MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Friday, September 28, 2012

PUDING LAPIS KACA

ASSALAMUALAIKUM...

DAH lama resepi Puding Lapis Kaca ini bersarang dalam draf saya. Sebenarnya setiap hari ada macam-macam yang saya nak tulis dan tunjuk tetapi setiap hari juga saya kesibukan dan bila kerjanya dah agak reda kepala pun penat jadi idea pun ikut sama kering-kontang macam bumi Johor yang asyik panas menyengat. Tetapi malam semalam sedang enak kami menjamu selera di Stulang Laut, hujan turun tiba-tiba. Mujur kami duduk di bawah bumbung kalau tidak terpaksa main lari-lari sambil bawa pinggan nasi yang banjir dengan kuah tomyam, hehehe. (Apa kena mengena cerita makan tomyam dengan puding lapis kaca ni Sari?? ;p) Oleh itu saya minta maaf banyak-banyak jika kebelakangan ini semacamnya tidak kelihatan saya singgah ke blog kalian, saya ini ibaratnya dah macam main kejar-kejar dengan masa pulak sekarang. Putaran jam tu rasanya macam begitu cepat lebih-lebih lagi bila tengah tidur, sekejap jer dah pagi, hehe. Yang peliknya, hari demi hari beredar tapi tak juga sampai hujung bulan, kih kih kih. Nilah akibat gaji dapat cepat sebab nak raya bulan lepas, huhuhu.

Cerita tentang Puding Lapis Kaca ini, tak tahu kenapa saya sangat teruja dengan sesuatu yang berwarna-warni. Padahal bukan nak makan sangat pun cuma sangat suka bereksperimen dengan warna.. hehe. Terbeliak mata bila Kak Mardiana (bersaudara dua tiga pupu dengan saya) tag saya gambar puding lapis kaca ni di fb. Teringat pula stok agar-agar tali ada dua bungkus dalam kabinet, agar-agar serbuk ada sebungkus jer yang tinggal sedangkan dalam resepi guna agar-agar serbuk. Orang muda (muda ke???) ramai dah yang kurang guna agar-agar tali nikan.. orang Johor panggil lengkong. Sebenarnyakan sukatan air bagi kedua-duanya sama ada serbuk atau tali sama sahaja, asal jangan terlebih atau terlalu kurang air sudahlah. Ikutlah cadangan air yang disyorkan pada peket bungkusan insyaAllah tak lembik atau keras. Walaubagaimanapun di sini saya salin semula resepi asalnya dari dapur Kak Mardiana yang dikongsi dari sahabatnya June Ahmad. Terima kasih ya untuk Kak Mardiana dan Kak June yang sudi berkongsi resepi.


cepat.. cepat.. tinggal satu!!
PUDING LAPIS KACA
Resepi : June Ahmad
Sumber : Kak Mardiana

BAHAN-BAHAN LAPISAN KOSONG
. 10 g serbuk agar-agar
. 220 g gula
. 1000 ml air
. 2 helai daun pandan

BAHAN-BAHAN LAPISAN SUSU
. 10 g serbuk agar-agar
. 220 g gula
. 700 ml santan (boleh ganti dengan susu segar/ susu sejat/ susu soya)
. 300 ml air
. 3 sb susu pekat manis
. 1/2 sk garam
. Bahan pewarna disukai (boleh guna berapa warna yang anda suka)

. 2 helai daun pandan

CARA-CARA :)
. Sediakan dua periuk..
. Masukkan bahan lapisan kosong dalam satu periuk dan bahan susu ke dalam periuk kedua (kecuali pewarna)
. Masak kedua-dua agar-agar tadi bersama sambil sentiasa dikacau hingga mendidih, kecilkan api.
.** Isikan 3/4 cwn lapisan kosong dan tuang dalam loyang acuan. Masukkan ke dalam peti ais, biarkan lima minit sehingga permukaannya mengeras sedikit.

