MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidiladha aidilfitri ais krim apa cerita apam apom arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel berkelah bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI boat noodle Boboiyot bola Bono boycott buah bubur bulan burasak burger cake in jar cendawan cendol cerita bersiri chocolate lava churros Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut drama drama bersiri durian embun evaros fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah hotel ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing kangkung Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga Kemahkotaan kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron madu makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti popiah premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sandwich sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah teater Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel thailand tinggi tmj tomato tomyam tortilla tudung tulang Tunku Jalil twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan ulasan buku untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Tuesday, November 17, 2015

RESEPI SUP TULANG ALA THAI

Assalamualaikum...
 
RAMAI tak yang baca ni peminat Sup Tulang ke Sup Ekor ke yang ala-ala Thai? Kalau sup mamak tu biasanya kan agak berempah, tapi sup ala Thai ni biasanya lebih ringan macam gaya sup utara tapi tetap tak sama jugak rasanya sebab sup ala Thai ni ada rasa masam-masam gitukan. Kalau di Johor, supnya dikawankan dengan sambal kicap, sup ala Thai ini pula biasanya enak digandingkan dengan sambal belacan yang dikisar dengan banyak tomato. Urmmmm... bertambah masam.. sampai kecur ailio na.. tapi itulah keistimewaan Sup Ala Thai ni.
 
Kejadian lama dah Sup Tulang Ala Thai ni. Kalau sebelum ni rasanya Sk pernah jugak menulis resepi tapi tak silap masa tu Sk gunakan rempah segera, kali ini Sk memasak secara manual. Ya, manual laa.. dari kopek bawang, kupas halis dan sebagainya.. hihihi. Sesekali kenalah rajinkan diri maklumlah nak besarkan jaga perut Pak Inche tu. Karang tak balance pulak dengan perut Sk, kui kui.
 
Kali ini, Sk gunakan Sup Bunjut Tulang Adabi. Kebetulan masa beli barang-barang dapur, Sk ternampaklah bungkusan sup bunjut jadi sajalah beli untuk simpan. Sup bunjut ni ada dua jenis, satu untuk sup biasa, satu untuk sup tulang. Bagus juga simpan sup bunjut ni, senang kalau bila-bila teringin nak buat sup tu, campakkan aje.. heheheh. Oh, ye.. Sk kalau memasak sup, jarang menumis. Sk lebih suka lebur macam tu jer sebab nanti lemak dari tulang tu sendiri akan menghasilkan minyak.
 
 
Sup Tulang Ala Thai
 
Bahan-bahan :
 
1.5 kg tulang lembu dan daging tetel (campur)
1 bungkus sup bunjut tulang adabi
air secukupnya untuk merebus tulang
5 ulas bawang putih dipecah-pecah sahaja
1" halia dihiris kasar
1 batang saleri dipotong menyerong seinci
3 tangkai pokok ketumbar
pokok daun bawang secukupnya 
3 biji tomato dibelah-belah
1 batang carrot dipotong bulat atau memanjang
segenggam cili api diketuk-ketuk
1 labu bawang holland dibelah-belah
1 senduk sos ikan
2 senduk jus limau nipis
 
Cara :
 
1. Rebus tulang dan daging tetel bersama halia dengan air yang banyak (agak-agaklah banyaknya) sehingga dagingnya empuk. Masukkan sup bunjut.
2. Kemudian masukkan bawang putih yang dipecah-pecah, sos ikan dan jus limau nipis. Seimbangkan rasanya.. masak lagi hingga mendidih.
3. Masukkan juga tangkai pokok ketumbar dan pokok bawang. Potong seinci-seinci.. mula dari bahagian tumbuh akar tu.(akar buanglah ya). Ketepikan bahagian daunnya.
4. Kemudian, masukkan carrot dan saleri serta cili api yang diketuk dan bawang holland.
5. Masukkan juga tomato.
Lagi.. apa yang belum masuk tadi semua, masukkan jerlah apa semua sekali, leburlah terus dalam periuk tu.
Sedia untuk dihidang panas-panas bersama nasi putih dan sambal belacan.
Jangan lupa taburkan daun ketumbar dan daun bawang serta bawang goreng semasa menghidang.. barulah umphhhh!

2 comments:

  1. feberet akak ni.. sup masam2 memang menyelerakan...

    p/s: baru dpt masuk blog ni hari ni.. hihi...

    ReplyDelete
  2. Sedap tu SK..
    Hujan2 ni makan sup..
    Cicah pulak dgn roti.. pun jadi jugak kat akak ni :)

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda Sukakan Ini?