MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Monday, March 4, 2013

Tun Telani's 1st Giveaway - My Favourite Food


ASSALAMUALAIKUM...


SERI KANDI masih ingat, burger yang pertama Seri Kandi nikmati adalah ketika Seri Kandi sudah pun berada di sekolah menengah.. mungkin di Tingkatan Dua. Ya, masa itu adalah kali pertama Seri Kandi makan burger, bukan sebiji tapi 1/6. Sebiji burger dibelah enam dan dikongsi adik-beradik. Burger tersebut dibelanja oleh abang sepupu Seri Kandi yang datang menziarah ke rumah Seri Kandi. Nikmatnya burger yang sedikit itu masih Seri Kandi terkenang sehingga ke hari ini. Seri Kandi gigit sedikit-sedikit supaya lambat habis, sayang sungguhlaaaaaaa nak makan, hahaha.


Sejak itu, Seri Kandi dah mula jadi penggemar burger. Bukan sahaja Seri Kandi tetapi semua adik beradik dan ibu Seri Kandi pun suka makan burger tau. Biasanya kalau ibu Seri Kandi malas nak masak untuk makan malam, memang burgerlah yang akan jadi santapan kami. Sebab itulah adik beradik Seri Kandi semuanya bam-bam macam rupa burger tu jugak, huhuhu.


Kalau makan burger, Seri Kandi tak suka makan di kedai. Seri Kandi akan minta abang penjual burger tu tapaukan. Lagipun dulu-dulu jarang ada meja kerusi disediakan di gerai burger. Sekarang ni kebanyakan gerai burger dah mula menyediakan kerusi meja untuk pelanggannyakan. Tapi Seri kandi tetap juga nak tapau sebab Seri Kandi seganlah nak buka mulut besar-besar depan orang ramai-ramai. Depan ER tu tak apalah sebab dia kalau bukak mulut lagi besar dari Seri Kandi.... hihihi.


Selalu, Seri Kandi akan kelepetkan kertas pembalut burger tu ke kiri, ke kanan dan ke bawah sebab Seri Kandi tak mahulah jari jemari runcing Seri Kandi ni terkena sos dan mayonis burger tu. Lepas tu, dengan sopannya Seri Kandi akan buka mulut seluas keratan rentas burger tersebutlah. Kalau boleh gigitan yang pertama tu mesti ada roti, salad, tomato, sos, mayonis, cheese dan yang paling penting daging burger tulahkan. Seri Kandi pegang kuat-kuat bungkusan burger tu supaya tak terbarai. Kalau dah terbarai tak syoklahhhkan :D

Tapikan... ER tu suka mintak burger Seri Kandi tau... tak aci betullah!!!


Seri Kandi bagi ER gigit sekali jer, lepas tu Seri Kandi sambung makan lagi. Burger yang jadi pilihan Seri Kandi sekarang tentulah Burger Bakar No 1. Kiranya Seri Kandi memang pelanggan tetap BBN1 tau. Seri Kandi adalah jugak cuba burger bakar yang lain tapi tak se-umph! Burger Bakar No 1.. betulllll.. Seri Kandi tak tipu. Dan, Seri Kandi boleh makan burger dengan daging setebal 200 gm tu tanpa menjejaskan struktur burger tersebut. Terror tak?


ER tu suka kacau tau! Dahlah yang akhir ni paling nikmat... paling nikmat tau!! Tak boleh.. tak boleh.. tak boleh mintak... cepat-cepat Seri Kandi masukkan dalam mulut Seri Kandi, hihihi.


Burpppp! Alhamdulillah...

