Misteri Ketupat😮

Seri Kandi Tanah Jauhar
8
Assalamualaikum...


Dah seminggu kita raya. Macam-macam juadah kita nikmati. Dari nasi impit, rendang dan pelbagai lagi makanan tradisi rakyat Malaysia. Tapi tahukan anda, Ketupat, kupat atau tipat mengikut panggilan setempat di alam nusantara adalah tradisi yg telah menjangkau lebih dari 100 tahun? Daun kelapa muda menjadi bahan penting dalam menghasilkan ketupat ini. Siapa yang masih ada moyang mungkin boleh bertanya bagaimana hidangan ini menyerikan Hari Raya😄.

Zaman dahulu orang merantau akan membawa ketupat sebab ianya tahan lama dan kadang-kadang menjangkau lebih 3 hari. Makanan tradisi ini seumpama penyelamat di kala teknologi moden masih jauh terjangkau. Pengetahuan nenek-moyang (grand grand mother) kita walau mereka tidak tahu prinsip sains makanan tapi akal budi mereka jauh ke depan. Seperti tudung saji yang memanjangkan jangka hayat makanan, ketupat juga selamat di makan dalam tempoh masa lama. Apa yang menyebabkan ia tahan lama?

Proses memasak ketupat yang lama melebihi 4 jam telah mengikat struktur air dengan kanji dan komponen lain nasi seperti protein dan lemak. Air ini amat penting dalam pertumbuhan bakteria atau mikroorganisma. Oleh kerana kandungan air yg sudah terikat dan berkurangan, maka bakteria akan terencat untuk membiak. Ini yang menyebabkan dan antara faktor ketupat tahan lebih lama. Mikroorganisma memerlukan keaktifan air (water activity) 0.95 ke atas untuk membiak dengan cepat. Nilai 0.95 ini bolehla di samakan dengan 95% kandungan air bebas (air yang tidak terikat dengan struktur nasi).

Selain itu daun ketupat juga berfungsi memberikan aroma yang harum dan sedap pada ketupat. Ia juga melindungi nasi ketupat dari terdedah ke persekitaran pada tahap minima. Siapa masa ingat lagi eksperimen Louis Pasteur?, prinsipnya sama dalam memanjangkan hayat makanan. Bijak kan orang dulu😉. Selainnya,  bagaimana daun ketupat boleh memanjangkan hayat ketupat mungkin boleh dilakukan kajian saintifik. Mungkin juga  'properties' daun ketupat mengandungi elemen anti-viral💁‍♂️

Selanjutnya, tip berikut mungkin berguna bagi memastikan ketupat tahan lama,

1. Pilih daun ketupat yg masih muda dan tidak terlalu tua. Daun yang tua akan cepat patah dan merosakkan isi ketupat.

2. Masak dengan sempurna hingga isi ketupat betul-betul kental (tidak lembik). Proses ini mungkin mengambil masa berjam-jam.

3. Toskan ketupat dari air rebusan selepas masak dengan sempurna. Dikhuatiri air rebusan yg masih terdapat pada ketupat akan mencemari dan menyebabkan ketupat tidak tahan lama.

4. Gantung ketupat di tempat yang terlindung (dari matahari dan persekitaran yang tercemar). Jangan simpan atau letak ketupat di atas meja atau lantai. Ia akan menyebabkan ketupat cepat rosak sebab pemeluapan dan pencemaran boleh berlaku. Sentiasa amalkan Lihat Hidu Rasa sebelum memakan atau

5. Simpan aje di dalam peti ais tidak lebih dari 3 hari🙃

Marilah kita pastikan khazanah negara ini terus terpelihara agar ia dapat terus dinikmati generasi akan datang. Amalkan budaya keselamatan makanan bagi mengelakkan pencemaran dan keracunan✌



Post a Comment

8Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. zaman skrng ni kena prepare dedua.. yg traditional n yang bungkus punya.
    sebab orang mai xdan nak hidang yang traditional x menang tgn nak anyam..

    ReplyDelete
  2. Takde ketupat macam tak sahlah raya.

    ReplyDelete
  3. Ohhhhh, nice infoo..baru kutahuuuuu, selama ni x pernah ketupat tahan lama kat dapur, sehari dua je habis dahhhhhh. bahahaha..

    Memang bijakkkkkk org dedulu ni...fuh....

    ReplyDelete
  4. SELAMAT HARI RAYA!!! bestla entry ini.. done follow u, follow me back :) http://acuyuhan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Kalau raya takde ketupat, memang tak raya lee gamaknya!

    ReplyDelete
  6. kalo balik bintulu, wajib ada ketupat ni...tapi ketupat mamak adalah ketupat pulut...datang johor baru tau ada ketupat nasi..hihi

    ReplyDelete
  7. Join yuk di chanelku yang seger...
    banyak film terbaru yang memanjakan mata loh...

    STREAMING NONTON BOKEP GRATIS ..!!
    Kumpulan BOKEP Terlengkap Terbaru Terpopuler & Ter-Update By SUKABOKEP

    SUKABOKEP

    BOKEP INDO NGENTOT ASIK

    BOKEP BARAT NGENTOT MANTAP

    BOKEP JEPANG NGENTOT NIKMAT

    BOKEP KOREA NGENTOT PUAS

    FILM SEMI NGENTOT SERU

    SKANDAL ARTIS, MODEL, SELEBGRAM TERBARU 2020

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!