LETIHNYA MEMASAK

Assalamualaikum...

SEPERTI orang lain, semalam SK juga bercuti sempena perayaan hari wesak.
Bercuti kerja pejabatlah, tapi kerja di rumah kena buat jugak.
Tapi rasanya dari celik biji mata sampai malam Sk dok tukang cheese tart di dapur.
Tapi sempat jugak lari hantar cheese tart ke Senai
nasib baiklah ada orang yang sukarela nak bawakan kereta
tapi ada hajat rupanya
dia ajak pulak kita ke Aeon Kulai sebab tekaknya nak makan chicken chop
Bukan nak makan di Aeon tu tapi nak beli bahan mentah 
tukang masaknya Sk laaaaaaa.. uhuks!

Mula memasak pukul 8
makannya hampir jam 10
lepas makan, kemas meja kemas dapur
sambung lagi buat cheese tart
Nasib siap semua sebelum pukul 12 malam
Beratus jugaklah yang siap walaupun crust hanya dibuat pada paginya tu
nasib baik ada mesin penekan kulit tart yang amat praktikal ni

Meh, tengok apa Sk masak sampai dua jam tu.. hahaha.

Image may contain: food

Mula-mula Sk masak Chicken Chop
Disebabkan Sk sibuk dengan cheese tart, maka tugas memerap bahan
diserahkan kepada Iman
Lepas ni, bolehlah suruh dia yang perap ayam atau daging
bukan susah sangat pun

Image may contain: food

Sebelah dapur panggang ayam
sebelah lagi goreng kentang

Image may contain: food

Siap panggang ayam
kita panggang daging pulak
Daging ni Sk beli yang dah siap marinate

Image may contain: food

Sambil-sambil tu kita masak pula sos bolognese
Alah.. guna sos prego tradisional dalam tin aje
yang penting kena guna daging cincang
baru sedappppp!
Siap masak sos, kita rebuslah spaghettinya.

Image may contain: food


Jagung dan kacang peas lazat berkrim
Cuma masukkan dalam kuali bekas panggang tadi
dan letakkan 1 sudu besar susu pekat.
Syokkkk!

Image may contain: food

Fuhhhh.. letihnya memasak.. hahaha.

2 comments:

  1. Allah kalau hasilnya sebegitu, masak berjam-jam pun takpe SK... Lazat & mewah nampaknya tu... :)

    ReplyDelete
  2. mak aihhh meleleh air liur..rajin iman tolong..

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih