MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidiladha aidilfitri ais krim apa cerita apam apom arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel berkelah bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI boat noodle Boboiyot bola Bono boycott buah bubur bulan burasak burger cake in jar cendawan cendol cerita bersiri chocolate lava churros Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut drama drama bersiri durian embun evaros fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah hotel ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing kangkung Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga Kemahkotaan kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron madu makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti popiah premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sandwich sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah teater Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel thailand tinggi tmj tomato tomyam tortilla tudung tulang Tunku Jalil twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan ulasan buku untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Monday, September 28, 2015

AIDILADHA 1436H

Assalamualaikum...
 
DAH 14 Zulhijjah, baru sempat nak ucapkan Salam Aidiladha. Alhamdulillah.. dah lebih 40 kali dapat menyambutnya, tidak tahu mungkinkah masih berpeluang menyambutnya di tahun depan pula. Bagaimana dengan sambutan Aidiladha di tempat anda? Tentu meriahkan. Kali ini Sk menyambut Aidiladha di Johor Bahru. Dan buat pertama kalinya juga Sk menyediakan nasi beriyani sebagai hidangan untuk keluarga kali ini.
 
Sebenarnya, mula-mula tak silaplah ibu Sk merancang nak masak soto. Jadi, ER pun punyalah seronokkan.. mak mertua nak masakkan soto. Tup-tup katanya nak masak Laksa Johor pulak. Lepas tu dah berjanji jugak katanya dengan Iman nak masakkan lontong sebab Iman tak dapat lontong nenek masa raya puasa hari tu. Jadi, disebabkan dua-dua makanan tu ER tak makan.. bolehlah kalau nak makan sikit, makan sampai kenyang tu taklah. Jadi Sk pun tak sampai hati, itu yang terjadinya Nasi Beriyani ni. Kita bukan apa, orang kalau lapar nanti tanduknya mudah keluar. Bercabang-cabang pulak tu. Jadi, sebelum kita pun ikut bertanduk sekali, baiklah kita mengelak dahulu.. ya tak. Jaga perut hati suamilah katakan... huwa huwa huwa.
 
Alhamdulillah... mewah rezeki kali ni. Rasanya inilah kali pertama ada berbagai jenis juadah dalam satu hari raya di rumah kami. Sebab biasanya kalau ibu kata nak masak Lontong tu.. memang yang ada lauk-lauk untuk lontong sahaja. Kalau ibu kata nak masak soto.. memang soto jerlah. kalau Laksa Johor, memang Laksa Johor jerlah. Masing-masing pun puas hati dapat makan apa yang dihajati.
 
Inilah set Nasi Beriyani yang Sk sediakan. Punyalah lambat Sk ni masak. Kalau masuk Masterchef sah-sah terkeluar awal.. hahaha. Sk mula merendam beras basmathi tu jam 10.50 pagi dan cuma mula menumis dekat-dekat 11.45 macam tu. Sambil tu bersihkan ayam dan perap dengan garam dan kunyit. Masa nak masak merah barulah nak potong daging padahal nasi pun dah kering. Tapi sebab Sk tahu, ER tu memang tak boleh makan awal-awal nanti dia cepat lapar tu yang Sk sengaja masak lambat-lambat.. hahah. Dekat pukul 3 jugaklah.. errr ke dah pukul 3 lebih baru dapat mengadap... Nasi Beriyani.. Ayam Masak Merah dan Kurma Daging serta acar jelatah... hebat.. hebat!
 
Sebelum tu pagi raya tu Sk dah makan Lontong dengan Rendang.
ER makan Ketupat Segera dan Rendang.
Iman makan Lontong dengan Rendang.. lepas tu dia balun Laksa Johor pulak.. huhu.
 
 
Apa yang anda faham tentang Lontong?
Sk sejak dulu faham Lontong tu adalah nasi impit yang dimakan bersama kuah lodeh dan sambal kacang. Bila raya, macam-macam lagi aksesori lontong ni antaranya rendang dan serunding. Kalau nak lebih mewah ada ayam kurma dan sebagainya.
 
Haishhhh! Tak keluar pulak gambar Lontong Sk tu...
Grrrrrrr... nanti Sk edit balik naaa...
 
 
 
 
Laksa Johor yang sedap tapi dah nak makan baru sedar taugeh tak ada.
Ibu kata taugeh tak elok.. ooo.. takpalah.. tak dosa pun.
Yang dosa.. timun tu.. amboiiii... macam tengah marah jer hirisannya.. hahahahaha.
 
 
Bagi tidak menghampakan menantu yang rindu nak makan soto.. akhirnya semalam ibu masakkan Soto Daging ni. Yang sebenarnya ibu Sk tak makan ayam.. tu yang kalau masak soto memang akan guna daging. Guna daging lagi mengancam tauuuuu!
Puas hati sangat akhirnya dapat makan soto ni. Dan ER ni memang pelik sebenarnya. Dia tak makan lontong, ketupat makan pulak dan dia jugak tak makan Soto Nasi padahal dia makan ketupat. Pelik betul tekak tu memilih jer. Jadi kita kenalah celurkan bihun khas untuk dia.. urmm... apa-apalah....
 
 
Penutup.. biskut raya.
Bukan Sk yang buat tapi kawan sekerja.. Kak Imah yang sangat rajinnnnn membuat biskut dan segala jenis kek. Pendekkata, kalau dia buat blog.. memang habislah blog korang semua.. hahahaha. 

2 comments:

  1. amboiii Seri mewah nya menu kali ni teringin nak makan semua tulah istimewa nya soto tu adoiii gerem lama dah tak buat

    ReplyDelete
  2. Pantas..pantas. Kalau saya, mesti pukul 7.00 pg dh panik. Mengancam dishes akak semua. Aduhhh...

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda Sukakan Ini?