.*** Isikan pula 3/4 cwn lapisan susu dgn pewarna pertama. Keluarkan acuan yang mengandungi lapisan kosong tadi dari peti sejuk, tuang perlahan lapisan susu yang telah diwarnakan. Masuk semula peti ais.
. Ulang semula langkah tadi ** dan *** dan ulang melapis sampai habis. (tukarkan warna yang berlainan jika suka untuk ***

 # Tips #
. Masa proses melapis..kedua-dua periuk lapisan plain  dan susu sentiasa di atas api (guna api paling  kecil)
. Agar-agar yang dipalis jangan terlalu keras, nanti ia tak mahu melekat dengan lapisan seterusnya.

. Setiap kali melapis, tapiskan agar-agar supaya paras rupanya cantik.. macam orang yang membuatnya.. kui kui.!

Selamat Melapis ;-)))

p/s : saya ni kurang kesabaran sikit semasa melapis, dah sememeh sedikit, huhuhu.. sedeyyyy
p/s : untuk sebarang pertanyaan tinggalkan di bahagian komen, insyaAllah saya cuba jawab yang semampunya..

Wednesday, September 26, 2012

MEE BANDUNG BERACUN CITARASA RINDUAN... & BLOGLIST KESUMA ANGSANA

ASSALAMUALAIKUM...
 
APA macam, seram tak tajuk entry saya hari ini? Tak seram ke??? Seramlah... seramlahhhh..  Nak-nak bila dibaca masa hujan-hujan macam pagi ni kan. Terus jadi seram sejuk ;p
 
Memang meracun kalbu sungguh la Mee Bandung CR ini. Sesuai sungguh dengan namanya Citarasa Rinduan, boleh mimpi-mimpi tau. Tu yang jadi beracun tu, hehehe. Berkurun lama saya menyimpan pes mee bandung Citarasa Rinduan ini... Ya Ampun, Ayuuuu, mesti dia pelik kenapa kakak siber dia ni tak tayang-tayang mee bandung kan? Memang lama betullah, dari sebelum puasa lagi, haa.. entrynya ada di sini. Jadi, bagi peminat mee bandung, bolehlah risik-risik dengan pemilik Citarasa Rinduan ni bagaimana nak mendapatkan pes mee bandungnya. Pes ini didatangkan dengan dua pek, satu pes rempah mee bandung dan satu lagi udang kering dan kacang tanah yang siap dikisar. Simpan pes rempah di dalam peti beku dan keluarkan letak di bahagian bawah sehari sebelum kita nak masak. Kacang tanah dan udang kisar tu letak di bahagian bawah sahaja (fridge). Nak masak pun mudah sangat, tak perlu nak tumis bawang lagi sebab semuanya dah siap. Cuma perlu masukkan pes ke dalam seliter air (saya letak 1.25 liter) dan kacau sebati kemudian barulah dipanaskan. Kalau rasa tawar, tambahlah garam. Bila dah mendidih barulah masukkan daging yang telah siap direbus, udang atau fish cake jika suka. Kemudian bila udang dah masak, masukkan mee dan telur. Errr.. saya suka telur yang setengah masak kuningnya.. bestttttt!!
 
suka kuning telur goyang inul gitu.. hehe
Jemput makan!!!
 
Eh! Ada segmen dari Kesuma Angsanalah. Jom join!!
 

Kesuma Angsana nama diberi,
Siapa empunya sungguh misteri,
Rajin mengomen di setiap entry Sari,
Hanya terima kasih ku ucap setulus hati.

Monday, September 24, 2012

BEST EVER CUCUR JAGUNG... 1001 RESEPI

ASSALAMUALAIKUM...

