Assalamualaikum...
INI antara masakan kegemaran ER setiap kali kami makan di Restoran Makanan Laut.
Tak banyak restoran pun yang ada baby squid ni tapi
biasanya kalau ke Restoran Yeo di Gelang Patah mesti ada.
Kalau tak ada tu hampa jugaklah dia.
Tak musim sotong beranak katanya.. hahaha.
Mehlah Sk kongsikan cara memasak Baby Squid Goreng Madu ni.
Senang sangat.. tak yah nak berempah bagai
yang penting rasanya mabeles.
Baby Squid Goreng Madu
500 gm baby sotong (bersihkan, buang tulangnya)
Toskan baby sotong betul-betul
Panaskan minyak yang banyak (untuk goreng tenggelam) dalam kuali
Bila minyak dah betul-betul panas, masukkan sotong
Goreng 2 minit
Angkat dan toskan dalam penapis.. ketepikan
Bahan Sos Madu:
1/2 sb minyak masak
1 sb cili padi cincang
1/2 labu bawang Holland dibelah-belah
1 1/2 sk gula merah atau gula pasir
2 - 3 sb madu
sedikit kicap pekat
sedikit hirisan nenas dan timun
Panaskan minyak masak dalam kuali
Tumiskan cili padi cincang
Masukkan gula dan madu
kacau sehingga ia berbuih-buih
Masukkan sotong dan bawang Holland
Besarkan api, gaul rata sotong dan madu dalam seminit
Tutup api, masukkan nenas dan timun, kacau sekejap.
Siapppp!!
Lain kali bolehlah ikut cara SK
ReplyDeleteBiasa kakak tak letak nenas timun.
Tapi kakak biasa letak black-pepper
Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
ReplyDeleteJika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)
Belum pernah beli baby ni......mata dia takyah buang eh?
ReplyDelete