Assalamualaikum...
TAMAT sudah sesi percutian sempena perayaan Deepavali minggu lepas. Minggu ni ramai yang dah kembali bekerja, anak-anak pun dah kembali ke sekolah malah ada yang sedang menghadapi peperiksaan akhir.
Sk sekeluarga kali ini memilih untuk pulang ke kampung halaman Encik Rizar sempena cuti panjang. Sebenarnya walaupun kali terakhir balik kampung pada Jun lepas (raya Aidilfitri) tapi kami tak tidur di rumah mak. Jadi, kali ni kami tidur puas-puas di kampung.. Hahaha.
Disebabkan kami dah kehabisan stok ikan bilis
Maka, Tanjung Dawai merupakan salah satu destinasi wajib kali ini.
Dalam perjalanan tu, ternampaklah kedai makan Mee Kuah Tulang ni.
Jadi, lepas beli ikan bilis teruslah ke sini.
Selain tulang, anda boleh juga memilih daging atau ekor.
Yang ini pinggan Iman, Iman pilih Mee Kuah Daging.
Dan ini pinggan Sk.
Sk pilih Mee Kuah Ekor.
Pak Inche pun tiru jugak nak Mee Kuah Ekor.
Pas tu, tengah Sk sedap-sedap ratah ekor tu, dia boleh cakap, ekor yang besar tu kat buntut lembu. Kuang asam betul!
Nak datang sini, senang aje.
Nama kedai ni Mee Kuah Tulang Singkir Darat.
Singkir Darat ni nama kampung atau tempat nilah.
Ada banyak sebenarnya kedai Mee Kuah di jalan menghala ke Tanjung Dawai ni dan Kedah memang popular dengan mee kuahnya kan.
Rasa?
Ada iras-iras Mee Racun yang terkenal di Batu Pahat tu.. Dan bagi Sk tidak mengecewakan. Alhamdulillah.
alamak tak makan ekor..
ReplyDeletemi kuah tu nampak sedap
JanjiKita