ATAS permintaan Kak Zakie, pagi ini saya nak tayang cucur jagung yang saya buat semalam hasil menyelongkar dapur Kak Ida 1001 Resepi. Sebenarnya saya pun ala-ala hilang ingatan jugaklah. Apalah susah payah sangat saya bongkar dapur Kak Ida tu sebab selalunya saya google jer.. contohlahhh.. kalau saya nak resepi cucur udang tu, saya taip jer kat google tu cucur udang 1001 resepi tetapi terlebih rajin punya pasal habis dapur orang saya selongkar.. ekekeke. Alkisah dapur Kak Ida ni makin dibongkar makin banyak resepi yang kita jumpa.. memang sesuailah dengan namanya Koleksi 1001 Resepi.

Bila saya amat-amati, saya rasa ada persamaan resepi Kak Ida dengan resepi saya iaitu penggunaan air panas cuma cara Kak Ida ialah menjadikan air itu air suam. Saya pulak, tuang terus air panas dan air sejuk dalam resepi cucur yang selalu saya buat. Hasilnya saya memang mendapat cucur yang lembut tapi strukturnya tidak gebu macam Kak Ida punya. Dan setelah membuat kaji selidik.. ekeke.. teknik yang betul penting untuk mendapatkan cucur yang gebu. Ingat ya, teknik mesti betul kalau nak dapatkan cucur yang gebu gebas bukan pakai taram saje.. (sayalah tu...) hihihi.

Betullah kata ramai yang cucur ini memang best forever and everlah.. gebus gebas. Setiap kali gigit tu dia macam span tau. Wallaaaaaaaa... buat sendirilah ya kalau nak tahu macammana tahap kegebuannya. Lebih-lebih lagi bila gigit jagung yang rangup-rangup tu dan bila tergigit udang... urmmmm.. eh! Cuba sendirilah ya... Kak Zakie, Kak Zakie wajib buat tau, lepas tu boleh mimpi-mimpi.. hehehe. Terima kasih, Kak Ida, kita kongsi resepinya di sini ya. Oh! Saya buat sos kacang yang pernah saya kongsikan sebelum ini di sini, memang terangkatlahhhhh!!

Cucur Jagung Berudang
Sumber : Koleksi 1001 Resepi
Bahan-bahannya :

2 cawan tepung gandum
1/4 sudu teh baking soda
1 cawan udang kecil putih
3/4 cawan bawang besar putih cincang
1 biji cili merah cincang
1 cawan daun kucai cincang
3/4 cawan isi jagung, fresh atau frozen
2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kunyit serbuk
perisa jika suka
(Campurkan semua bahan diatas dalam sebuah mangkuk..,gaul)

masukkan dulu semua bahan ke dalam mangkuk besar
kemudian gaul rata

Air...
campurkan 1/2 cawan air panas thermos dengan 1 1/2 cawan air biasa
extra...1/2 cawan tepung gandum

Caranya
Tuangkan air sedikit-sedikit ke dalam campuran tepung dan gaul rata...
Tambahkan setengah cawan tepung extra tadi sikit-sikit dan gaul hingga betul-betul sebati...texturenya harus likat seperti foto yang ditunjukkan ini.
Panaskan minyak dalam deep frying pan kepada 180C...sendukkan dengan sudu bulat dalam ukuran 2 sudu besar dan goreng hingga kekuningan...hidang panas dengan sos dan mayonnaise...

Saya hidang dengan sos kacang
Resepi sos kacang
Bahan-bahan :
200 gm kacang tanah
4 ulas bawah putih*
4 ulas bawang merah*
10 biji cili kering*
1/2" belacan*
1/2 sb pes asam jawa adabi
garam dan gula secukup rasa
Air panas mendidih

setelah dicampur tepung yang extra tu kita akan dapat adunan yang seperti ini

Cara-caranya :
Panaskan minyak dalam kuali, goreng kacang tanah hingga masak, angkat dan toskan.
Kemudian goreng semua bahan bertanda * hingga layu angkat dan toskan.
Tumbuk semua bahan yang telah digoreng tadi hingga lumat (kacang tuu biar ada yg kasar2 sikit la), masukkan dalam mangkuk.
Masukkan asam jawa garam dan gula.
Tuang sedikit air panas mendidih, kacau sebati, tuang lagi air jika perlu. (kuah mesti agak pekat supaya sedap dicicah nanti)