Eh! Lupa nak bagitahu.. sebenarnya entry Seri Kandi ini adalah bersempena GA yang dianjurkan adik manis Tun Telani. Cepat-cepat tau, tarikh tutupnya pada 17 Mac ini. Nak tahu lebih lanjut?? Mehlah klik gambar kat bawah ni... jom.. jom.. kita join ramai-ramai ;-))))))







13 comments:

  1. samalah kak, saya pun dulu first time makan seingat2 sy time tadika, kakak bawak balik burger lepas balik dr hostel..sebijik tapi potong 4..bagi lah sorang sikit. tapi rasanya tak boleh lawan dengan kesedapan burger potong 4 tu,..yg sekarang kalah! sebab pertama kali dan makanan sikit tu lah sedap...:)

    ReplyDelete
  2. wah sedapnye nampak!! tak pernah makan burger bakar, kecuali di burger king... =.=

    ReplyDelete
  3. gd luck yer, burger skang ni besau2 lah berbanding dulu2 hehehe

    ReplyDelete
  4. Weeee~~~~~~~~~~~~~~ tq kak ^^
    tun pun dh terliur nengok berger bakar tu.. aritu masa blk sememanjung sempat g kedai beger bakar kat damansara, tp beger dia x setebal nih..

    ReplyDelete
  5. Dekat tempat kakak dah mula ada penjual burger bakar tapi kakak belum beli lagi.

    Selamat bersegmen Seri

    ReplyDelete
  6. malas nk g beratur, ambik no dan tunggu kalo nk makan burger bakar ni..buat sendiri jer la :(

    ReplyDelete
  7. sy tgk burger bakar akk nih punyer tingin,kat pg nih ssh cikit la nk ade bege bako,baru nih beli kat penjual bege besa tuh,pastu dia bako jugalah,tapi daging dia xtebal mna n xla sdp sgt,duk tingin bege kat umh mak kat aloq staq tuh,ade msk lam tibi n paper,baru nih blk kg rya cina ttp lah pula,huhu..tgu blk kg lagi ler nk gak beli..Tapi serius nih kak sy tgk bege akk punyalah nmpk sdp..

    ReplyDelete
  8. Hamboiiiiii terliur nyer tgk burger tu isk isk isk ngan brownies yg mmg pebret D5 tu mmg mengancam sungguh :)

    ReplyDelete
  9. fuhh.. tak pernah lg mkn burger bakar.. tebal betul dagingnya ye... puas mkn mcm ni... tp tang kena kacau tu yg buat tak puas tu.. kekeke..

    re: pewarna hitam & merah tu akak guna pewarna dr kedai bakeri yg repack tu je.. mmg kena letak lebih sikit sampai dpt warna camtu.. tp takdelah sampai sebotol.. hehe.. pewarna merah tu akak beli yg bright red.... untuk buat apam ladybird tu akak bancuh yg warna merah tu sebahagian je.. sbb bahagian bwh apam tu akak guna yg plain colour je pastu lepas picit inti baru picit yg warna merah.. jd takdelah org mkn apam yg guna pewarna byk sgt.. sbb tak elok kan mkn makanan yg guna pewarna byk2 ni.. so yg akak wt tu kiranya kalau dibancuhkan semua warna merah takdelah byk sgt penggunaan warna.. sbb tu akak guna yg warna merah tu utk layer atas je.. bkn sbb kedekut warna tp utk kesihatan org yg nak mkn apam tu juga... hehe...

    ReplyDelete
  10. Waaa sedapnyer akak.. Gebu plak tu burger dia.. :)

    ReplyDelete
  11. kita suka juga burger tp asben kita skrg bukan main selected kalau nak beli burger. burger tepi jalan tu pun dia siasat dulu sebab katanya budak2 buat burger tu kdg2 tangan garu kepala garu sana sini.. pegang rokok lepas tu bila org beli burger terus buat tak cuci tangan @ pakai sarung tangan. Bila pikir balik.. betul jugak. kalau jenis budak2 jual burger ni.. memang macam tu. Alih2.. makan burger yg kat restoran fastfood jer. apapun gud luck yer utk GA ni

    ReplyDelete
  12. gud luck..

    yumm..sedapnyer.. lya bru sekali mkn burger bakar ni

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?