ASSALAMUALAIKUM wbt
TIDAK sangka pula ramai yang berkenan dengan fruit tartlets ni apabila saya postkan gambarnya dalam facebook. Kecil molek sekali ngap memang tak cukup, nasib baik saya buat banyak macam saya beritahu sebelum ni untuk tetamu yang datang ke rumah dan telahpun selamat dihabiskan. Nampaknya semua sukakan fruit tart ni jadi kepada sesiapa yang nak mencuba, mari semak resepinya...
RESEPI TART SHELL
Sumber: Kak Azita
Bahan-bahan:
- 170gm marjerin
- 50 gm gula icing
- 1 biji telur
- 1 st esen vanilla
- 290gm tepung gandum
- Pukul sekejap marjerin dan gula icing dengan senduk kayu.
- Masukkan telur dan esen vanilla, pukul lagi hingga sebati.
- Masukkan tepung gandum sedikit-sedikit sehingga menjadi doh yang lembut. Tekan dalam acuan tart. Bakar pada suhu 170'C selama 25 minit atau sehingga masak.
Sumber : CMG
Bahan-bahan:
- 300 ml susu sejat
- 2 sb gula pasir halus
- 2 1/4 sb tepung kastard
- 3 biji kuning telur
- sedikit esen vanila
- secubit garam
~Campurkan semua bahan kecuali esen vanilla, pukul dengan wisk hingga sebati. Masakkan atas api kecil sambil dikacau perlahan sehingga likat. Tutup api dan ketepikan.
Bahan lain:
- potongan kecil buah kiwi, anggur dan strawberry
- sedikit coklat masakan dicairkan
- Sapukan permukaan tart shell dengan coklat masakan, sejukkan sebentar dalam peti ais.
- Masukkan sos kastard ke dalam piping beg, picitkan sos kastard ke dalam tart shell sehingga 3/4 penuh.
- Susunkan potongan kiwi, anggur dan strawberry.
- Sedia dihidangkan.
wah..tak la susah sangat bebahan tart ni..
ReplyDeleteboleh cuba nanti..he..he..
tak susahlah, utk Mas, kacang goreng jer... hihihi
ReplyDeleteas salam sari..nampak sedap jer.Insallh klu angin 'R'...leh try...minta izin copy resepi yer sari!
ReplyDeleteangin M tu kena hembus kuat2 dulu kak Azatie... hehehe
ReplyDeleteselalu beli jer...
ReplyDeletekalau mcm ni harus kucobaaa...membuatnye...
tq sari sudi kongsi resepi...
Ainnoraini, baik buat sndiri, lagi save, bleh mkn sebanyak2nya lagi... hehehe
ReplyDeletemmg menggoda sungguh fruit tart ni le. aduih...
ReplyDeleteSaya pun berkenan tengok. Tapi belum ada mood nak cuba...:)
ReplyDeleteumeboshi, kalau dah tergoda tu kenalh mmbuatnya.. hihi
ReplyDeleteYus, cari mood.. cari moood....
ReplyDeletewaaa... terperasan cooking chocolate disitu... mekasih kak yusa... moga membantu...
ReplyDeletesalam sis nak tanya..bahan untuk buat sos kastard tu..2 sb tu 2 senduk besar ke or dua sudu besar..dan konfius nihh....
ReplyDeletesinggah ambik resepi..
ReplyDeletehttp://tarabozu2.blogspot.com
Anonymous, 2 sb, sudu besar
ReplyDelete