Wednesday, September 19, 2012

BILA MATA BERTENTANG

ASSALAMUALAIKUM...

diapit dua blogger popular.. siapa yang tak teruja
Dua insan adik beradik ini sudah lama saya kagumi. Seorang pakar masakan lauk pauk, seorang pakar membuat kek tapi keduanya sama berbakat besar mencuri hati pembaca melalui tulisan mereka yang lahir dari hati. Bila membaca setiap baris ayat bagai terdengar terus di telinga sehingga setiap kali ada masa terluang pasti akan saya taip dua link blog popular ini sama ada di lappy atau di tablet menantikan entry terbaru yang sarat dengan cerita walaupun ringkas tapi bermakna.


Saya mengenali blog Cupcakekasih sejak mula jatuh cinta dengan dunia kek cawan. Bila saya taip perkataan cupcake, link blog Kak Jun muncul di skrin dan saya klik. Peh! Bulat mata saya merenung satu demi satu gambar kek yang dihasilkan Kak Jun. Saya kagum dengan hasil kerja beliau. Kadang-kadang Kak Jun ceritakan tentang kisah alam dan manusia (bukan subjek yang kat sekolah tularrr... hehe) Setiap entri Kak Jun amat melekat di hati saya. Saya boleh ingat setiap baris ayat yang Kak Jun titipkan. Kadang-kadang Kak Jun mencatat puisi, kadang-kadang Kak Jun bermadah, semua yang Kak Jun coret menjadi indah, bahasanya sentiasa kena dan puitis. Jarang sekali tulisannya simpang-siur. Lambang seorang penulis yang tebal dengan pengalaman, menulis dari zaman mesin taip sehingga zaman blackberry. Dari zaman naik bas mini sampai zaman naik MRT...
 

Dari blog Kak Jun, saya kenal dengan blog Koleksi 1001 Resepi milik Kkida. Dulu, saya hanya kenal Dapur Tanpa Sempadan milik jejaka idaman dari Sedenak. Saya tak pandai klik dari link ke link. Saya cuma tahu baca dan tutup. Saya tak tahu dunia blog ini amat luas, saya fikir dunia blog hanya untuk artis dan orang politik, kih kih kih. Blog Kkida ada macam-macam cerita. Bila Kkida memasak, masakannya santai. Semuanya macam campak baling saja tapi bila terhidang atas meja semuanya nampak sedap dan Kkida akan tulis, mestilah sedap.. sebab Kkida yang masak... itulah ayat yang paling saya suka. Dan betulllllllllllllllll.... saya dah rasa masakan Kkida, wallaaaaaaaaaa... sedaplahhhhh. Cucur jagung Kkida sangat (sila sebut 10X) gebus gebas. Ditemani secangkir kopi, diiringi deruan bunyi air kolam dan burung yang bercicipan, pagi Ahad saya yang lepas rasa bagai begitu sayang dilepaskan.


Cucur jagung dicicah kuah kacang yang menjadi identiti  orang utara saya kunyah penuh sopan kalau tidak kenangkan di rumah orang mahu sepuluh ketul juga yang ditelan. Saya berbual santai dengan Kkida. Tentu ramai yang tahu ini pertemuan kedua saya dengan Kkida selepas GA 1001 Resepi di Rebung maka agak kuranglah debarannya kerana Kkida seorang yang 'humble' dan pandai mengambil hati tetamu. Yang akan menjadi klimaksnya tentulah pertemuan saya dengan Kak Jun perasaannya macam orang yang baru pertama kali nak berkenalan dengan mak mertua... wkwk. Saya teringat sehari sebelumnya saya bermimpi berlaga pipi dengan Kak Jun. Orang tua kata mimpi ni selalunya terbalik tapi nampaknya mimpi saya jadi nyata.


