RESEPI BABY SQUID GORENG MADU - Alam Sari Di Tanah Jauhar

RESEPI BABY SQUID GORENG MADU

Assalamualaikum...
 
INI antara masakan kegemaran ER setiap kali kami makan di Restoran Makanan Laut.
Tak banyak restoran pun yang ada baby squid ni tapi
biasanya kalau ke Restoran Yeo di Gelang Patah mesti ada.
Kalau tak ada tu hampa jugaklah dia.
Tak musim sotong beranak katanya.. hahaha.
Mehlah Sk kongsikan cara memasak Baby Squid Goreng Madu ni.
Senang sangat.. tak yah nak berempah bagai
yang penting rasanya mabeles.

Baby Squid Goreng Madu
 
500 gm baby sotong (bersihkan, buang tulangnya)
Toskan baby sotong betul-betul
Panaskan minyak yang banyak (untuk goreng tenggelam) dalam kuali
Bila minyak dah betul-betul panas, masukkan sotong
Goreng 2 minit
Angkat dan toskan dalam penapis.. ketepikan
 
Bahan Sos Madu:
 
1/2 sb minyak masak
1 sb cili padi cincang
1/2 labu bawang Holland dibelah-belah
1 1/2 sk gula merah atau gula pasir
2 - 3 sb madu
sedikit kicap pekat
sedikit hirisan nenas dan timun
 
Panaskan minyak masak dalam kuali
Tumiskan cili padi cincang
Masukkan gula dan madu
kacau sehingga ia berbuih-buih
Masukkan sotong dan bawang Holland
Besarkan api, gaul rata sotong dan madu dalam seminit
Tutup api, masukkan nenas dan timun, kacau sekejap.
Siapppp!!
 

3 comments:

  1. Lain kali bolehlah ikut cara SK
    Biasa kakak tak letak nenas timun.
    Tapi kakak biasa letak black-pepper

    ReplyDelete
  2. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  3. Belum pernah beli baby ni......mata dia takyah buang eh?

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih