Assalamualaikum...
INILAH yang terhasil bila Pak Inche dah jemu dengan nasi, sambal dan kari.
Nak makan bihun sup yang gitu-gitu aje katanya.
Tapi nanti sekejap dia soh bubuh daging
sekejap dia soh bubuh sotong
sekejap suh bubuh udang
Aik.. tadi kata nak bihun sup yang gitu-gitu
Ni banyak pulak yang nak dibubuhnya
Lagi.. nak soh letak fish ball dan fish cake banyak-banyak
Agagaga
Bihun Sup Gitu-Gitu
Bahan-bahan :
Bihun secukupnya.. dicelur hingga lembut dengan air panas suam.. tos dan ketepikan.
Bahan Sup :
1 - 1.5 L air
2 genggam ikan bilis
4 - 5 ulas bawang putih diketuk dan dipecah-pecah
1 sb minyak bijan
Fish Ball
Fish Cake
Udang
Sayur Sawi secukupnya
garam secukup rasa
Bahan sampingan untuk dimakan bersama :
Cili Jeruk atau hirisan cili padi
kicap cair
Didihkan air dengan ikan bilis kira-kira 15 minit
Keluarkan ikan bilis dari periuk
Masukkan bawang putih yang dah dipecah-pecah boleh hiris juga jika mahu
dan minyak bijan
biar sup terus mendidih
masukkan pelepah sawi (batangnya)
Fish Cake
Fish Ball
Udang
Biar 3 - 4 minit
Masukkan daun sawi
dan garam secukup rasa
Masak lagi 1 - 2 minit
Siapppp!!
Notakaki : Boleh gantikan garam dengan kiub ikan bilis jika suka
Sk memang jarang gunakan kiub atau serbuk perasa dalam masakan.
Wahh...sedap itu. feveret saya bihun sup.
ReplyDelete