Bila orangnya di depan mata, rasa macam tak percaya. Bukan setakat berlaga pipi, malah Kak Jun memeluk saya erat-erat. Saya pun apalagi, peluklah jugak kuat-kuat. Terus hilang rasa gelabah dan gabra tadi. Ialah, selama ni saya cuma kenal Kak Jun di alam maya. Setiap hari entry Kak Jun yang saya tunggu dan nanti. Kadang-kadang berangan nak bergambar di sisi Kak Jun. Tak tahu kenapa ada satu macam perasaan sayang pada Kak Jun ni. Saya ikhlas meninggalkan komen di blog Kak Jun tanpa mengharapkan balasan komen Kak Jun di blog saya pula. Biarlah sepuluh kali salah 'word verification' tu pun takpe, janji saya nak Kak Jun tahu saya dah baca apa yang Kak Jun tulis. Kak Jun dan Kkida tak datang komen dan baca blog saya pun tak apa sebab saya baca blog Kak Jun dan Kkida atas dasar peminat dan pengikut.


Untuk Kak Jun dan Kkida, sekali lagi saya nak beritahu, saya amat berterima kasih terutama pada Kkida yang menjadi host dalam pertemuan ini. Yang sudi telefon saya dan jemput saya ke rumah. Terima kasih Aiman yang datang ambil aunty ya. Saya dah dapat resepi cucur jagung Kkida hasil dari selongkar dapur 1001 Resepi, hehehe. Untuk Kak Jun yang datang dari USJ, yang bawakan kek, yang saya tahu selalu sibuk mengulit kelopak puspanya, terima kasih kerana meluangkan masa untuk saya. Semoga kita akan bertemu lagi, insyaAllah.. Aminnnn.



Thursday, September 6, 2012

PULANG

ASSALAMUALAIKUM...
 
HARI ini 19 tahun lalu abah saya pulang menemui Penciptanya. 
 
baca kisahnya di SINI
Dua hari lepas bonda saudara saya Hajah Kalthom Ali pulang ke rahmatullah dalam usia 92 tahun. Siapa menduga pertemuan di Aidilfitri lepas merupakan pertemuan kami yang terakhir di mana waktu itu Allahyarhamah tidak lagi mengenali sesiapa. Allahyarhamah merenung wajah kami seorang demi seorang ibarat seorang bayi yang baru mula belajar untuk mengenal kedua ibu bapa dan mereka yang meraikan kelahirannya ke dunia.
pertemuan terakhir
 Masa untuk kita pulang entah bila.
Mati itu pasti, hidup... insyaAllah.
 
Al-Fatihah untuk keduanya..

juga kepada semua bapa dan ibu saudara serta kaum keluarga yang sudah pulang ke pangkuan-Nya. Semoga roh mereka ditempatkan di kalangan orang yang beriman dan beramal soleh.. Aminnn.

 

Monday, September 3, 2012

LEGOLAND... JALAN SAMPAI LEBAM

ASSALAMUALAIKUM...


SAYA hampir melompat kegirangan apabila ER memberitahu yang beliau mendapat jemputan menghadiri Media Preview Day di Legoland Malaysia. Wow! Wow! dan Wow!!! sahaja dan semua orang jadi tertunggu dan menunggu harinya yang akhirnya sampai juga kami ke Legoland. Taman tema yang menjadi igauan dari kalangan bapak-bapak budak hingga ke emak-emak budak yang mungkin mempunyai nostalgianya sendiri tentang permainan Lego yang telah wujud sejak tahun 1949 lagi.


Bukan setakat lebam tapi rasa nak pengsan, bayangkan kami tercangak di sini sebaik pintu gate dibuka sehingga menjelang 6.30 petang barulah rasa beransur nak pulang siap tengok semua tayangan 4D, alert sungguh dengan jadual tayangan tu, huhu.


