MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidiladha aidilfitri ais krim apa cerita apam apom arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel berkelah bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI boat noodle Boboiyot bola Bono boycott buah bubur bulan burasak burger cake in jar cendawan cendol cerita bersiri chocolate lava churros Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut drama drama bersiri durian embun evaros fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah hotel ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing kangkung Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga Kemahkotaan kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron madu makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti popiah premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sandwich sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah teater Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel thailand tinggi tmj tomato tomyam tortilla tudung tulang Tunku Jalil twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan ulasan buku untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Thursday, August 13, 2015

RESEPI AYAM PANGGANG KUALI YANG TERAMATLAH SEDAPNYA

Assalamualaikum...
 
KALAU tanya dengan Sk, apakah lauk yang terpaling menjadi kegemaran Sk untuk dimakan bersama nasi putih memang sukar hendak menjawab. Kalau sebut Asam Pedas Ikan Mayong pun angguk, Sotong Masak Hitam pun angguk, Kari Daging pun angguk, Masak Lemak Cili Padi pun angguk, Sambal Tumis,  Sambal Belacan semua suka. Tambah lagi ibu Sk adalah seorang surirumahtangga yang sentiasa mevariasikan masakannya setiap hari membuatkan Sk tak pernah jemu dengan apa yang ibu masak. Dan ini adalah antara resepi ibu yang paling Sk suka.
Memang berpinggan-pinggan nasi boleh habis. Kalau kuah di periuk tinggal sikit, memang ambil nasi masuk dalam periuk dan selet sampai licin.. hahaha.
 
Tak pasti bagaimana masakan ini mendapat namanya. Sk rasa mungkin dari cara masakannya di mana bahan utama yang kita hendak gunakan tu akan digoreng terlebih dahulu. Ibu Sk tak makan ayam, jadi biasanya ikan tenggiri atau kembung menjadi pilihan. Guna ikan bawal atau selar pun sedap asalkan jenis ikan yang berisi. Kurangkan garam ketika memasak takut terlebih masin nanti kerana ikan atau ayam kita tu dah goreng berkunyit dan garam dahulu. Cara memasaknya sama macam kita nak masak asam pedas cuma kita gunakan santan.
 
Sebenarnya hari tu, Sk makan di rumah ibu (Angah) dan inilah masakan yang dihidangkan. Iman asyik puji sedap dan tanya sama ada Sk pandai tak masak lauk ni? Kenapa tak pernah masak? Sk jawab sebab babah tak makan. Jadi, dia pun atur plan bila tahu babahnya kerja malam,  semalam dia minta Sk masakkan. Mula nak guna ikan tapi malas pulak nak defrost ikan yang dah macam kayu dalam peti ais tu. Kebetulan malam sebelumnya Sk ada menggaram kunyit ayam untuk digoreng, jadi nak cepat punya pasal ni gunalah ayam. Rupanya Iman cakap baru nak tanya, kalau guna ayam sedap tak. Memang rezeki Imanlahhh.. dapat makan Ayam Panggang Kuali ni.. hehehe. Sampai jer rumah semalam, terus singsing lengan memasak. Menjelang maghrib dah pun siap. Lepas maghrib teruslah ngapppp! Panjang pulak celotehnya.. ya ampunnnn... Jom tengok resepi!
 

Resepi Ayam Panggang Kuali
(Boleh gantikan dengan ikan atau makanan laut yang lain)

Bahan-bahan:
Beberapa keping isi ayam (kunyit dan garamkan terlebih dahulu)
 kemudian di goreng dengan api yang kecil sehingga masak.
tips : jangan guna api besar nanti ayam atau ikan kita keras kematu. 
Dah siap goreng.. ketepikan.

1/2 labu bawang besar*
5 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
setengah cawan cili kering *kisar
1" halia diketuk
2 batang serai diketuk
minyak untuk menumis
3/4 cawan santan cair
1 senduk santan pekat
1 keping asam gelugor
beberapa helai daun limau purut
garam secukup rasa

Panaskan minyak masak.
tumis bahan-bahan kisar bersama serai dan halia yang diketuk sehingga garing dengan api perlahan.
Masukkan santan cair dan asam keping.
Kacau sentiasa sehingga mendidih.
Masukkan ayam yang dah digoreng tadi.
Masukkan juga santan pekat. 
Kacau selalu.
Perasakan garamnya.
Masukkan daun limau purut yang disiat-siat.
kacau sekejap dan bolehlah ditutup apinya.

selamat mencuba.



2 comments:

  1. Laaa.... kakak ingatkan panggang macam sate tu
    Berkuah itu yg sedap ye Iman:)

    ReplyDelete
  2. Sedapnya... resepi pun senang.. nanti boleh cuba

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda Sukakan Ini?