x8". 
Kalau guna loyang bulat (loose pan) lagi cantik kejadiaannya tapi Sk tak yakin nak guna loyang tu, takut kek terpelanting.. hahaha.
Ok, alas loyang dengan plastik ya dan lebihkan plastik biar terkeluar dari loyang supaya senang nak angkat kek tu keluar dari loyang. 
Untuk dasar kek, anda boleh ikut citarasa sendiri ya. Sama ada nak gunakan kek (yang dibakar terlebih dahulu), biskut digestive atau biskut oreo. Sk nak jimat, guna biskut merry jer.. maklumlah beranak tengah bulan, hahaha. Tu yang bagi alasan malas nak pergi kedai bakery, hihi.
Okey, biskut merry tu kisar halus ya, lepas tu campurkan dengan mentega atau margerin,  ramas rata sampai boleh dikepal, kemudian tekan rata-rata di dasar loyang dengan menggunakan sudu atau sebagainya.. asalkan rata macam dalam gambar di bawah... kemudian simpan dalam peti sejuk.
 
Jom semak resepi penuh..
 

Triffle Chilled Strawberry Cheese Cake
 Size loyang 8"

Base :
200 gm biskut merry
80 gm buttercup
*sediakan loyang
 
Cara :
Kisar halus biskut merry, gaul rata dgn buttercup.
Kemudian tekan rata-rata di dasar loyang yg telah disediakan tadi.
Simpan peti sejuk.
 
Sediakan kek :
 
(A)
3 sb gelatin halal
250 ml air panas
(kacau rata gelatin dan air panas hingga gelatin larut.. ketepikan)
(B)
500 gm cream cheese
120 gm gula halus
(Pukul cream cheese dan gula hingga sebati.. ketepikan)
(C)
400 ml whipping cream
(Pukul hingga kental)
 
Kaup balik (B) & (C) guna spatula sehingga sebati.
Tapiskan (A) ke dalam (B) & (C) tadi. Gaul rata.
 

Cara sediakan kek :
 
1. Potong tampuk strawberry dan belah dua strawberry itu. Kalau besar sangat atau strawberry tak cukup, boleh belah tiga macam gambar di atas.
 
2. Keluarkan loyang yang dah siap base tadi dari peti sejuk.
 
3. Susunkan belahan strawberry di sekeliling loyang. Yang rata mengadap tepi loyang.
 
P/S untuk keselamatan sepitkan plastik yg terjulur tu guna penyepit yang sesuai.
(Sk guna sepit kain, haha)
 
4. Tuangkan adunan cheese tadi ke dalam loyang sampai habis.
Boleh ratakan jika perlu atau hentak loyang perlahan.
 
5. Simpan loyang semula dalam peti sejuk semalaman atau sehingga ia mengeras.

 
 

 
Bila kek dah keras, sediakan jelly.
 
Bahan-bahan :
 
1 kotak jelly kristal nona perisa rasberry (tak pasti ada tak perisa strawberry)
400 ml air panas
 
Kacau sampai larut kedua-dua bahan dan tuang perlahan-lahan ke dalam loyang cheese cake tadi. Biar jelly beku dan sedia utk dihidangkan.
 
 
 
Kredit Resepi Asal :

4 comments:

  1. Cantiknya kak.....konpem sedap tu kan. Jauh la pula...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum,
    Cantiknya, nak ambil resipi yee,
    cik erna

    ReplyDelete
  3. Alamak, maaf silap taip nama plak,
    Sari yee

    ReplyDelete
  4. nmpk sedap ..tak pernah lg buat nihh...boleh cuba!

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda Sukakan Ini?