Tapi cuaca yang panas membuatkan kami jadi penat sehingga tak terdaya (sebenarnya takut) untuk menaiki semua permainan yang disediakan. Jadi kami tengok-tengok dan bergambar sahajalah mujur free kalau tidak memang rugi rasanya.


Entah macammanalah saya begitu teruja mengajak ER, Yaya dan adik-adik menaiki Dragon Coaster. Mati-mati saya ingat dia pusing-pusing perlahan dalam bangunan tu saja tapi bila petugas Lego meminta saya menanggalkan cermin mata hitam dan menyerahkan beg tangan, masa tu dah mula rasa nak pitam. Aiyooo.. rasa macam nak turun tapi saya nekad untuk teruskan. Sebaik sahaja Dragon Coaster tu keluar dari bangunan The Dragon tu, saya terus pejam mata dan tutup mulut rapat-rapat takut lidah putus akibat jeritan yang terlampau, hahaha. Saya peluk tangan Yaya kuat-kuat, kami duduk rapat-rapat, dalam hati fikir kalau mati biarlah mati bersama ;p


Buat orang yang penakut macam saya, naik Dragon Coaster memang kerja giler!! Huhuhu... serik!!! Sampai rasa nak tercabut jantung tapi bagi orang lain, alahhhhh.. mesti gelakkan saya ya.. ER pun takut tau, lagilah dia duduk depan sekali kat kepala naga tu, huhuhu. Dalam hati tak habis berdoa, Ya Allah, peliharalah suamiku jangan jatuh, paling tidak jangan kena lemah jantung, mujurrrrr semua ahli rombongan turun dengan selamat. Lepas tu segala coaster yang ada dalam Legoland, kami dah tak naik dah, paling selamat kita naik bot jerlah.. tu pun takut terbalik, mampus tak pandai berenang, ekeke.


Terdapat tujuh kawasan taman tema di mana Legoland Malaysia mempunyai lebih dari 40 permainan, pertunjukan dan tarikan yang tidak sempat saya teroka kerana cuaca yang terik membuatkan badan ini menjadi letih dan malas. Terasa ruginya sebab takut nak naik itu, takut nak naik ini, hihihi. Cadangan terbaik kepada mereka yang bercadang untuk ke sini adalah dengan membeli Annual Pass, barulah berbaloi.


Di tengah-tengah taman tema ini pula adalah MINILAND, di mana mercu tanda Asia dan tujuh keajaiban dunia telah dicipta menggunakan lebih 30 juta blok kecil LEGO. Pembinaan monumen dari LEGO ini merupakan satu dunia interaktif pada skala 1:20, di mana replika model seperti kereta api, kapal terbang dan sebagainya dapat dihidupkan dengan hanya menekan butang (Tu pun Yaya yang tunjuk kalau tak memang tak tahu yang model-model kenderaan tu boleh bergerak.. hehe).
 

Saya betul-betul kagum dengan kebolehan mereka yang memasang lego-lego ini kerana bagi mereka yang pernah menonton Majalah Tiga berkenaan Legoland ini pula tentu tahu kebanyakan mereka adalah anak Melayu kita. Bestkan, bermain lego dapat gaji pulak tu. Kalau bagi dekat saya, semuanya mesti cuma jadi bangunan segiempat jer.. hohoho.


Bayangkan berapa banyak lego dipasang untuk membina Taj Mahal


Berapa ketul nak pasang untuk jadikannya Menara Kuala Lumpur ???


Tingginya susun lego!!
 
 
Itulah jawapannya kenapa bayaran masuk ke Legoland itu mahal..
 
P/S : Teringat lak cerita Marimar ~ Mahal Na Mahal Kita.. urmmmm

TERIMA KASIH LEGOLAND MALAYSIA!!!
 


DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?