UDANG GALAH GORENG BERCILI

Seri Kandi Tanah Jauhar
4

ASSALAMUALAIKUM wbt

INI merupakan resepi tertunda. Ingat tak cerita kami beli udang galah yang kena tipu harga tu. Inilah dia udangnya tu dan ini hasil masakan En Rizar. Saya rasa masyuk betul rasa bercilinya tu. Malas nak cerita banyak, jom tengok resepi ulang tayang ni... hehehehe.

Bahan-bahan:
1/2 kg udang galah sederhana (lagi besar lagi sedap)
1 labu bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1/2" halia*
3" serai*
15 tangkai cili padi kampung* (tumbuk halus bahan bertanda*)
2 sb cili kering dikisar
1 sdb sos tiram
1/2 sk garam
1 sdb gula
1/4 cawan jus limau nipis
sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara:
~ Panaskan minyak masak. Tumiskan bahan tumbuk sehingga agak garing. Masukkan cili kering kisar, tumis lagi hingga terbit minyak. Masukkan sos tiram, garam dan gula. Gaulkan semuanya hingga sebati.
~ Masukkan udang, gaul rata dan masukkan jus limau nipis dan biarkan sehingga udang masak dan bolehlah dihidangkan bersama nasi putih.

Post a Comment

4Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. perrrhhh...meleleh air liur tengokk...

    ReplyDelete
  2. Udang galah masak lomak cili padi pun sodap!!

    ReplyDelete
  3. Mas, erkkk! lap air liur tuh..

    Kak Anie, lagi 1/2 kg, sy msk lomak cili api... hehehe, kan ada n3 dia

    ReplyDelete
  4. sedap nyer.. boleh try lepas ni.. hehee.. :)

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!