RESEPI FRUIT TARTLETS

Seri Kandi Tanah Jauhar
14

ASSALAMUALAIKUM wbt

TIDAK sangka pula ramai yang berkenan dengan fruit tartlets ni apabila saya postkan gambarnya dalam facebook. Kecil molek sekali ngap memang tak cukup, nasib baik saya buat banyak macam saya beritahu sebelum ni untuk tetamu yang datang ke rumah dan telahpun selamat dihabiskan. Nampaknya semua sukakan fruit tart ni jadi kepada sesiapa yang nak mencuba, mari semak resepinya...

RESEPI TART SHELL
Sumber: Kak Azita
Bahan-bahan:
  • 170gm marjerin
  • 50 gm gula icing
  • 1 biji telur
  • 1 st esen vanilla
  • 290gm tepung gandum
Cara-caranya:
  1. Pukul sekejap marjerin dan gula icing dengan senduk kayu.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla, pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan tepung gandum sedikit-sedikit sehingga menjadi doh yang lembut. Tekan dalam acuan tart. Bakar pada suhu 170'C selama 25 minit atau sehingga masak.
Resepi Sos Kastard:
Sumber : CMG
Bahan-bahan:
  • 300 ml susu sejat
  • 2 sb gula pasir halus
  • 2 1/4 sb tepung kastard
  • 3 biji kuning telur
  • sedikit esen vanila
  • secubit garam
Cara-cara:
~Campurkan semua bahan kecuali esen vanilla, pukul dengan wisk hingga sebati. Masakkan atas api kecil sambil dikacau perlahan sehingga likat. Tutup api dan ketepikan.

Bahan lain:
  • potongan kecil buah kiwi, anggur dan strawberry
  • sedikit coklat masakan dicairkan
Cara menyediakan fruit tartlets:
  1. Sapukan permukaan tart shell dengan coklat masakan, sejukkan sebentar dalam peti ais.
  2. Masukkan sos kastard ke dalam piping beg, picitkan sos kastard ke dalam tart shell sehingga 3/4 penuh.
  3. Susunkan potongan kiwi, anggur dan strawberry.
  4. Sedia dihidangkan.
Tags

Post a Comment

14Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. wah..tak la susah sangat bebahan tart ni..
    boleh cuba nanti..he..he..

    ReplyDelete
  2. tak susahlah, utk Mas, kacang goreng jer... hihihi

    ReplyDelete
  3. as salam sari..nampak sedap jer.Insallh klu angin 'R'...leh try...minta izin copy resepi yer sari!

    ReplyDelete
  4. angin M tu kena hembus kuat2 dulu kak Azatie... hehehe

    ReplyDelete
  5. selalu beli jer...
    kalau mcm ni harus kucobaaa...membuatnye...

    tq sari sudi kongsi resepi...

    ReplyDelete
  6. Ainnoraini, baik buat sndiri, lagi save, bleh mkn sebanyak2nya lagi... hehehe

    ReplyDelete
  7. mmg menggoda sungguh fruit tart ni le. aduih...

    ReplyDelete
  8. Saya pun berkenan tengok. Tapi belum ada mood nak cuba...:)

    ReplyDelete
  9. umeboshi, kalau dah tergoda tu kenalh mmbuatnya.. hihi

    ReplyDelete
  10. waaa... terperasan cooking chocolate disitu... mekasih kak yusa... moga membantu...

    ReplyDelete
  11. salam sis nak tanya..bahan untuk buat sos kastard tu..2 sb tu 2 senduk besar ke or dua sudu besar..dan konfius nihh....

    ReplyDelete
  12. singgah ambik resepi..
    http://tarabozu2.blogspot.com

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!